Annonce
Ugeavisen Vejle

Når tilværelsen skal bygges op - igen

”Hungerhjerte” bygger på Karen Fastrups eget liv. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias Karen Fastrups oplysende roman ”Hungerhjerte” om psykisk sygdom.
Annonce

Vejle: Jeg har fulgt Karen Fastrups forfatterskab siden hendes debut i 2000. Dette er hendes femte roman, derudover har hun oversat en række bøger fra norsk, svensk og engelsk.

”Hungerhjerte” er åbenlyst selvbiografisk, bygger altså på Karen Fastrups eget liv. Bogen krydsklipper mellem episoder i barndom, ungdom, nylig psykisk sygdom og nutid, hvor Karen Fastrup er kommet sig efter sin psykiske sygdom og skal bygge sin tilværelse op igen. Det er skræmmende at læse, at hun pludselig befinder sig i en situation, hvor hun truer sin kæreste med en køkkenkniv, uden varsel, i hvert fald uden varsel for hende selv og dermed også for læseren.

Når man læser nogle af afsnittene fra barndommen og ungdommen, kan man godt forstå, at hun er blevet et ekstra følsomt gemyt, men det er ikke fordi, hun bruger afsnittene til at forklare sin psykiske sygdom. Det er nogle slutninger, man som læser uvilkårligt kommer til at drage.

For eksempel skriver Karen Fastrup, at hun som spæd havde en kræftsyg storebror. Hendes mor var på hospitalet hos broren, og det betød, at den kun otte måneder gamle Karen blev sendt væk fra hjemmet i Kolding. Hun blev sendt til Vendsyssel, op til sin mormor og morfar og var der, indtil hendes storebror meget tragisk døde af sin sygdom. Flere år senere, da moren læser til pædagog, udbryder hun, at Karen må jo være blevet tidligt skadet, da de sendte hende væk på et meget uheldigt tidspunkt ifølge udviklingspsykologien.

Og storebrorens dødsfald præger naturligvis familien. Karen vokser op med en mor, der gennemlever den største sorg, et menneske kan opleve, og en far, der udadtil har styr på tingene i sit arbejde som højskoleforstander. Men han er et dybt splittet menneske, splittet mellem sin opvækst i et patriarkalsk, dybt religiøst hjem og så de nye tider, med seksuel frigjorthed og socialistiske holdninger. Den splittelse gør, at hans ageren over for børnene bliver meget uforudsigelig og gør dem utrygge.

Ud over de svære vilkår i sin familie blev Karen også mobbet i skolen, og allerede som barn får hun konstateret mavesår som en følge af stress. Karen bliver et menneske, der gerne vil gøre alle andre glade og tilfredse, men samtidig er hun et oprørsk og varmblodigt menneske. I denne splittelse ender det så med, at hun ”mister sig selv” og mister evnen til at ”mærke sig selv”.

Vi (læserne) bliver også indlagt på et psykiatrisk hospital sammen med Karen og får et indblik i en psykiatrisk indlæggelse indefra og heldigvis er vi også med, da hun bliver udskrevet. Heldigvis, fordi jeg læser slutningen som en kærlighedserklæring og en forsoning med faren.

Annonce

Åbner tabulagt emne

Det er en fantastisk roman. Den skildrer familien på godt og ondt, kærlighed og sorger, omsorg og svigt. Karen Fastrup skriver rigtig godt, og romanens komposition er flot skruet sammen. Jeg har læst flere af forfatterens bøger, og hun er rigtig god til at skildre familie og opvækst. Det har hun gjort i romanerne ”Brønden” og ”Begravelsen”. Og hun er god til at skildre kærlighed og erotik, særligt vellykket i hendes roman ”Mine syvogtyve sansers elskede”.

Ud over at det i sig selv er en meget læseværdig roman litterært set, er det også en meget oplysende roman om et emne, som tidligere har været tabubelagt, nemlig psykisk sygdom. Forhåbentlig kan en bog som denne være med til at afmystificere emnet og få os til at indse, at psykisk sygdom kan ramme os alle.

Flere forfattere har de seneste år skrevet åbent om deres egen psykiske sårbarhed og indlæggelser. Her et lille udvalg, jeg kan anbefale jer at læse: Linda Boström Knausgårds roman ”Oktoberbarn”, Johanne Kirstine Falls roman ”Der er altid nogen at befri”, Peter Øvig Knudsens ”Min mor var besat – da jeg mødte depressionens dæmon”, Anne-Lise Marstrand Jørgensens ”En flod skal være i bevægelse – samtaler og erindringer om angst og depression” og Henning Jensens ”Gennem glasvæggen”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Baby-salmesang fylder kirken igen

Ugeavisen Vejle

Børnecasting på Bryggen

Annonce