Annonce
Ugeavisen Vejle

Politiker rasende over syn i vejkanter: Det ligner nærmest Italien

Danmark har et velfungerende affaldssystem, og derfor undrer det Karl Erik Lund (DF), at så meget affald smides i naturen og langs veje. Et reklamebureau har for Vejle Kommune udtænkt en kampagne, der skal gøre sit for at få folk til at ændre adfærd. Foto: Vejle Kommune
Affaldet flyder stadig rundt omkring i Vejle Kommune. Formand for natur- og miljøudvalget vil have affaldskampagne med kendt komiker hevet op af skuffen.

Vejle Kommune: Øldåser hist og her, plastikposer og brugte mundbind.

Alt for meget affald flyder rundt omkring i Vejle Kommune, mener formand for natur- og miljøudvalget Karl Erik Lund (DF).

- Fra Skibet og ind mod Kongens Kær er det jo helt enormt, hvad der ligger af smidt lort langs vejen. Dåser, plastik og McDonalds-poser. Vi skal have gjort et eller andet. Når du er Østrig og Schweiz, så finder du nærmest ikke et stykke skidt, og herhjemme ligner det nærmest Italien. Det ligger i dynger, siger Karl Erik Lund (DF).

Udvalget fik en million kroner til en adfærdskampagne, der skal gøre sit for, at folk ikke smider affald i naturen. Selve kampagnen var klar til at køre sidste forår, men blev udskudt på grund af corona til dette forår.

- Vi ville vente til, at det ikke længere var corona-tider. Men folk smider jo stadig affald, selvom der er corona. Nu synes jeg lige så godt, vi kan få sat det i gang. Vi skal fanme i gang. Ellers bliver det ikke i min tid,  siger Karl Erik Lund (DF), som ikke genopstiller til næste byrådsperiode.

Annonce

Klar til påske

Kommunen hyrede komikeren Melvin Kakooza til at være frontfigur i kampagnen, der primært henvender sig til unge og bilister. Som en del af kampagnen opsættes skilte langs vejene og på skraldespande i byerne med opfordringen til ikke at smide affald i naturen.

Derudover skal reklamevideo om projektet spilles i biograferne. Skoleelever inddrages og får lov til at udforme den resterende del af kampagnen

Leder af Økolariet og tovholder for kampagnen, Niels Nørgaard, regner med, at kampagnen kan rulle omkring påsken. Også selvom Melvin Kakooza i øjeblikket er sygemeldt.

- Det er en meget ustabil situation, men vi vil prøve nu her. Vi håber, at vi delvist har åbnet omkring 1. april i Økolariet og i biograferne, så vi kan sætte gang i kampagnen, siger Niels Nørgaard.

Hvorfor venter I ikke til sommer eller efter sommerferien?

- Der er noget i forhold til rettigheder med Melvin, og vi ved ikke, om vi kan flytte det. Det skal vi snakke med Melvins manager om. Men vi håber, det er muligt i april. Det er også lettere at samle affald i det tidlige forår, hvor man kan se affaldet. Når græsset gror, bliver det både sværere at se og samle op, siger Niels Nørgaard.

Til kamp mod skraldet

Natur- og miljøudvalget fik en pose penge (500.000 kroner i hvert af årene 2019-2020) til et adfærdsprojekt.

Projektet skal gør sit for at bekæmpe affald i naturen.

Det er blevet udskudt flere gange, og nu er planen, at en kampagne med komikeren Melvin Kakooza sættes i gang i år.

Planen er, at kampagnen understøtter de landsdækkende affaldsindsamlinger ("Hold Danmark Rent" og DN's affaldsindsamling) og de lokale initiativer, der eksisterer rundt omkring i Vejle Kommune.


Vi ville vente til, at det ikke længere var corona-tider. Men folk smider jo stadig affald, selvom der er corona.

Karl Erik Lund (DF)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Rock i Byparken: Her er navnene

Annonce