Annonce
Ugeavisen Vejle

Rikke mistede sin datter men fandt mening i sorgen

Rikke Skov Jørgensen mistede i 2010 sin datter, Lea. I dag drager hun nytte af de erfaringer, hun gjorde sig i løbet af den hårdeste periode i sit liv i jobbet som koordinator for Home Start Familiekontakt i Vejle. Foto: Claus Skovholm

En ny organisation i Vejle, Home Start Familiekontakt, søger at hjælpe pressede småbørnsfamilier i Vejle Kommune. I spidsen for organisationen står Rikke Skov Jørgensen, der for ni år siden gennemlevede en personlige tragedie, der blev stærkt m

Annonce

Vejle: Ethvert vordende pars mareridt bliver i dette øjeblik til virkelighed for Rikke Skov Jørgensen og hendes mand, uden de helt begriber, hvad der sker omkring dem.

Under hele graviditeten er alt gået planmæssigt, og der har ikke været tegn på, at noget skulle gå galt.

Men i den afsluttende del af fødslen går det op for sygehuspersonalet, at den lille pige har fået viklet navlestrengen rundt om halsen.

- Hun kommer ud og bliver lagt på min mave, men hun trækker ikke vejret. Det er surrealistisk, kaotisk, erindrer Rikke Skov Jørgensen.

Den lille pige bliver lagt over på genoplivningsbordet, hvor et talstærkt personale forsøger at redde hendes liv.

Rikke Skov Jørgensen

39 årOpvokset og bor i Vejle

Koordinator i Home Start Familiekontakt i Vejle

Uddannet pædagog i 2006

Gift og mor til Frida på fem, Tore på tre og Lea, der gik bort i 2010, halvandet år gammel

Det er vigtigt for Rikke Skov Jørgensen, at den enkelte familieven matcher med de ønsker og behov, som den børnefamilie, som vedkommende bliver knyttet sammen med, har. Derfor gør hun meget ud af at lære familierne og familievennerne at kende, inden hun matcher dem. Foto: Claus Skovholm
Annonce

En organisation for pressede småbørnsfamilier

De tre rektangulære whiteboards, der er sat op over skrivebordet, genspejler efterårshimlens vage solstråler, der slipper ind gennem vinduet på den modsatte endevæg.

12 små billeder af sko, pryder tavlen, der hænger længst til venstre, som har fået titlen "Ventende". De 12 sko-billeder repræsenterer alle en presset vejlensisk småbørnsfamilie, der savner en familieven. Hver af dem har håb om at blive flyttet over på tavlen i midten, der bærer titlen "Match". Her er otte billeder af sko hver matchet med et billede af en smilende kvinde, en familieven. På den tavle, der hænger yderst til højre, der bærer titlen "Afsluttet", er der ingen billeder.

De tre whiteboards hænger på et førstesalskontor i Havnegade. Rikke Jørgensens kontor.

Siden marts i år har hun været koordinator for organisationen Home Start Familiekontakt i Vejle. En organisation, der sigter efter at komme pressede småbørnsfamilier til undsætning.

- Udsatte familier er ofte i fokus, og det er helt reelt, men de pressede børnefamilier er oversete. Helt almindelige familier, der kan være ramt af stress, efterfødselsdepressioner, tvillinger eller simpelthen bare nedsat energi. Alle børnefamilier kan være sårbare i perioder og have brug for praktisk hjælp, omsorg og netværk et par timer om ugen, siger Rikke Jørgensen.

Organisationen har foreløbig fundet ti frivillige familievenner, og flere er på vej.

Home Start Familiekontakt

Er en del af en verdensomspændende organisation, der blevet etableret i England i 1973Har eksisteret i Danmark i 11 år og har i dag 13 lokalafdelinger

Faciliterer kontant mellem pressede småbørnsfamilier og familievenner

Familievennerne bidrager med hjælp to timer om ugen i mindst et halvt år og højst et helt år

Hjælpen kan bestå i praktisk hjælp, omsorg eller netværk

Gennem blandt andet facebook eller via faggrupper som sundhedsplejersker får småbørnsfamilierne kendskab til organisationen, der påtager sig ansvar for at finde de rette familievenner

En lokal afdeling i Vejle åbnede i marts i år

Annonce

Lever fra dag til dag

Det lykkes sygehuspersonalet at genoplive Lea, og inden længe bliver den lille familie flyttet fra Horsens Sygehus til Skejby.

