Annonce
Ugeavisen Vejle

Naturen netop nu: Forårstegn på påsketurene

Anemonerne er nok landets mest kendte forårsbebuder. Foto: Steen Hedrup
Der venter hele familien masser af oplevelser i naturen. Påsken er et godt tidspunkt til at få frisk luft, indsnuse bøgeskoven og glæde sig over fuglene samt de smukke anemoner.

Vejle: Efter en lang vinter er vi mange, der venter med længsel efter et forår med sol og varme. Der er også mange, der i denne trælse periode har fået øjnene op for naturens glæder. Jeg håber, at mange i påsken vil give sig tid til med familien at kigge på og opleve naturen som andet end blot en kulisse til en gåtur.

På en tur gennem bøgeskoven kan man på en solrig plet være heldig at se citronsommerfugle flagre rundt for at finde de første næringsgivende blomster.

Mange arter af sommerfugle har i efteråret fundet sig et gemmested, både i skjul for småfuglene, men også i ly og læ for vinterens kulde. Andre sommerfugle overvintrer som larver, mens mange klarer vinteren i et puppestadie.

Lige nu kan man være heldig at se citronsommerfuglen. Foto: Steen Hedrup

De sommerfugle, som overvintrer i voksenstadiet, kan være både lasede og blege, mens de, som kommer ud af pupperne, oftest kommer senere, men er meget farverige.

Annonce

Frøen kvækker

Den butsnudede frø vil i påsken kunne ses og høres i nogle af de små isfri vandhuller eller måske bare nogle vandfyldte pytter – både i skovene og i det åbne land. Hannerne ankommer, kvækker for at hunnerne skal kunne høre, hvor æglægningen skal foregå, og når det er overstået efter nogle få døgn, forlader alle voksne vandhullet for først at komme tilbage efter et år.

Det er spændende at opleve den butsnudede frø. Foto: Steen Hedrup

De haletudser, der kommer ud af æggene vil, hvis alt går vel, forlade vandhullet om cirka tre måneder og først dukke op igen efter tre år, når de er blevet voksne.

Annonce

Anemoner

Danmarks måske mest kendte forårsbebuder er den hvide anemone. Her i vores område kan vi være heldige at finde tre forskellige arter af anemoner.

Den blå anemone, som kendes fra Kaj Munks forårsdigt, kan findes på kalkrig bund i løvskovene ved Vejle Fjord. Der er nogle, der tror at den blå anemone er en variation af den hvide – blot med en blålig farve, men sådan hænger det ikke sammen – det er to forskellige arter.

Den hvide anemone kan ganske vist optræde med store farvevariationer, blomsterne kan variere i størrelse og i antallet af hvide kronblade – men det er alle hvide anemoner. Gul anemone er knyttet til den fugtige sorte muld langs vores mindre vandløb i skovområder.

Annonce

Vipstjert

Hvid vipstjert har siden oktober været på vinterophold i Sydeuropa, men er nu på vej mod nord, og de første er allerede dukket op herhjemme.

De hvide vipstjerter er nogle af de første insektædere, der kommer hertil for at tage del i det store insektoverskud, som naturen bringer fra forår til efterår. Insektmængden skal bruges til at sætte et par kuld hvide vipstjerter i verden.

De første vipstjert er allerede dukket op herhjemme. Foto: Steen Hedrup

To nærtstående arter findes også her i landet. Langs vores vandløb findes bjergvipstjerten, som har en tæt bestand ved vores rene og hurtigtløbende vandløb. De kan i milde vintre blive herhjemme, og først hvis vejret ændres til hård kulde, drager de sydpå.

Den gule vipstjert, som tidligere fandtes i de frodige enge med kreaturafgræsning, ses i dag sjældent, men kan senere på foråret ses i de fugtige enge, og nogle få par bliver og yngler her.

Hvis påskeugen bringer den ventede varme, vil der være et mylder af alt levende. Jeg glæder mig, og kan næsten ikke vente på at tage ud med mit kamera for at fastholde foråret – den mest livgivende og "glade" årstid.

Steen Hedrup, naturvejleder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce