Annonce
Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Musvitten er en af vores mest almindelige småfugle. Det sorte hoved med de hvide kinder og det gulgrønne bryst med den sorte stribe – det er musvittens kendetegn. Hannerne er kraftigere farvet end hunner og unger. Musvithunnerne foretrækker de hanner der har de bredeste og kraftigste sorte striber på brystet.
Den anden morgen da jeg åbnede vinduet til soveværelset, så var den der pludselig helt tydeligt: musvittens forårssang skar igennem den frostklare morgenluft: ”Di-Dy, Di-Dy, Di-Dy, Di-Dy”.

Naturklumme: Vi er kun midt i januar, men der er ingen tvivl. Musvitterne fornemmer, at der er forår på vej, og derfor har de også fundet deres lille forårssang frem. Musvittens meget ensformige sang med de to toner, der går igen og igen, er meget let at høre og lære at kende. Nogle sammenligner tonerne med lyden fra én, der står og filer frem og tilbage.

Det er musvithannen, der synger den ensformige sang for at lokke hunner til og for i øvrigt fortælle alle andre musvitter i nabolaget, at her bor den, og andre hanner er ikke velkomne.

Vores største mejsefugl

Musvitten er den største af de danske mejsefugle, og den er desuden en af de mest almindelige og udbredte danske fugle. Fuglen er let at kende med sit sorte hoved med hvide kinder samt det gulgrønne bryst, hvor der er en sort streg – som om fuglen har et slips på. Musvitten er den mest kulørte af mejserne og der er ikke tydelig forskel på hanner og hunner – dog er hannerne noget klarere i farverne og deres sorte stribe på brystet er mere tydelig.

Musvitten bygger sin rede inde i et hul. Der er mangel på gamle træer med naturlige redehuller, så mange musvitter og andre mejser er glade for at få tilbudt en redekasse. Kassens og ikke mindst hullets størrelse er afgørende for, hvilke mejser, der vil flytte ind i redekassen – musvitten skal bruge et hul på 32 mm. Foto: Finn Lillethorup

Musvitten kommer gerne til foderbrættet

Den foretrukne føde for musvitten er insekter. Lige som de andre arter af mejser som fx blåmejsen, sortmejsen, halemejsen og sumpmejsen, så er de insektædere. Mejserne har et tyndt næb, der er velegnet til at pille smådyr ud af små revner og smuthuller, hvor dyrene sidder og gemmer sig. Om vinteren kan det imidlertid være rigtig svært at finde insekter nok, til at blive mæt af, og derfor har de fleste mejser fundet ud af at supplere deres føde om vinteren med fedtholdige frø fra træer eller blomster. Ved at vælge meget fedtholdige frø, får fuglene en kost, der minder om de proteinholdige insekter.

I vinterperioden kommer musvitten således gerne til foderbrættet, hvor deres foretrukne føde er solsikkekerner og jordnødder – men også fx fedt og kødrester. Musvitter og andre mejser kan selv pille frøene ud af skallerne på fx solsikkekerner eller bøgetræets bog. De holder frøet fast med fødderne og hakker hul på skallen med deres spidse næb, indtil de kan få frøet ud.

Finn Lillethorup, naturvejleder i Økolariet
Annonce

Byg en redekasse til musvitten

De fleste mejsefugle er det, man kalder hulrugere, det vil sige, at de bygger deres rede inde i et hul. Typisk finder mejserne er hul i et gammelt træ og bygger reden der. Men der er mangel på gode rede steder til både musvitten og de andre mejser i naturen, og derfor kan det give god mening at lave en redekasse og hænge den op. Det er størrelsen på hullet i redekassen, der afgør hvilken fugl, der flytter ind – jo større hul, jo større fugl kan flytte ind – og de store fugle jager de små ud. Hvis hullet i redekassen er 32 mm, passer det perfekt til musvitter, og så vil det typisk være dem, der flytter ind. Musvitter opbygger et territorie, som de forsvarer, og derfor skal man huske, at der kun kan være ét par musvitter i haven ad gangen.

Musvitten er en af de fugle, der gerne kommer til foderbrættet. Om vinteren er det svært for musvitterne at finde de insekter, som de lever af, og derfor søger de efter alternativer. Musvitterne kommer gerne for at spise solsikkefrø, jordnødder og fedt, dvs. fed og proteinholdig føde, der minder om de insekter, som de er vant til at finde i naturen.
Annonce

Hele 12 unger at fodre

I januar-februar finder musvithannen og -hunnen sammen og danner par. Samtidig finder de en egnet rede plads og begynder at gøre den klar. Reden fores med mos, så den er klar til at musvithunnen kan lægge sine 12 æg i marts-april. Der er trængsel i sådan en redekasse, når de 12 æg klækker og de små musvitunger alle skal have en plads. Der er brug for at både musvithan og -hun arbejder i alle døgnets lyse timer med at finde insekter og smådyr til at fodre ungerne med.

For at det ikke skal være løgn, er det normalt at et musvitpar får to hold unger i løbet af en sæson. Så når det første kuld unger er flyveklare og flyver ud i verden, så starter musvitparret på en ny runde. Der er derfor rigeligt at følge med i, hvis man har sat en redekasse op og er heldige at musvitterne flytter ind.Annonce
Ugeavisen Vejle

Snart kan du leje kajakker på stranden og padle ud på Vejle Fjord - men 'det bliver ikke tivoli,' lover politikerne

Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Optog i Nørrebrogade

Annonce
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tour de France

Mon det bli'r Vejles sommerhit? Nu har vi fået vores egen Tour de France-sang - lyt her til nummeret 'Vi kører Vejle gul'

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Ny fantasy til tweens

Ugeavisen Vejle

Derfor er Ford Kuga så populær: Der er tale om en rummelig familiebil

Ugeavisen Vejle

Michael har netop solgt en af Vejles mest historiske restauranter: Nu afsløres hans nye job

Ugeavisen Vejle

Restauratør bag Vejles største havefest: 'Det bliver lige så vildt som i 80'erne og 90'erne - jeg bliver skuffet, hvis der ikke kommer over 1000'

Ugeavisen Vejle

For fire år siden mistede Jalal sine små tvillinger: Nu opkalder han nyt madhus efter sin søn

VEJLE

Byen får et nyt spisested lige ned til åen: Her vil Sicilie servere en velkendt rodfrugt - på en helt speciel måde

Ugeavisen Vejle

Lennarth vendte sit liv på hovedet: Så mange kilo har han smidt efter sin operation - 'Frygten for at dø sad i kroppen'

Ugeavisen Vejle

Stort tøjmarked skal sikre et sekscifret overskud - det vil kendt Vejle-firma donere pengene til: 'Det kommer til at gå vildt for sig'

Ugeavisen Vejle

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Ugeavisen Vejle

Kvinde, spark til din mand - han vil jo gerne være med: Her er en helt ny mulighed for mænd med livserfaring

Ugeavisen Vejle

Konkurs tvinger frisør på Horsensvej til at lukke: 'Jeg kan ikke hente det efterslæb, corona har placeret i butikken'

Annonce