- De næste tre uger er vi indlagt på Skejby Sygehus, og meldingerne fra lægerne er, at Lea ikke vil overleve, fortæller Rikke Jørgensen.

Den hårde ankomst til verden har gjort Lea svært hjerneskadet. At hun overhovedet overlevede fødslen er et mirakel.

- Efter tre uger bliver vi sendt til neonatalafdelingen på Kolding Sygehus. Lægerne tror stadig ikke på, hun vil overleve, men efter tre uger bliver vi sendt hjem, fortæller Rikke Skov Jørgensen.

Lea overlever, men er foruden hjerneskaden plaget af epilepsi og spasticitet og desuden meget sårbar over for lungebetændelser.

- Hun sover det meste af tiden og giver meget lidt respons, siger Rikke Jørgensen.

Lea får plads på Kilden i Brejning, der er en døgninstitution for multihandicappede børn.

I det næste halvandet år går Rikke Jørgensens liv i stå.

- Jeg lever fra dag til dag. Al min tid bruger jeg på Lea. Jeg siger nej til alle tilbud om fester og sammenkomster, for jeg har hverken lyst eller overskud. I virkeligheden går jeg bare og venter. Det er som at leve i en osteklokke, hvor verden bare går forbi mig, siger Rikke Skov Jørgensen.

Annonce

Pædagoguddannet i 2000

39-årige Rikke Skov Jørgensen er indfødt Vejle-pige.

Efter endt skolegang på lokal folkeskole og gymnasium rejste hun først til Israel og senere Thailand for at hjælpe udfordrede børn.

Det lå derfor lige for, at hun skulle studere til pædagog, da hun kom tilbage. Med eksamensbeviset i hånden fra pædagoguddannelsen i Jelling i 2000, søgte hun job som pædagog og fik arbejde i en børnehave for børn med særlige behov.

Det var her, hun arbejdede, da hun i 2008 blev gravid.

Annonce

Ikke mere at gøre

Lea er lidt over et år, da hun bliver ramt af sin sidste lungebetændelse.

- Der stødte flere komplikationer til, og vi bliver klar over, at der ikke er mere at gøre, siger Rikke Jørgensen.

Lea bliver indlagt på Kolding Sygehus, og fire måneder senere ånder hun ud.

I den følgende tid er Rikke Jørgensen sygemeldt, mens hun bearbejder sin sorg.

Annonce

Har fået en hylde

Siden Rikke Jørgensen mistede sin datter, har hun og hendes mand fået to børn. Frida på fem og Tore på tre.

Det var, mens hun var på barsel med Tore, at hun første gang fik øjnene op for Home Start Familiekontakt.

- Det fandtes ikke i Vejle, og det ærgrede mig, for det kunne vi godt have brugt i tiden med Lea. En familieven, der kom udefra uden at have en masse følelser involveret, som vi, vores familie og venner havde. Tiden med Lea var på sin måde ensom, og der kunne en familieven have gjort en forskel, siger Rikke Skov Jørgensen.

Hun sendte straks en mail til Dan Skjerning, formand for børne- og familieudvalget i Vejle Kommune, og processen var dermed sat i gang.

Da der kort efter blev slået en stilling op som koordinator i Hedensteds afdeling af Home Start, slog Rikke Jørgensen til.

- Det var meningsfuldt for mig at hjælpe pressede børnefamilier, fordi jeg jo selv ved, hvordan det er at stå i den situation. Samtidig har Lea fået en hylde at være på, en måde hvorpå jeg kan være i sorgen og savnet. For i Home Start bruger jeg Lea og det, hun har givet mig, siger Rikke Skov Jørgensen.

Annonce

Infomøde 5. oktober

Toethalvt år efter Rikke Jørgensen tog initiativ til det første møde med henblik på at få Home Start til Vejle, åbnede organisationen en afdeling i Havnegade; med Rikke Skov Jørgensen som primus motor.

Organisationen har en partnerskabsaftale med Vejle Kommune, der løber til udgangen af 2018, og foruden Rikke Jørgensen består den af en administrativ medarbejder og en frivillig bestyrelse.

- Der er mange pressede børnefamilier i Vejle Kommune, der kunne bruge en familieven. Derfor søger vi flere familievenner, der har mod på at hjælpe en presset familie to timer om ugen, siger Rikke Jørgensen.

Home Start Familiekontakt i Vejle holder informationsmøde i Spinderihallerne 5. oktober, hvor der mulighed for at høre mere om organisationens arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce