Annonce
Ugeavisen Vejle

Opfordring: Tag maden med ud i det fri

Det er dejligt at tage på udflugt, og selvfølgelig skal man have en madkurv med. Mad smager nu en gang bedst i det fri. Foto: Colourbox
Sommerferien venter lige om hjørnet og i sagens natur, er der rigtig mange, der i år har valgt at tilbringe ferien herhjemme i Danmark. Det giver mulighed for dejlige ture ud i det blå - med en god madpakke.
Annonce

Vejle: Uanset hvad ferien byder på, så er det noget så hyggeligt at pakke en picnickurv med mad og drikke og tage hele molevitten med på tur. Her i Vejle kan det eksempelvis være til stranden, i skoven, i parken eller hen på den lokale legeplads. Og faktisk kan man også bare brede et tæppe ud på græsplænen derhjemme og holde en hyggelig picnic. Nogle gange er det ikke så meget, der skal til.

Det er dog ikke gjort med at finde et dejligt sted at tage hen - vi skal også finde på noget lækkert at pakke i picnickurven. Derfor vil jeg her komme med et par tips til indholdet i kurven. Forslagene er oplagte til kortere eller længere ture ud i det blå, men de vil også sagtens kunne bruges, hvis der skal planlægges madpakker og snacks til en længere biltur.

Annonce

Ideer til picnickurven

Først og fremmest er der jo klassikere som pølsehorn og pizzasnegle, som er oplagte i en picnickurv. Særligt hvis der er børn med på tur. Hjemmelavede sandwiches er også lækre og så er de nemme at lave, nemme at pakke ned og nemme at spise med fingrene. Man kan enten bruge flutes eller sandwichboller (evt. hjemmebagte) og fylde dem med kylling og bacon, skinke og ost, tomat og mozzarella, roastbeef, æg og rejer eller hvad der nu lige hitter.

Derudover kan man lave klassiske trekantsandwiches på sandwichbrød med forskellige slags pålægssalater, fx hønsesalat med bacon, tunsalat med æg i skiver, skinkesalat med purløg eller æggesalat med karse.

Vil man ikke have sandwiches, så kan man i stedet lave wraps bestående af tortillapandekager smurt med friskost og toppet med salat og laks, roastbeef, kyllingepålæg, skinke og lignende. Rul hver tortilla stramt sammen om fyldet og pak dem enkeltvis i husholdningsfilm. Wraps kan for øvrigt sagtens laves dagen før de skal spises. De bliver kun bedre af at ligge på køl natten over.

En anden mulighed er at blande et par skønne salater. Det kan man enten gøre hjemmefra eller i en af de mange butikker, som efterhånden tilbyder lækre ”bland-selv” salatbarer. Salaterne kan suppleres med hårdkogte æg, stegte kyllingelår eller kyllingespyd, avocadoer, små frikadeller eller fiskefrikadeller og ost skåret i stave. Lige til at hapse til salaterne.

Annonce

Lidt sødt til dessert

Udskåret frugt og ikke mindst grøntsager i stave er skønne at have med i picnickurven. Især hvis der er en god dip eller hummus til at dyppe grøntsagerne i. Et par oplagte muligheder er gulerødder, agurk, peberfrugt, bladselleri, radiser, minimajs, broccolibuketter og sukkerærter og en posefuld friske ærter, som man selv kan bælge, forsvinder som regel også som dug for solen.

Et lille stykke kage, et par kiks eller småkager, nødder og tørret frugt er lækkert som en lille dessert ovenpå ”hovedretten” eller i løbet af dagen, hvor det kan være rart at få lidt sødt. Bland evt. en boks hjemmefra med forskellige slags nødder og mandler, rosiner, tørrede abrikoser, dadler og hvad man nu ellers kan lide. På den måde behøver man ikke have 5 forskellige poser med i kurven, som alle skal åbnes, fordi den ene har lyst til rosiner og den anden vil have cashewnødder.

Skal det være rigtig nemt, så brug evt. en boks til nødder og frugt, som kan smides ud, når den er tom, fx en rengjort bøtte med låg fra is eller yoghurt.

Annonce

Hold maden kold

Afhængig af hvor lang tid en picnic skal vare, kan det være en god idé at tænke en køletaske eller anden form for køleelement ind. Man behøver selvfølgelig ikke køleelementer for at smøre en madpakke og gå hen i den lokale park og spise den, men er der eksempelvis tale om en hel dag på stranden, så er det bedst, hvis der er mulighed for at holde maden kold.

En køletaske er praktisk, men har man ikke sådan en, så er frosne juicebrikker og plastikvandflasker virkelig smarte. De holder maden kold i flere timer og når de smelter, er der iskold juice og vand at drikke til maden. Tænk gerne stort og brug 1½ liters plastflasker. De er noget længere tid om at smelte end de små flasker.

Hvis ikke der lige umiddelbart er mulighed for at få vasket hænder, så kan det være en rigtig god idé at huske en stak vådservietter. Frugt i mundrette stykker eller et pølsehorn kan sagtens give klistrede fingre og så er det nemt at finde en serviet frem og få tørret fingrene. Alternativt kan man købe en stak engangsvaskeklude af skumgummi og vride dem op i lidt vand og komme dem i en plastpose, inden man tager hjemmefra. Hvis posen er ordentligt lukket, så skal kludene nok holde sig våde og så er det nemt lige at tørre fingrene og efterfølgende smide kluden i en skraldespand.

Husk desuden en lille pose til affald – det er ikke altid, at der er en skraldespand indenfor rækkevidde. Har man en affaldspose, så kan man nemt samle affaldet sammen i posen og lægge det tilbage i picnickurven, indtil der dukker en skraldespand op, så man kan smide sit affald ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce