Annonce
Ugeavisen Vejle

Parkinson skal bokses væk

Lars Kristensen er en af instruktørerne, der er i gang med at blive uddannet til at træne parkinson-patienter. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Danmarks Bokse-Union og Parkinsonforeningen er gået sammen om et bokseprojekt målrettet personer med parkinson. Fem bokseklubber i Danmark deltager i projektet, heriblandt BK Wedala i Vejle.
Annonce

Vejle: Boksesporten er klar til at slå et slag for parkinsonramte. I et nyt projekt, hvor Danmarks Bokse-Union og Parkinsonforeningen samarbejder, bliver en række bokseinstruktører uddannet til at træne personer med parkinson. Fem klubber i Danmark deltager i projektet.

- BK Wedala er blandt de udvalgte klubber, fortæller Lars Kristensen fra den lokale klub.

- Vi er to fra Vejle, der skal uddannes som instruktører, Betina Haar Lund og jeg. Vi har færdiggjort onlinedelen af uddannelsen, og skal nu i gang med den praktiske del, og der indgår også et ophold i udlandet, fortæller Lars Kristensen.

Der er tale om et amerikansk koncept kaldet Rock Steady Boxing, der er målrettet personer med parkinson. Rock Steady Boxing er en bokseform uden kropskontakt og bygger på den højeste faglige viden om parkinson, træning og boksning.

Boksning vs. parkinson

Parkinson er en af de mest almindelige neurologiske sygdomme, hvis følger bl.a. er rysten, muskelstivhed og langsomme træge bevægelser, samt en række non-motoriske symptomer. Der mangler i dag et tilbud med hård fysisk træning, som appellerer til personer med parkinson, og her er boksetræning oplagt.

Træningen er baseret på hastighed, krydsbevægelser, rotation i ryggen, balance og koordination. I boksningen indgår også̊ træning af finmotorik, som særligt mennesker med parkinson har gavn af for at fastholde evnen til at skrive, spise selv, knappe eget tøj mv. Foruden de fysisk gavnlige effekter er målet med træning i bokseklubberne at tilbyde et socialt fællesskab i fritidslivet for parkinsonramte.

Projektet bliver skudt i gang med en workshop for bokseinstruktørerne fredag den 10. januar hos tidligere verdensmester Jimmi Bredahl i Holbæk.

For Lars Kristensen, BK Wedalda, er der en ekstra motivationsfaktor.

- For et år siden fik min mor konstateret parkinson, så jeg har også en personlig interesse i projektet, fortæller han.

Gennemsnitsalderen for at få parkinson er 61 år, men også yngre personer får sygdommen. Erfaringen fra andre lande viser, at parkinsonramte i alle aldre og både mænd og kvinder kan have glæde af at gå til parkinson boksning.

- Træningen kan faktisk bruges i alle sygdommens stadier. Man træner også stemmebåndet, som parkinsonpatienter ofte har problemer med, og koordination og bevægelse er også en del af programmet. Det handler desuden om timing, for ofte hænger patienterne lidt i den ene side, men når man skal slå på en sandsæk, kører armene pludselig - og så kan de få en rytme. Det er ret fantastisk, lyder det fra Lars Kristensen, der håber snart at stå med eksamensbeviset i hånden.

- Planen er, at vi kan begynde træningen i løbet af foråret eller forsommeren, forhåbentlig i samarbejde med Vejle Kommune.

Ambitionen for projektet er på sigt at certificere op til 60 boksetrænere i Rock Steady Boxing. Det kræver dog yderligere projektstøtte, som Parkinsonforeningen og Danmarks Bokse-Union arbejder på at indhente.

Annonce

Finn og Dorthe

Finn Smidt er 65 år og har haft parkinson i seks år. Han fortæller i en pressemeddelelse fra Danmarks Bokse-Union:

- Når man lever med parkinson, er det enormt vigtigt at få motion. Uden træning bliver jeg stiv i alle ledede, og jeg sover dårligere. Træningen skal gerne være hård og med høj puls, og her er parkinson-boksning bare rigtig godt. Efter en boksetime føler jeg virkelig, at jeg har givet mig 110 procent.

Finn Smidt går fast til parkinson-boksning én gang om ugen og har gjort det i tre-fire år.

- Det gode ved boksning er, at man mødes på et hold og træner sammen. Det er meget sjovere at bokse end f.eks. at løbe eller gå en tur, konstaterer han.

41-årige Dorthe Ilsfort har haft parkinson siden hun var 37 år, og går på et almindeligt motionsboksehold.

- Det bedste våben mod sygdommen er noget, der giver energi, noget hvor jeg er social og noget, hvor kroppen får udfordringer fysisk og kognitivt. Ét af mine våben er derfor boksning tre morgener om ugen med god musik, sved på panden, small talk, god energi og socialt samvær, siger hun og tilføjer;

- For mig er motion, socialt samvær og glæde medicin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tid til hygge og halloween

Ugeavisen Vejle

Spil Dansk: Dansktoppens kendte solister står på scenen i Restaurant Skyttehuset

Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Annonce