Annonce
Ugeavisen Vejle

Moderne livsstil slider på vores kroppe

Fem år i Havnegade - og 30 i branchen. Den erfarne fysioterapeut Johs. Hess tager her plads i sit træningslokale. Foto: Lars Saugbjerg
Johs. Hess, indehaver af Havnegadens fysioterapi & akupunktur, kan i år markere sit 30 års jubilæum. I fem år har han haft egen klinik.
Annonce

Vejle: Mærk efter i din krop. Lige nu. Hvor gør det ondt?

Ofte behøver man ikke spørge, om det gør ondt. Mange døjer nemlig med muskelsmerter eller sener, der er irriteret. Det kan fysioterapeut Johs. Hess skrive under på. Han har været i branchen i 30 år, de seneste fem år med egen klinik i Havnegade i Vejle, hvor han råder over cirka 70 kvadratmeter.

Den 59-årige fysioterapeut har især haft sit fokus på ryg- lænde- og nakkesmerter. Tidligere var han en del af et særligt team af fysioterapeuter, der havde en rolle som stødpude i feltet mellem de praktiserende læger og Region Syddanmarks rygcenter i Middelfart.

Annonce

Mobil-nakke

Det er ikke mange år siden, at eksperter råbte vagt i gevær, da mobiltelefoner og iPads blev allemandseje. For snart opstod der fænomener som smartphone-nakke og iPad-skuldre, når man i timevis - med bøjet nakke - havde gloet ned i skærmen.

- Jeg kan nikke genkendende til problematikken. Der kommer flere unge i klinikken, hvor det faktisk er telefoner, iPads og spillemaskiner, som udløser spændinger. Heldigvis er den unge gruppe nem at arbejde med; en ung krop kan hurtigere omstille sig, før den ender i nogle fastlåste mønstre, som er svær at komme ud af, siger Johs. Hess.

Annonce

Stillesiddende arbejde

I det hele taget giver vores moderne livsstil en del skavanker, som Johs. Hess tager hånd om.

- Vi er ofte låst fast til nogle stationer, hvor vi ikke bevæger os ret meget. Jeg møder også mange sælgere, der kører bil. De kommer med rygproblemer på grund af stillesiddende arbejde, der belaster kroppen. Kontorfolk med meget skærmarbejde er også en stor gruppe, fortæller Johs. Hess, der tilføjer, at klinikken i Havnegade også får besøg af mange ældre.

Han peger på, at overlevelse i branchen handler om noget så simpelt som "at opføres sig ordentligt". God kommunikation.

- Jeg kan jo ikke klare alle problemer. Men inden folk går ud ad døren, skal de i det mindste have en fornuftig forklaring, så forløbet bliver lukket godt ned.

Annonce

Træningshold

Johs. Hess stifter i dagligdagen bekendtskab med mange bevægeapparetsproblemer. Som nævnt behandler han alle former for ryg- lænde- og nakkesmerter, men han berører også alt fra knæ- og hoftesmerter til golf- og tennisalbuer.

Havnegadens fysioterapi & akupunktur i stueetagen nummer 28 består af et diagnosticerings- og behandlerrum samt et træningslokale med blandt andet cykler, bolde, elastikker og ribber.

- Her kører jeg mine små hold, så en behandling ikke nødvendigvis kun består af hjemmetræning. Typisk har jeg fem på hvert hold, fortæller Johs. Hess.

Deltagerne stiller op med forskellige problemer og funktionsnedsættelser.

- På holdene har man individuelle programmer, men med en gruppedynamik. Jeg korrigerer og holde øje med, at øvelserne bliver udført korrekt, siger fysioterapeuten.

Annonce

Vil have livskvalitet

Det er ifølge Johs. Hess næsten altid relevant at indtænke fysioterapi i et behandlingsforløb - om ikke andet så på rådgivningsplan.

- Min erfaring gør, at jeg jonglerer med de fleste problematikker. Og det er netop også de mange forskelligartede opgaver, der giver mig stor arbejdsglæde, siger terapeuten, der det seneste år har oplevet kundetilgang.

- Især børn og gruppen lige under 50. Det er en myte, at kun ældre har brug for fysioterapi. I dag vil folk have livskvalitet, så hvis kroppen gør knuder - det kan blot være et mindre irritationmoment - opsøger de en behandler. Det er ikke altid tunge ting, folk kommer med, fastslår Johs. Hess.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bare vi ikke er til grin

Annonce