Annonce
Ugeavisen Vejle

Nu får Søren langt om længe lov til at dele pengene ud: Penge til bymøbler fra Vejle Shopping

Søren Lyng Benthin (th.), Vejle Shopping, har haft svært ved at komme af med de 90.000 kroner, der blev samlet ind ved salget af Vejle-indkøbsnet. Skat gjorde det til en bureaukratisk affære. PR-foto
Initiativtageren bag foreningen Vejle Shopping, der solgte Vejle-indkøbsnet, som skulle bære byens butiksliv gennem corona-krisen, er langt om længe blevet enig med Skat om, hvad velgørenhed er. Det har været en hård nød at knække, mener Søren Lyng Benthin.

Vejle: Musik, gøgl eller klovnerier på gågaden i Vejle.

Det er, hvad Søren Lyng Benthins 90.000 kroner måtte bruges til, i hvert fald hvis Skat ikke skulle opkræve størstedelen af beløbet i skat, fordi der ikke var tale om velgørenhed.

Og initiativet med Vejle-indkøbsnet, som skulle være med til at bære byens butiksliv gennem corona-krisen, har derfor været en hård nød at knække for initiativtageren bag foreningen Vejle Shopping.

Som tidligere omtalt i avisen tog Søren Lyng Benthin 1. april initiativ til at sælge indkøbsnet i bomuld til 150 kroner per styk. Det blev en så stor succes, at der blev samlet 90.000 kroner ind til velgørenhed.


Det var, som om de bare ventede på, vi opgav og valgte at betale skat af beløbet. Men det synes vi ikke, at vi ville.

Søren Lyng Benthin, Vejle Shoppping


Ifølge Søren Lyng Benthin har Skat dog svært ved at forklare, hvad velgørenhed er, og det hele var ved at ende i bureaukrati.

Masser af idéer

Ud af salgsprisen på 150 kroner gik de 50 kroner til indkøb, produktion, tryk og distribution af Vejle-indkøbsnettene , mens de sidste 100 kroner efter planerne skulle have gået ubeskåret til at hjælpe Vejles butiks- og forretningsliv gennem corona-krisen.

Men så trådte regeringen til med hjælpeparker, og pludselig var støtten til Vejles små handlende med puljer af 15.000 kroner ikke længere velgørenhed.

- Siden har jeg løbet Skat på dørene, nemlig hver gang vi fik en idé til velgørenhed, forklarer Søren Lyng Benthin.

Som eksempel har Vejle Shopping spurgt Skat, om det var velgørenhed at få lavet 2000 gavekort til Vejles butikker, om det var velgørenhed at fylde 80 overskydende indkøbsnet med varer og give dem videre til byens hjemløse, eller om det var velgørenhed at lade folk tage et foto at en kassebon eller et fyldt indkøbsnet, og der så blev trukket lod blandt deltagerne.

Annonce

Mange afslag af Skat

Men gang på gang fik Vejle Shopping afslag af Skat.

- Det var, som om de bare ventede på, vi opgav og valgte at betale skat af beløbet. Men det syntes vi ikke, at vi ville. Og vi følte også, at vi skyldte køberne af de mange indkøbsnet at fortælle dem, hvad pengene var gået til, forklarer Søren Lyng Benthin.

Han tænker også her på de besværligheder, han havde rodet de 16 byer rundt om i Danmark, der havde taget Vejle-initiativet til sig, nemlig også for at hjælpe med at bære byens butiksliv gennem corona-krisen, ind i.

Midt i den anden bølge af corona-krisen og måneder efter byens små handlende blev truet på deres eksistens på grund af pandemien, er det nu lykkedes sammen med Skat at finde frem til et projekt, foreningen Vejle Shopping kan støtte, uden der skal betales skat af de indsamlede 90.000 kroner.

- Vi har fået lov til at støtte City Vejle med et byrumsmøbel på Søndertorv, et møbel som alle derfor får gavn af. Bymøblet løber på i godt 200.000 kroner, og her støtter vi så med 75.000 kroner, og så må vi jo bruge de sidste penge på musik, gøgl og klovnerier - det kunne være i forbindelse med indvielsen af møblerne, smiler Søren Lyng Benthin, der er glad for at projektet nu er kommet i mål.

Annonce

Har skabt opmærksomhed

Citychef Andreas Kiis Antonsen er glad for den opmærksom, som Søren Lyng Benthin med Vejle-indkøbsnettene har været med til at skabe.

- Da det på grund af covid-19 så aller mørkest ud, tog han initiativ til at skabe liv på gågaden. Det har været en uvurderlig hjælp, og nu kommer han så med 75.000 kroner til vore bymøbel. Vi er dybt taknemmelig, siger citychefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce