Annonce
Ugeavisen Vejle

Når livet gør knuder: Psykolog åbner klinik i Vejle

Psykolog Mikael Borup-Nielsen åbner klinik i Foldegade 33, 1. sal. Foto: Lars Saugbjerg

Mikael Borup-Nielsen har slået sig ned i Foldegade, hvor han giver plads til den dybe samtale.

Annonce

Vejle: En venlig, fast hånd rækker frem mod min, og en høj stemme byder velkommen. Lokalet er lyst, og duften af de nymalede vægge har kun lige lagt sig.

- Den officielle åbningsdato er 1. marts, lyder det fra 50-årige Mikael Borup-Nielsen, der med sin københavnske dialekt ikke kan skjule, at han er tilflytter.

- Jeg flyttede til Jylland med familien for 13 år siden. Det var en af de bedste beslutninger, jeg har truffet i mit liv, men ja - jeg har boet mange år i København, siger Mikael Borup-Nielsen, der er far til to børn, Filippa og Ludwig, der går på Rødkilde Gymnasium.

Der står psykolog på visitkortet. I klinikken, der slår dørene op i Foldegade 33 på 1. sal, kan du få hjælp, når livet bliver for stor en mundfuld.

- Jeg har i mange år arbejdet med mennesker. Jeg var heldig af få en uddannelse i USA inden for afhængighed og dobbeltdiagnose - og da jeg på et tidspunkt fik lyst til et lidt større fagligt fundament, tog jeg beslutningen om at læse til psykolog. Som 41-årig bankede jeg på hos VUC for at tage en HF. Efterfølgende kom jeg ind på Aarhus Universitet, fortæller Mikael Borup-Nielsen, der i dag er dybt taknemmelig for modtagelsen hos VUC.

- Jeg mødte en kæmpe forståelse og opbakning. Det var et meget motiverende ophold.

Annonce

Den stærke relation

Sideløbende med sin uddannelse arbejdede Mikael Borup-Nielsen fuld tid hos psykiatrien i Horsens - et arbejde, der nu bliver nedtrappet i takt med at klinikken i Foldegade finder fodfæste.

Psykologen beskriver sig selv som en type, der ikke falder i ét med tapetet.

- Jeg er autentisk og tror sindssyg meget på en stærk relation mellem klient og terapeut. Det er afgørende for mig, at vedkommende kan mærke, at jeg er til stede og engageret i forløbet. Når man snakker med et andet menneske, skal man kunne mærke gløden. Og det er mit ansvar som psykolog at skabe denne glød, siger Mikael Borup-Nielsen.

Han deler sin psykologhjælp op i tre "blokke". Den første handler om samtale inden for depression, stress, eksistentielle problemer og livskriser. Anden blok fokuserer på hjælp til unge og deres familier.

- Det er målrettede samtaler til unge og deres familier, som befinder sig i den fase af livet, hvor den unge løsriver sig - en periode, som kan være præget af konflikter, bekymringer og manglende dialog, siger Mikael Borup-Nielsen.

Den tredje blok handler om afhængigheds-problematikker.

- Derudover vil jeg tilbyde foredrag til uddannelsesinstitutioner, hvor jeg på en underholdende, men samtidig alvorlig måde, udfordrer de unge og deres tilgang til tilværelsen.

Annonce

Et los i røven

Det er naturligvis svært at svare på, hvornår man bør opsøge en psykolog. Folk er forskellige og det samme er problemstillingerne.

Er det belagt med tabu at opsøge psykolog?

- Der er måske stadig en berøringsangst, men det er blevet væsentligt bedre. At være deprimeret og skrøbelig er jo noget, som omgivelserne har svært ved at forholde sig til. Der er stadig en manglende forståelse for folk, der har det svært, siger psykologen.

- Som samfundet er indrettet, er det ikke nemt at være skrøbelig eller sensitiv. I dag er man jo nødt til at have albuerne fremme. Men nu skal vi jo heller ikke gøre livet mere kompliceret end det er. Livet vil gøre ondt, og som psykolog skal jeg ikke bare snakke folk - især unge - efter munden, men finde en balance og også være parat til at give dem et los i røven, lyder det fra Mikael Borup-Nielsen.

Annonce

Alle skuffer over tid

Når man befinder sig i mørket, er overskuddet ikke stort. Men har man først opsøgt hjælp, er det psykologens opgave at finde ind til problemets kerne; i samarbejde med klienten skal han skabe en motivation for handling, og udføre den egentlige terapi.

- En af mine styrker ligger i, at jeg kan tilpasse mig vedkommende, som sidder foran mig. Uden at det bliver kunstigt. Jeg kan gebærde mig - og jeg tror på anstændighed og ydmyghed. Når et andet mennesker beder om hjælp, kræver det min respekt, og jeg er ikke bleg for at bruge mig selv som eksempel - vi mennesker er jo i virkeligheden ikke så forskellige. Jeg kan også have svært ved at holde mig fra slikhylden, smiler Mikael Borup-Nielsen - og tilføjer:

- Alle skuffer over tid, synger The Minds of 99 - og det er jo rigtigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Bestseller-forfatter gæster Vejle

Ugeavisen Vejle

Et tæppe til de hjemløse

Annonce