Annonce
Ugeavisen Vejle

Hasses host: Sæt nu de master op

Det er ikke nemt at gå på nettet med sin mobil i de danske vandkanter. Men så kan man da også bare tage sin trompet og spille solen ned... Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce

Hasses host: Et net skal bare virke. Spørg enhver edderkop, enhver fisker eller ethvert barn, når det håbefuldt ligger på badebroen og venter på, at en krabbe eller reje går i fælden.

Og spørg enhver turist eller beboer i Vandkantsdanmark, for der er da ikke noget værre end ingen forbindelse - hvad enten man skal mobilepaye for skovtroldisen i Svanninge Bakker, færgebilletten til Agersø eller google kalkmalerierne i Fanefjord Kirke.

Klummeskribent Jørgen Hasseriis

Selv om en mobilfri sommerferie kan være hyggelig, er der ingen, der vil undvære nettet mere. Coronatiden har vist os, hvor vigtigt det er.

Og i et land, som ikke har et eneste bjerg at betvinge, og som bryster sig af at være et af verdens teknologisk førende lande, bør total netdækning være en selvfølge.

Annonce

Tavse vidner

Det kniber dog med at indfri denne forventning. Modsat de mere end 20 år gamle reklamefilm med Polle fra Snave, der ikke kunne hitte ud af det med mobilos og kørte rundt med en kabelrulle på sin knallert, er det dog i dag kun teleselskabernes og politikernes vilje, der er hurdlen.

Hvorfor gør de det ikke bare - dækker alle Danmarks 43.000 kvadratkilometer ind?

Vi camperede i årets sommerferie i det sydlige Sjælland, på Møn, på Langeland og i det sydvestfynske, og vi skulle have en ret god dag for at komme på nettet med mobilos. 4G blev til 3G, E eller "ingen tjeneste", og så sad vi som tavse vidner til søgetjenestens resultatløse snurren og lignede Polle, der ikke kunne hitte ud af det.

Man kan hurtigt blive charmeret af Udkantsdanmark og få tanker om at flytte herud. Hvis det da ikke lige var den der knast, midt i brættet: Det dårlige signal.


Kom nu i gang. Sæt de master op. Polle fra Snave havde problemer nok for 20 år siden. De burde være udryddet i dag.


På de fem campingpladser, vi besøgte, var netsignalet så dårligt, at selv wifi-dækningen haltede. Som campingmutter på Keldby Camping ved Stege klagede:

- Den er altid gal. Der er simpelthen så dårlig dækning her. Det er som om, de har noget imod os her på Møn...

Annonce

Skal ikke spille lotto

Loven siger, at de danske kyster skal være tilgængelige for alle. Den ret burde også gælde for mobildækningen.

Teleselskaberne har travlt med at fortælle os, hvordan de "konstant overvåger" danskernes internetadfærd og -behov. Vi gik åbenbart under radaren...

Jeg skrev derfor til mit selskab og fortalte om vores erfaringer i ferien. De undrede sig og fortalte, at de ellers "dækker 98,4 procent af hele Danmark med 4G".

Tja, jeg fristes næsten til at sige, at med det uheld, skal jeg da slet ikke spille lotto  - det lykkedes os at ramme uden for skiven fem gange i træk. Halvanden procent gange fem - det lyder helt urealistisk, men jeg trøster mig med, at der var hyggeligt derude - selv uden mobilforbindelse.

Teleselskabet fortalte så, at de sagtens kan skrue op for volumeknappen og rent faktisk havde gjort det i år - men det var de steder, hvor der var "ekstra mange feriegæster" og forklaringen var, at de gjorde det "for at undgå flaskehalse i mobilnetværket".

Men alle os ude i vandkanten, der kun oplevede flaskehalse på campingbordet, og som var blevet lokket herud af regeringens anbefalinger om at holde ferien hjemme, talte åbenbart ikke med i teleselskabernes overvejelser.

Annonce

Flere master op

Og dog - for ifølge teleselskabet er der nemlig problemer i kyst- og naturbeskyttede områder eller i kuperet terræn med træer og bakker. Her kan man ikke skrue op for signalet fra de eksisterende master. Der skal simpelthen sættes nogle flere master op.

At sætte en mast op er dog "et større anliggende med byggetilladelse, landzonetilladelse, ny lokalplan mv.", forklarede teleselskabets pressechef mig.

Hun fortalte også, at selskabet "fortsætter med at lukke de få mobilhuller, der stadig kan være", og at "det ligger allerede i pipeline, at der nær de tre adresser (vi camperede på i sommer, red.) udbygges med nye master/antenner.

Nå, nå? Hun satte ingen dato på, så hvornår vides ikke. Da der er en masse praktisk bøvl, som hun forklarede.

Hmm, kom nu i gang. Sæt de master op. Polle fra Snave havde problemer nok for 20 år siden. De burde være udryddet i dag...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Mød de to forfatteren bag bogen om Albert Bertelsen: Museumslederen og kulturjournalisten har tilbragt mange timer sammen med Vejles store maler

Ugeavisen Vejle

To hovedroller ved Kaffe-koncert

Annonce