Annonce
Ugeavisen Vejle

Pernille mistede sit barn og skrev en bog

Det startede som en dagbog til Neya. Datteren så aldrig dagens lys, men det gjorde Freya et år senere - og her er vi på hendes værelse. Foto: Jørgen Hasseriis
"Kære Neya" er navnet på Pernille Dam Nielsens bog til sin datter, som hun mistede kort før terminen i 2016. Med bogen ønsker hun at åbne for et tabuiseret emne.
Annonce

Vejle: Pernille Dam Nielsen kunne 11. marts for første gang kalde sig forfatter, da hendes bog "Kære Neya" udkom. En bog, skrevet som en dagbog til hendes afdøde datter.

Udgivelsesdagen var samme dag, statsministeren meddelte, at Danmark skulle lukkes ned, men for den 36-årige vejlensiske forfatter - der civilt er privatkunderådgiver i Danske Bank i Vejle - var bogudgivelsen en forløsning.

Endelig kunne hun give sit budskab videre, som hun havde gået med i tre et halvt år: At det er så vigtigt at turde tale og føle sammen, når man møder en af de sværeste udfordringer i livet - at miste et barn.

Annonce

Lyset forsvandt

Neya døde, inden hun blev født. Kun få dage før den triste septemberdag i 2016, havde alt ellers været så godt. Det seneste besøg hos jordemoderen var meget positivt, intet var galt, og det havde været en ukompliceret graviditet. Det var i 37. uge, tre uger før terminen, og kæresteparret Kenneth og Pernille glædede sig til at blive forældre for første gang.

Så en torsdag, to dage efter jordemoderbesøget, fik Pernille en underlig følelse i kroppen. Hun havde ikke kunnet mærke barnet i maven i løbet af dagen, og om aftenen fik hun en knaldende hovedpine og havde svært ved at sove. Ud på natten vækkede hun kæresten og fortalte ham, at hun var bange.

- Hvad nu hvis, babyen er død, spurgte hun ængsteligt.

- Den slags sker jo ikke, det er nok bare pjat, tænkte de, men tog alligevel på sygehuset næste morgen.


Når jeg trak en lille body op af skuffen og sad med den i mine arme, som holdt jeg en baby, var det ikke fordi, jeg var ved at miste forstanden. Jeg havde brug for at gennemleve sorgen og smerten helt ind i mit inderste og synke dybest ned, før jeg ville være i stand til at rejse mig og heale.

Fra bogen


Maven blev scannet, og lægen kunne bekræfte de bange anelser.

- Kenneth brød helt sammen. Det var først senere, at jeg også gjorde det, husker Pernille Dam Nielsen og fortæller, at hun nærmest gik i autopilot.

- Jeg lukkede alle følelser ude og koncentrerede mig om det, der skulle gøres. Barnet skulle fødes, anbefalede lægen - det ville være det mest ukomplicerede for kroppen, fortæller hun.

Så hun fødte Neya.

Hvorfor Neya døde, ved Pernille og Kenneth ikke. De har aldrig kunnet få svar på det. Obduktionen viste ikke noget.

- Sådan er livet desværre bare. Der er altid en risiko, og vi vidste godt, at der er fare for, at et barn kan dø tidligt i graviditeten. At det også kunne ske så tæt på fødslen, anede vi ikke, siger Pernille Dam Nielsen, der i 2019 desværre også måtte opleve to ufrivillige aborter.

Annonce

Ståstedet midt i sorgen

I oktober 2017 stod lykken dog parret bi, da Pernille fødte en sund og rask Freya, og det er også hende, der pryder forsiden af bogen, mens hun sidder ved Neyas gravsten.

Under skriveprocessen, der foregik det første år efter Neyas død, har det været meget forskelligt med rytmen. Nogle gange har Pernille skrevet meget, andre gange ladet det ligge. Og der har været tider, hvor hun fik skyldfølelse over at skrive til Neya, mens hun ventede Freya.


Far og jeg så på hinanden med tårer i øjnene, men var fast besluttet på, at de timer, vi havde med dig, skulle være gode timer. 2780 gram perfekt lille pige lå på mit bryst. Min datter. Så lille og fin, men alt, alt for stille.

Fra bogen


- Men jeg måtte bare gøre det og så forsøge at skabe plads til dem begge. Til både de positive og negative ting, fortæller Pernille Dam Nielsen.

Det var vigtigt for hende med dagbogen at finde et ståsted midt i sorgen, og på den vis  "levendegøre" sin datter. Hun havde behov for at fortælle sin datter noget. Skrive til hende, hvor svært det hele var, og hvordan hendes død påvirkede hende. Men også om, hvad der var af smukke og spændende ting i dagligdagen, for eksempel omkring højtiderne.

Annonce

Debatten om sorgorlov

Hun kunne have sat dagbogen på hylden som en privat sag, men valgte at udgive den.

Hvorfor nu det?

Jo, Pernille Dam Nielsen har oven på forløbet haft en stærk følelse af, at det var vigtigt at hjælpe andre i samme situation. Derfor sendte hun sit manuskript ind til nogle af de store forlag. Dem hørte hun ikke fra, men så prøvede hun et mindre forlag, Forfatterskabet.dk, og de ringede allerede dagen efter.

- Den bog er vi nødt til at udgive, sagde de.

Efter bogudgivelsen har hun fået meget ros, siger hun glad og nævner, at den endda har ramt nogle af dem, der ikke var tænkt som målgruppe.

- Jeg håber at nå ud til andre forældre, der har mistet, pårørende som har brug for at forstå, og sundhedssektoren i form af jordemødre, sygeplejersker og sundhedsplejersker.

Bogen er også helt aktuel lige nu med den verserende debat om rettighederne til sorgorlov efter at have mistet et barn. Noget, hun og Kenneth selv oplevede.

- Han måtte sygemelde sig. Han kunne simpelthen ikke tage på arbejde allerede mandagen efter, at Neya var lagt i graven om fredagen. Og det mest frustrerende var, at han heller ikke kunne få noget af min sorgorlov, siger hun.

Mens forhandlingerne om sorgorlov er i gang, er Pernille Dam Nielsen og kæresten ikke alene i fuld gang med at bygge deres hus på Grantoften færdigt. De er også i fuld gang med at forberede sig på, at Freya skal have en lillesøster. Pernille er nemlig gravid igen og fem måneder henne.

Pernille Dam Nielsen har skrevet bogen "Kære Neya". Foto: Jørgen Hasseriis

I dag er hun en lykkelig mor til Freya, der blev født året efter, og som til efteråret bliver tre år.

Kære Neya

"Kære Neya - selv små fødder sætter dybe spor" af Pernille Dam Nielsen udkom 11. marts 2020.

Bogen er udgivet på forlaget Forfatterskabet.dk og koster 179 kroner gennem forlaget. Den kan også bestilles hos boghandlerne og blandt andet købes i Bog & idé i Vejle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blomster fra en glad dreng

Ugeavisen Vejle

Koncert i Mølholm Kirke

Annonce