Annonce
Ugeavisen Vejle

Maria og Molly kunne begge gå hjem med 50.000 kroner

De to forfatterdebutanter Molly Balsby og Marie-Louise Hansen fik - udover 50.000 kroner - også et stort klap på skulderen. PR Foto
Det blev to kvinder, som løb med årets priser, da Munch-Christensens Kulturlegat fredag blev uddelt på Vejle Bibliotek. De to forfatterdebutanter Molly Balsby og Marie-Louise Hansen fik også et stort klap på skulderen
Annonce

Vejle: Fredag eftermiddag blev spændingen udløst, da det seneste års to mest talentfulde litterære debutanter modtog den store debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, på to gang 50.000 kroner ved en festlig prisoverrækkelse på Vejle Bibliotek. Fire spændende unge forfattere var shortlistet til prisen, som denne gang gik til Molly Balsby for digtsamlingen Ponyprivilegiet og Marie-Louise Hansen for romanen Olgas bog. Begge bøger har, ifølge juryen, udmærket sig blandt alle årets 24 indstillede debutantudgivelser.

Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat

Legatet blev stiftet efter Vejles landskendte og estimerede boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen.

Prisen uddeles én gang årligt: Til en yngre dansk forfatter, der har haft en lovende debut.

Prisen blev uddelt første gang i 2006. Den er på to gange 50.000 kr. og dermed er legaterne Danmarks største debutantpris.

Prisen er tidligere blevet uddelt til bl.a. Amalie Smith, Kim Leine, Lone Aburas, Theis Ørntoft, Stine Pilgaard, Hassan Preisler, Henriette E. Møller, Asta Olivia Nordenhof, Yahya Hassan og Caspar Eric.

Forlagene indstiller deres kandidater til prisen, og juryen udvælger 2 forfattere, der har haft deres debut inden for det seneste år.

Juryen består af litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, chefredaktør for Litteratursiden.dk Lise Vandborg og bibliotekarerne Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotekerne.

Annonce

Cute og hardcore

Den 26-årige Molly Balsbys Ponyprivilegiet, som udkom i september sidste år, er en digtsamling fyldt med humor, men også vrede og sorg over en fraværende og siden død far. Med ponyen som et genkommende billede kredser samlingen om at gøre sig lille og sart for så at bruge den sarthed som magt. Om digtsamlingen sagde jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai i sin motiveringstale til debutanten bl.a.: "Molly Balsby har skrevet en både sprød og stærk bog med afsæt i det, hun i samlingens første digt kalder ponyprivilegiet, dvs. at man udnytter svagheder til en fordel.

"Ponyprivilegiet er at kunne være cute og hardcore på samme tid" - hedder det, og man forstår, at Balsby skriver fra det der i nutidens litteraturdebat er blevet kaldt en gurlesk position.

Annonce

Klaustrofobisk og bevidsthedsudvidende

Den anden prisvinder Marie-Louise Hansen, født i 1973, debuterede i februar i år med romanen Olgas bog, som er en gribende skildring af psykisk sårbarhed. Her møder vi kunstneren Olga, som sminker lig, før der tages fotos af den døde. Olga har kontakt til de døde og bærer på en sorg over et mistet barn. Jurymedlem Lars Bukdahl kunne desværre ikke være til stede ved prisoverrækkelsen, men hans tale til Marie-Louise Hansen blev læst op af bibliotekar Else Zakarias fra Vejle Bibliotekerne.

I talen siger Lars Bukdahl bl.a. om Olgas bog: "Jeg bladrede frem til første tekstside og - BOOM - oplevede straks hin søde, totale overrumpling, som er så forbandet sjælden: Dette er ægte originalt! Energisk, kompromisløst, magtfuldt mærkelig skrift."

Hovedpersonen, Olga, beskriver Lars Bukdahl som en kvinde, der er mærkelig - eller til en side eller galsindig eller sindssyg eller skizofren, en mærkelig kvindes mærkelighed har mange navne, og fortsætter: "Marie-Louise Hansen tillader ikke sig selv eller os, læserne, at træde udenfor Olga version og vision af verden, hvilket opleves som både hardcore-klaustrofobisk og generøst bevidsthedsudvidende." /larsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bager med på madspilds-app

Annonce