Annonce
Ugeavisen Vejle

Nu er det forår og tid til udeliv

Hver hun lægger én ægklump bestående af mere end et par tusinde æg i hver klump. Privatfoto
Der er ingen grund til at sidde stille indendørs. Så længe du holder afstand, kan du sagtens færdes i naturen.
Annonce

Vejle: Mange har i øjeblikket en del tid til overs. En virus har taget alle overskrifter, men husk at ude i skoven og i det åbne land, kan man færdes nogenlunde frit og opleve foråret på nærmeste hold i afstand fra andre potentielt smittede. Man behøver ikke at sidde indendørs.

Frøer og tudser forlader deres vinterbolig, når temperaturen stiger i løbet af foråret. De tidligst ynglende padder i vores område er butsnudet og spidssnudet frø. Den mest almindelige frøart her er butsnudet frø, og nogle af dem er i fuld gang med parring og æglægning.

Der er vand nok rundt om på marker, enge og skove, så frøerne kan sagtens finde et sted at lægge æg. I øjeblikket findes der små og store vandsamlinger, som godt kan dække over flere mindre vandhuller. Men lavt og lunt vand tiltrækker hanfrøerne, hvis de ellers befinder sig i kendt område. Normalt siger man, at padder finder tilbage til det sted, hvor de selv levede som haletudser. Men hvis man har været haletudse i en lille temporær vandpyt, vender man vel sagtens tilbage til et område, som lugter/smager som forventet.

Både sidste år og i år kan man finde vandhuller i skovene lavet af store skovningsmaskiner. Nogle er fyldte med frøer, mens andre lige ved siden af er tomme. Så hvilket hjulspor frøerne vælger afhænger af, hvorfra den førstankomne hanfrø kvækker. Hannerne samles i et større kvækkekor og venter på at hunnerne ankommer. Når en hun ankommer kæmper hannerne om at få plads på hunnens ryg. Hannen sætter de to tommeltotter ind i hunnens armhuler – og nu kan parringen foregå. Hver hun lægger én ægklump bestående af mere end et par tusinde æg i hver klump. Disse ægklumper lægges sammen med andre hunners ægklumper, og på billedet kan man se en lille samling ægklumper lavet af omkring 25 hunner. Æggene fylder ikke meget umiddelbart efter æglægningen, men når de kommer i kontakt med vand, svulmer de op så hver enkelt klump, som indeholder mindst 2000 æg, kommer til at fylde et par liter. Efter cirka 14 dage (alt efter temperatur) har æggene udviklet sig til små haletudser.

Gransangeren trækker om natten. Privatfoto
Annonce

Trækkende småfugle

For 50 år siden var lærken, viben og stæren forårsbebudere. Nu kan man finde dem året rundt i et mindre antal. Tidligere var de egentlige trækfugle, men i dag er de delvis trækfugle, dvs. at en mindre del af den danske bestand forbliver her i landet året rundt, mens de fleste stadig trækker mod syd/sydvest.

Det har vist sig, at mange af de trækkende fugle ikke trækker så langt som tidligere, herunder de nævnte forårsbebudere, men også storke, gæs, fiskehejrer samt sangdrosler, munke og gransangere. Netop nu er trækket af gransangere og munke i fuld gang, og de kan fra dag til dag opleves i større og større antal. Heldigvis synger de meget, når de er på fouragering i buskadser og hegn – så er de nemmere at opdage.

Mange af vores småfugle trækker om natten, så derfor kan man opleve under gunstige vejrforhold om natten, at man om morgenen kan høre mange gransangere og munke i haven eller i skoven. Jeg kan kun opfordre til at gå en tur ud i naturen for at opleve forårets komme med en hilsen sydfra om, at sommeren er på vej, og at vi i løbet af de næste 6-8 uger vil få besøg af resten af vores sommerbestand af fugle.

Glæd jer og nyd hver dag i haven og naturen.

Stæren er en forårsbebuder, også selvom en lille del af bestanden er her året rundt. Privatfoto
Steen Hedrup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Ugeavisen Vejle

Klør det dernede?

Ugeavisen Vejle

Svedig blues i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Klar til boligkigger-weekend

Annonce