Annonce
Ugeavisen Vejle

Naturen lige nu: Natuglen tuder i vinternatten

Natuglen flytter gerne ind i redekasser. Vores mange dyrkede skove byder ikke på særlig mange gamle beskadigede eller halvdøde træer med hulrum, som ellers er natuglens naturlige redeplads. Foto: Finn Lillethorup
Natuglen lægger sine æg allerede i februar-marts.

Vejle: Der har været gang i natuglerne her i de sidste måneder. Måske har du hørt dem tude og kalde i vinternatten. Så snart solen er gået ned er de aktive – og her i januar-februar er det parringstid og uglerne er særdeles aktive. Man er ikke i tvivl, hvis man har ugler boende tæt på, for deres tuden og skrig er meget tydelige i natten.

Natuglerne lægger deres æg allerede i løbet af februar-marts måned, og dermed er de nogle af de fugle, der er tidligst ude med at begynde ynglesæsonen. Natuglen lægger typisk 3-4 æg og æggene lægges med nogle dages mellemrum. På grund af den kolde årstid, begynder natuglen at ruge allerede, når det første æg er lagt. Mange andre fugle ruger først, når alle æggene er lagt, så de på den måde udruges samtidig. Men natuglens æg udruges i takt med, at de bliver lagt – og derfor kan der være en del forskel på størrelsen af ungerne i reden, da der er op til et par ugers forskel fra første til sidste æg blev lagt.

Når natuglen får sine unger så tidligt på sæsonen, hænger der sammen med, at der faktisk er gode muligheder for at finde føde til ungerne selv om vinteren knapt er ovre. Natuglens vigtigste føde er mus, og her sidst på vinteren begynder mange mus igen at komme frem i skovbunden.

Annonce

Få naturlige redesteder

Natuglen er den mest udbredte og mest almindelige ugle i Danmark. Natuglen er imidlertid knyttet til løvskove, og den er derfor mest almindelig i den østlige del af Danmark, hvor vi netop finder løvskovene. I Vestjylland er natuglens slægtning skovhornuglen mere almindelig. Skovhornuglen klarer sig fint i de store nåleskove i plantagerne, hvor natuglen ikke rigtig kan leve. En af årsagerne til at Natuglen er knyttet til løvskov, er dens valg af redested. Natuglen skal bruge et hult træ eller en eller anden form for hule, hvor den kan bygge rede, lægge æg og opfostre sine unger. Dens slægtning skovhornuglen lægger typisk sine æg i gamle kragereder, og den har altså ikke brug for gamle hule løvtræer.

Netop manglen på gamle løvtræer med hulrum, der kan bruges som reder af natuglen, er med til at begrænse udbredelsen af natuglen. Der er ingen tvivl om, at der er plads til en del flere natugler, end dem vi har omkring os i dag. Der er alt for få naturlige redesteder til natuglerne, fordi størstedelen af vores skove er dyrkede og plejede, så der ikke opstår gamle træer med huller og hulheder, som uglerne har brug for. Natuglen er ikke specielt kræsen i sit valg af redested og den flytter gerne ind i redekasser, hvis de har de rigtige dimensioner og er placeret 5-8 m over jorden og med fri indflyvning. Der er heldigvis rigtig mange, der har valgt at sætte redekasser op til natuglen, og det er med til at afhjælpe manglen på naturlige levesteder.

Et af rygterne siger, at ugler er meget kloge, men det er der ikke noget, der tyder på. Rygtet skyldes nok mest at uglerne ser så menneskelige ud. De er de eneste fugle, der kan blinke med øjnene og de eneste fugle, der har øjnene rettet fremad, så de får et ”ansigt” og en menneskelig mimik. Foto: Finn Lillethorup
Annonce

Støjende unger

Det er sjovt at følge natuglen når den har unger. Har du ugler i nabolaget så prøv at holde øje med dem i løbet af sæsonen – de er ret stedfaste og opholder sig tit tæt på deres redested. Efter æglægningen bliver der ruget på æggene i en måneds tid inden æggene begynder at klække. I den periode er det primært hunnen, der ligger i kassen og ruger, mens hannen opholder sig i nærheden. Så snart ungerne er ude af æggene, får forældrene travlt med at skaffe føde til ungerne, og der er derfor livlig trafik omkring reden. Når ungerne er en måneds tid gamle kan de ikke flyve, men de er så store, at de kravler ud af reden og sidder som store uldtotter på grenene tæt ved reden. De store uldne unger kan ikke flyve, men de kravler og klatrer ret godt og de skriger efter mad det meste af natten – og kan være noget støjende.

I løbet af forsommeren vokser ungerne og begynder at øve sig i at flyve. I maj måned og gennem forsommeren er det sjovt at følge sådan en uglefamilie, hvor de to forældre arbejder på højtryk med at fange mus til deres tre-fire skrigende ugleunger, der flyver tæt omkring forældrene og råber på mere mad. I den periode er det let at komme tæt på uglerne fx i skumringen, når de starter nattens jagt.

De halvstore ugleunger kravler ud af reden selv om de ikke kan flyve. Med deres store kløer og næbbet kravler de rundt i træerne, hvor de sidder og skriger efter forældrene for at få mad. Foto: Finn Lillethorup

Der er mange myter og historier om ugler. En af dem er, at uglerne er blinde om dagen. Det er dog ikke tilfældet. Uglerne ser glimrende om dagen, men de har desuden nogle øjne, som ser væsentlig bedre om natten end vi mennesker er vant til. Ud over et usædvanligt godt nattesyn, har ugler en virkelig god hørelse. Deres gode hørelse skyldes blandt andet at hele deres hoved er formet som et par paraboler omkring øjnene, som opfanger lydene. Uglerne bruge deres gode hørelse som hjælp til at opdage deres bytte om natten og til at navigere præcist frem til at fange deres bytte.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendt ansigt er ny chef: Team Jensen styrer butik og webshop

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs over Atlanterhavet

Ugeavisen Vejle

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Ugeavisen Vejle

Fransk dessertkage med kirsebær

Ugeavisen Vejle

Kom til salmesang på Kirketorvet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort varehus i Sønderbrogade

Ugeavisen Vejle

Ann Malene behandler fra Danmarks - måske - mest idylliske udsigt

Ugeavisen Vejle

Derfor går de med: Erfarne restauratører opgiver deres burgerkæde for at lære vejlenserne at spise socialt

Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Ugeavisen Vejle

Birgittes drøm om dyrevelfærd og bæredygtighed er vokset: Den lille Bondegård er et gastronomisk åndehul

Ugeavisen Vejle

Her bliver du våd, når du læser: Dyk ned i en god bog

Ugeavisen Vejle

Unge vejlensere havde for lange vagter på fritidsjobbet

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Døtre peger ting ud - og skændes om, hvem der skal arve hvad

Annonce