Annonce
Ugeavisen Vejle

Risiko for stormflod: Kunst, der skubber til tanker

- Det er borgernes møde med vandet og værkerne, der er vigtigt her. Det handler om at skabe nogle møder, hvor de kan udforske deres forhold til vandet,  siger Regitze Engelsborg Karlsen. Foto: Jonas Husballe Normann
Omgivet af sten og grus skaber Regitze Engelsborg Karlsen kunst, der giver perspektiv på naturen. Nu sætter hun fokus på Vejles risiko for stormflod i tre værker, der i sommeren indtager vandkant og digitalt univers – frit tilgængeligt for alle.
Annonce

Vejle: På trods af at hjemmeadressen hedder Sorø, er Vejle Fjord ingen ubekendt.

Sådan føler den 31-årige billedkunstner Regitze Engelsborg Karlsen, der giver det vejlensiske landskab en kærlig behandling i sin kunst. Det har hun før gjort til "Floating Art" i 2018 og Vejle Kunstmuseums udstilling "Partners" i 2019, men i år er det den stormflodsstrategi, som er i høring frem til september, der har trukket billedkunstneren til.

- Jeg har efterhånden et godt samarbejde med Vejle Fjord, fordi jeg har tænkt den ind i forskellige værker de seneste år. Den er et sted, jeg kender og holder af i dag. Samtidig vil jeg gerne skubbe lidt til forventningen om, at landskabet altid forbliver det samme, siger Regitze Engelsborg Karlsen.

Kunstværket hedder "Skurestriber og randzoner" og består af tre dele. To af dem indeholder sedimenter og sten fra lokalområdet, som skal virke som huskesten – ligesom sten man samler på stranden, skal de nemlig minde os om en anden tid, og om at verden er foranderlig. Også i Vejle.

Annonce

Mød naturen og hinanden

Gennem værkerne "Havet gav mig drømmene", "Jeg er allerede flydende" og en hjemmeside vil Regitze Engelsborg Karlsen behandle høringsprocessen omkring stormflodsstrategien på en kunstnerisk måde. Hver af værkerne skal sætte tanker i gang om vejlensernes relation til fjorden, og hvordan Vejle bedst beskyttes mod stormflod og stigende havvand. Nu og fremover.

Regitze Engelsborg Karlsen stræber efter, at vejlenserne skal have en samlet værkoplevelse. Foto: Jonas Husballe Normann

- Det er borgernes møde med vandet og værkerne, der er vigtigt her. Det handler om at skabe nogle møder, hvor de kan udforske deres forhold til vandet. Det håber jeg, at vi kan lykkes med. Både ude ved Tirsbæk Strandvej og hjemme i det online univers, siger Regitze Engelsborg Karlsen.

Stormflodsstrategi

Du kan læse mere om høringen om stormflodsstrategi her 

Desuden kan du læse mere om kunstprojektet "Skurestriber og randzoner" her

Hun stræber i den forbindelse efter, at vejlenserne skal have en samlet værkoplevelse. En oplevelse, der måske kan etablere en ny respekt og fascination for naturen. Samtidig mener hun, at mange allerede er knyttede til det landskab, de kender eller er vokset op omkring.

- Det er mit indtryk, at fjorden har stor betydning for Vejle. Det er det forhold, som jeg arbejder på og modificerer lidt i værkerne. Det er det, kunsten skal massere rundt i, så vi genfinder eller genskaber forholdet til det landskab, vi kender og lever i, siger  Regitze Engelsborg Karlsen.

Annonce

Svær, men nødvendig accept

At natur og landskab ændrer sig, kan være svært at vænne sig til. Det er imidlertid også i orden, mener Regitze Engelsborg Karlsen. Kunsten skal ikke påtvinge holdninger. Tværtimod understreger hun, at vi må have respekt for menneskerne, der lever i områder, som kan være udsatte over for stormflod.

- Der er meget af vores korte liv, der er bundet op på, at ting fungerer, som de gør, og så kan det have enorme konsekvenser for folks privatliv, når der kommer en stormflod eller trussel om stormflod. Derfor skal det også være okay, hvis nogen skal vænne sig til landskabets forandringer.

Alligevel vender hun gang på gang tilbage til havet og fjorden – i en insisteren på, at de store horisonter skal værdsættes. Og det er lige her, at kunsten kan noget særligt: give perspektiv og gøre os klogere. Også på stormflod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bare vi ikke er til grin

Ugeavisen Vejle

Brevkasse: Koldt ægteskab

Annonce