Annonce
Ugeavisen Vejle

Monologer mellem melodier

PR-Foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler litteraturformidler Paul Brasso et humoristisk mellemspil fra den lokale troubadour Søren Krogh.
Annonce

Vejle: Troubadour, visesanger, skjald, historiefortæller. Kær musiker har mange navne. Søren Krogh kan tilføje forfatter, for han har samlet, hvad han ganske fordringsløst blot kalder ”Historier”.

Men netop historierne mellem sangene kan være det, der løfter en aften i selskab med en spillemand, hans guitar og hans sange.

Søren Krogh stammer fra Nordjylland og favner den samme underspillede humor som sin ældre kollega Niels Hausgaard og forstår at binde en aften sammen med sine mellemspil; monologerne mellem melodierne. De holder publikum fanget og varmer op til næste sang. Det er ren standupcomedy.

De mellemspil får vi ikke får på cd'erne, så heldigvis har Søren Krogh skrevet en venlig, lille bog med sine ”Historier”. Tak for det, for læseren og lytteren kan mærke, at han virkelig har lyst til at fortælle historier. Det hænger helt naturligt sammen med den folkemusiktradition, han er udsprunget af.

Søren Krogh får suppleret med fortællingen, hvorfor de her tekster betyder så meget for ham, at de skal sættes i musik og tages med i forsamlingshusene.

Om det er en bog eller en longread, et engelsk udtryk Søren Krogh næppe ville bruge, eller en single – som i ”journalistiske fortællinger - i novellelængde” – må vel være en smagssag. Måske er det en novellesamling eller en digtsamling eller en sangbog med et grundigt noteapparat. Under alle omstændigheder udgør Søren Krogh godt selskab; også i bogform.

Annonce

At blive klogere

En af kapitlerne i ”Historier” handler om medvendelboen Niels Hausgaard og Piet Hein, som Søren Krogh har fortolket på ”Gruk Mosaik”.

”Jeg kan ikke forestille mig noget menneske i denne verden mig fjernere end Dem; derfor vil jeg gerne lære Dem at kende…,” indbød den gamle københavnske forfatter, opfinder og matematiker den unge nordjyske visesanger og hesteavler til natmad. Fordi Piet Hein ville møde et menneske, der var så modsat af ham selv, som han kunne forestille sig.

Det bevidst at opsøge mennesker, man ikke har noget som helst tilfælles med, med det ene formål at blive klogere på dem, det kunne vi andre godt lære noget af, antyder Søren Krogh.

Piet Hein ønskede opsøge det modsatte, så hvis man aldrig kunne drømme om at læste digte, små fine sangtekster eller den fortællende troubadours livserfaringer, så gå i krig med ”Fortællinger”, for Søren Krogh dokumenterer, at han er en underholdende iagttager med en jysk lune. Som et lille herligt ord, kassedameafstand, om den afstand, hvor man tydeligt kan dufte - eller lugte - et andet menneske, uden at komme rigtig tæt på. Uden at kunne røre hinanden. Eller det finurlige grundsurhed om folk, der åbenlyst bare har besluttet sig for at være knotne. Søren Krogh rimer på menneskeklog.

Vi lærer Søren Krogh lidt bedre at kende. Han har øje for livet, detaljer og skæve eksistenser, og vi er ikke i tvivl om, hvem han holder med: taberne. Vinderne klarer sig nok, ræsonnerer han.

Som rejsende spillemand har han også et satirisk blik for ”større provinsbyer og deres forsøg på at være ministorbyer”, og to gange i bogen nævner han naturligvis, at han har været på biblioteket for at låne digtesamlinger.

Blandt Søren Kroghs musikalske udspil er cd'en ”Silhuetter”, hvor han sætter et udvalg af den nordjyske forfatter Knuth Beckers snart 100 år gamle digte. Han fanger musikaliteten i digtene og giver dem mere liv. Den samme musikalitet har han heldigvis i teksten, når han skriver sine ”Historier”.

Der er ikke færre end 21 af slagsen. Baggrundshistorier for lige så mange sange. De virker. Man får lyst til at høre manden fortælle sine historier og synge sine sange.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nøgne værker i Havnegade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce