Annonce
Ugeavisen Vejle

Osten er Potkæs: Osteriet serverer specialiteten til Vejle Madfest

Potkæs er en gammel sønderjysk specialitet, og til Vejle Madfest får man lejlighed til at smage. Foto: Flemming Larsen
Potkæs, fra tysk potkäse, er en sønderjysk specialitet tilberedt af osterester. Retten var med til at mætte mundene på gårdenes karle og piger.

Vejle: Osteriet  er begyndt at forberede sig til Vejle Madfest, der finder sted lørdag 12. juni på byens tre torve, og som byder på kulinariske oplevelser kombineret med foredrag.

Kit Andersen, indehaver af Osteriet, er forud for madfestivalen i gang med at lave Potkæs, der er en stærkt smagende sønderjysk specialitet.

- Specialiteten stammer fra dengang der var piger og karle på enhver gård. De fik ikke lov til at spise sig ordenlig mætte, og derfor rev karlene gårdens osterester ned i en stor krukke.

Annonce

- Osten blev så rørt med fløde og med et par spiseskefulde rom, dækket til og sat i køleskabet. Den blev så et supplement til maden - og noget karlene selv spiste og bød pigerne på, fortæller Kit Andersen.

Potkæs

Ugeavisens madglade journalist bringer her opskriften på den sønderjyske specialitet:

Ingredienser:

200 g osterester

1 dl fløde

½ dl ymer

3-4 spsk rom, du kan også bruge anden spiritus

Sådan gør du:

Riv osten på det grove rivejern og rør op med fløde og ymer .

Tilsæt spiritussen.

Osten , der er meget grynet og ikke smager af særligt meget kommes i en stenkrukke, dækkes til og sættes i køleskab 4 til 5 dage

Der skal røres i den hver dag.

Lad den så stå i yderligere 5 dage uden at røre den og så er den færdig

Tips

Potkæs med rom kan også være en del af en osteanretning, for eksempel sammen med et stykke Havarti ost og en flødeost med nødder. Det er en god ide at tage osten ud af køleskabet 1-2 timer før serveringen.

Vækkes til live

Ved Vejle Madfest vil hun vække traditionen til live.


Potkæs stammer fra dengang der piger og karle på enhver gård. De fik ikke lov til at spise sig ordenlig mætte - og derfor rev karlene gårdens osterester ned i en stor krukke og blandede den med fløde og rom.

Kit Andersen, indehaver af osteriet


- Jeg vil gerne give denne tradition videre til de gæster og kunder, der kommer til Vejle Madfest. Derfor vil jeg stå klar med nogle små smagsprøver, og opskriften kan man såmænd også lokke ud af mig, siger Kit Andersen, der er en af initiativtagerne til Vejle Madfest.

En af initiativtagerne til Vejle Madfest, Kit Andersen, indehaver af Osteriet, serverer potkæs som smagsprøve. Og sælger på dagen også en tapasplatte for at få gæster og kunder til at slå sig ned og skabe markedsstemning. Foto: Flemming Larsen
Annonce

En bred skare

Som tidligere omtalt her i avisen henvender madfestivalen, der finder sted på Nørretorv, Søndertorv og Rådhustorvet, sig til en bred skare.

Deltagerlisten er lang, blandt andre Madindustrien, Enzo & C, Restaurant Vedelsborg, Bøgedal Bryghus og Gaia Madservice.

Besøgende møder også slagteren, brødbageren - og sågar en knivmager.

Fra scenerne vil for eksempel Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle udøse gastronomisk viden og fortælle om biodiversitet i fjorden - og whiskyproducenten Fary Lochan vil berette om spiritus med lokale rødder.

- Vi har store forventninger til Vejle Madfest, både publikumsmæssigt og med hensyn til den brede vifte af aktører, siger Kit Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Annonce