Annonce
Ugeavisen Vejle

Mere livsglæde og nærvær: Metoden ligger lige for næsen af dig

Helle Lisle fra Vejle er speciallæge i psykiatri. Hun har skrevet en bog om mindfulness og ikke mindst compassion. Foto: Lars Saugbjerg
Helle Lisle fra Vejle har udgivet en bog om mindfulness og compassion. Hun håber, at folk i langt højere grad bliver i stand til at være i livet på en måde, der er præget af glæde og ro i stedet for lidelse og af en generel følelse af at leve i stedet for blot at overleve.
Annonce

Vejle: Måske tør du tage dig selv alvorligt. Være ærlig over for dig selv - også selv om sandheden er ilde hørt.

Når man kaster sig over selvudviklingsbøger kan man opdage nye sider af sig selv og andre. Det er tilfældet med bogen "Mindfulness & Compassion", som Helle Lisle fra Vejle netop har udgivet.

Bogen bærer undertitlen "en vej til mere nærvær og livsglæde".

Det er aldrig for sent at tjekke sin mentale sundhed, forkæle sit sind, sætte gang i reflektion, tanker og følelser. Helle Lisle er speciallæge i psykiatri, og har stor erfaring som mindfulness- og compassion-instruktør.

Compassion er en slags overbygning på mindfulness.

- Mindfulness kender de fleste efterhånden, men desværre ikke compassion. Vi kan oversætte det til medfølelse, og det er meget velegnet til at hjælpe os igennem kriser, fortæller Helle Lisle.

Annonce

Det er genialt!

- I forhold til mindfulness har compassion også en kærlig, venlig, medfølende og nænsom vinkel, forklarer Helle Lisle.

Det engelske ord rummer meget mere end en enkel oversættelse.

- Vi taler om tre "flow", nemlig compassion fra mig til dig - compassion fra andre til mig - og compassion fra mig selv til mig selv.

Ifølge Helle Lisle indeholder vi alle compassion. Det er et iboende potentiale, som vi kan kultivere.

- Men fordi vores kultur er utrolig fokusret på præstation, tempo og konkurrence, er compassion jo ikke det første vi lærer i skolen.

Helle Lisle kalder compassion for en enorm ressource, der ofte ligger ubrugt hen.


Jeg fik en fornemmelse af - hold k...! det er genialt, hvilket potentiale!

Helle Lisle


- Da jeg stiftede bekendtskab med compassion som én af de første i Danmark, blev jeg meget fascineret. Jeg fik en fornemmelse af - hold k...! det er genialt, hvilket potentiale. Jeg havde været inde i mindfulness i mange år, men compassion gav bare en ekstra dimenssion, hvor jeg tænkte "wow". Og det ligger lige for næsen af os, smiler Helle Lisle.

Annonce

Et meget lettere liv

Compassion er ifølge terapeuten både relevant for mennesker, der blot ønsker en højere grad af livsglæde og nærvær - og for mennesker, der har problemer med stress eller mere alvorlige psykiske lidelser.

- Vi taler om stor effekt inden for blandt andet stress, angst, depression og endda fysiske lidelser som for eksempel blodtryk, siger Helle Lisle.

- Jeg har skrevet bogen for at oplyse om alle fordelene. Min drøm er, at vi kommer til at lære om det i skolen. Kender man til compassion, får man et meget lettere liv, man lærer at regulere sine egne følelser. Hvis man er ked af det, vred eller andet, mangler en del mennesker nogle sunde strategier - i stedet for at dulme følelserne med for eksempel at shoppe, gå på nettet, arbejde for meget eller drikke.

Problemet opstår, når følelserne hober sig op i os og trivslen går ned.

- Når man er i stand til at følelses-regulere, kan man tage sig af de svære følelser på en god måde. Også børn kunne have enormt gavn af det. Netop børnene har været en motivationsfaktor i forhold til at udgive bogen. Alt for mange børn og unge er stressede, har angst og får depressioner. Jeg startede inden for psykiatrien i 1995, og lige siden er kurven steget, fortæller Helle Lisle.

Annonce

Til almindelige mennesker

Compassion er ikke løsningen på alt.

- Men det er meget jordnært, og man kan med ret få redskaber lære nogle ting, som vil bedre ens sundhed. Både mentalt og fysisk, fastslår Helle Lisle, der har prøvet "medicinen" på egen krop.

I 2014 gik hun ned med stress, men har i dag fået sit gode liv tilbage.

Bogen har allerede solgt godt 350 eksemplarer. Den har været undervejs i omkring tre år, er på 264 sider og indeholder teoretiske betragtninger, der giver dig en mulighed for at tilegne dig viden, og derefter er der til en stor del af kapitlerne knyttet et afsnit med refleksioner, øvelser og meditationer.

- Bogen er skrevet til almindelige mennesker og kan bruges til selvstudie. Men den fungerer nok allerbedst i grupper, siger forfatteren.

Den kan købes via Saxo og Plusbog.

Forfatteren og psykiateren

Helle Lisle er speciallæge i psykiatri og har netop udgivet bogen "Mindfulness & Compassion - en vej til mere nærvær og livsglæde".

Siden 2005 har hun arbejdet i sin egen klinik, i årene 2005 - 2014 under sygesikringen i Fredericia og efterfølgende fra 2014 i Vejle uden for sygesikringen.

I 2018 grundlagde Helle Lisle klinikken Heartbased Life i Vejle og valgte at følge sin passion om at udbrede kendskabet til compassion, hjerteintelligens, bevidsthedsudvikling og mindfulness.

Hun arbejder stadig en smule med psykiatriske patienter og er også konsulent hos rehabiliseringscenteret for torturofre i Haderslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bager med på madspilds-app

Annonce