Annonce
Ugeavisen Vejle

Meget mere end en fræk dans

Lia Damén står bag Pole Fitness Vejle, der også deltager i Danish Nationals. Konkurrencen finder sted lørdag i Vejle Musikteater. Foto: Lars Saugbjerg
I den kommende weekend er der poledance i Vejle Musikteater. Konkurrencen Danish Nationals løber af stablen; en form for performancekunst, som kombinerer dans og akrobatik omkring en lodret stang.
Annonce

Vejle: Der skal nok være et par fordomsfulde hoveder, der vender blikket mod himlen, ryster på hovedet og korser sig. Hvad er nu det for en gang striptease? Tja, det kan godt være, at kvinder på film og i klubber tiltrækker folks opmærksomhed ved at svinge sig rundt om en lodret stang, men det har ikke så meget at gøre med de aktiviteter, der finder sted på Vejle Musikteater i den kommende weekend. Her løber Danish Nationals af stablen, hvor konkurrencens deltagere kombinerer dans, akrobatik og styrke, så man ikke tror sine egne øjne.

Bullet spin to superman, extended butterfly og russian split. Det er blot nogle få af de udtryk, som bliver brugt, når udøverne den 21. september svinger sig op på stangen.

- Vi kommer da til at blande os i toppen. Det har vi gjort de seneste tre år, lyder det fra Lia Damén, Pole Fitness Vejle.

Hun slår fast, at der er tale om en sport. En sport, der på én gang gør dig smidig og bomstærk.

- Men fordommene er der stadig. Så sent som i dag fortalte en af mine elever mig, at folk bliver ved med at spørge, om hun er stripper.

Det er jo i høj grad en publikumssport. Folk skal glæde sig til akrobatik på højt plan.

Lia Damén, Pole Fitness Vejle

Annonce

Altid nye udfordringer

Ved Danish Nationals er deltagerne delt op i seks kategorier. Kvinder og mænd bliver bedømt af internationale dommere.

- Der er 56 pole-dansere med, primært fra Danmark. Her fra Pole Fitness Vejle har vi syv med i år, fortæller Lia Damén.

Hun vurderer, at mindst 75 dyrker stang-dans i Vejle.

- Det er en sport, der giver dig selvtillid. Og man kommer aldrig til et punkt, hvor man ikke kan lære mere; der er altid nye udfordringer, lyder det fra underviseren, der blev nummer to ved VM i Polen for et par år siden.

Hos Pole Fitness Vejle er det i øvrigt ikke kun unge, der dyrker sporten. I studiet er der også dansere over 40.

Yngste deltager ved lørdagens konkurrence er kun 12 år. Ældste er 61 år.

Annonce

Nybegyndere og topatleter

Ifølge Lia Damén venter der publikum ved Danish Nationals en stor oplevelse.

- Det er jo i høj grad en publikumssport. Folk skal glæde sig til akrobatik på højt plan. Der vil være rystende nybegyndere, men også topatleter, der laver de vildeste shows - så kæben hænger helt nede ved lårene, smiler Lia Damén, der tilføjer, at sportsgrenen kan være ganske farlig.

Hvis teknikken svigter, eller styrken ikke er der, kan man ende med at brække nakken.

Hvor meget betyder det seksuelle udtryk i konkurrencen?

- Ved VM kan man blive diskvalificeret, så her må man på ingen måde sammenligne pole med striptease. Men én af de ting, jeg godt kan lide ved sporten, er, at du kan gøre pole, til lige hvad du vil. Sporty, sexet, bare tæer eller høje hæle. Du kan hænge på hovedet og lave flips, eller... Ja, det kan være lækkert og sensuelt eller en omgang voldsom akrobatik. Det er op til den enkelte, siger Lia Damén.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bager med på madspilds-app

Annonce