Annonce
Ugeavisen Vejle

Musik: En dag i vinyl-pladernes tegn

Forlægger Thomas Aagaard Skovmand med bogen, der har givet anledning til en dag med fokus på LP-plader. Foto: Lars Saugbjerg

Byens Forlag hylder LP'en bredt og lokalt. Lørdag 6. oktober er Rådhuspassagen et mekka for plade-entusiaster.

Vejle: Skiverne drejer. Vinyl-pladens renæssance er formentlig ikke gået din næse forbi. Rundt omkring i mange musikelskeres hjem er den gamle grammofon blevet støvet af og udstyret med en ny pickup, og der investeres igen i LP-plader. Er du vejlenser, husker du måske byens pladepusher, Jørgen "Drejeskive" Andersen, der solgte plader fra Getterman i Rådhuspassagen og Drejeskiven i Orla Lehmannsgade.

Lørdag 6. oktober skrues tiden tilbage. "Alt om vinyl", hedder dagen, hvor Byens Forlag har sammensat et program for alle pladeentusiaster. Byens Forlag har til huse i den gamle Getterman-forretning.

- Vi har sendt bogen "Alt om vinyl" på gaden, skrevet af Søren Genefke. Det er oplagt at markere udgivelsen på en særlig måde, når vi bor i den legendariske Getterman-forretning. Bogen fortæller alt om LP'ens comeback; den er en bestseller og på vej i tredje oplag. Omkring 3000 eksemplarer, hvilket er mange, når man taler faglitteratur, fortæller Thomas Aagaard Skovmand, Byens Forlag.

Byens er et forlag, som driver kaffebarer i Vejle og København.Caféerne fungerer som udadvendte kontorer. Levende bogformidling er et særkende for forlaget, som ønsker at integrere sig i bylivet og formidle litteraturen direkte til læserne.

Alt om vinyl-dagen finder sted lørdag 6. oktober klokken 11 til klokken 16, Rådhuspassagen 6.

"Alt om vinyl" udkom i en særudgave, hvor der var en plade med. Der gik to timer på udgivelsesdagen, så var den udsolgt. Foto: Lars Saugbjerg

Udsolgt på to timer

Thomas Aagaard Skovmand oplevede stor efterspørgsel på "Alt om vinyl".

- Vi lavede en særudgave, hvor der var en plade med. Der gik to timer på udgivelsesdagen, så var den udsolgt. Telefonerne kimede. I de ni år, jeg har haft forlag, har jeg aldrig oplevet noget lignende: Boghandlere og desperate pladesamlere, der nærmest ville betale hvad som helst for at få fat i pladen. "Vi skal lave nogle flere", sagde jeg til Søren (Genefke, forfatteren Red.), men i fællesskab blev vi enige om, at det skulle vi ikke. Det ville ødelægge hele ånden omkring samlermanien, smiler Thomas Aagaard Skovmand, der konstaterer:

- Er man samler, vil man gerne have noget, som ingen andre har.

Som optakt til "Alt om Vinyl"-dagen har Jørgen "Drejeskive" Andersen i samarbejde med Byens Forlag igangsat en konkurrence, hvor et eksemplar af bogen "Alt om vinyl" er på højkant. Man kan deltage i bogcaféen i Rådhuspassagen, og vinderen trækkes på dagen.

- Jeg er meget beæret over, at så mange har haft gode oplevelser i butikken og stadig mindes det med glæde. Gettermann lukkede i 1998 og Drejeskiven efterfølgende i 2000. Mange kunder og personale har jeg ikke set siden, og jeg glæder mig derfor meget til et gensyn, siger en forventningsfuld Jørgen Andersen.

Jørgen "Drejeskive" Andersen deltager også på dagen, og glæder sig til at møde nogle af sine tidligere kunder. Privatfoto
Annonce

Plademarked

"Alt om vinyl"-dagen handler om musik. Byens Forlag stabler et plademarked på benene, så man igen kan købe LP-plader i Rådhuspassagen.

- Vi satser på, at en del pladesamlere - som bogen jo også handler om - kan sælge plader ved nogle borde i passagen. Foreløbig har seks meldt sig, fortæller forlæggeren.

Dagen byder også på små foredrag, som hver tager cirka en halv time. Der skal snakkes om alt fra vinylpladens forunderlige verden med hjælp fra forfatteren Søren Genefk. Gaffa-journalisterne Espen Strunk og Ole Rosenstand Svidt er også på programmet. De står bag henholdsvis en bog om Nick Cave og en satirisk krimi om den danske musikbranche. Jørgen Andersen er den sidste, som kommer på, oplyser Thomas Aagaard Skovmand.

Hele arrangementet er gratis og foregår fra klokken 11 til klokken 16.

Gettermann anno 1994. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce