Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan en tur har du ikke gået før: Helt ny vandrerute i Vejle, hvor du går i kendt kvindes fodspor

Digterruten begynder ved Himmelpind, hvor der er en fantastisk udsigt. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
En såkaldt "Digterrute" går op over Himmelpind og Uhre Skov med den storslåede udsigt over Vejle Ådal, ned igennem Vestbyen og ender ved fjorden med et kig over vandet til havnefronten fra Skyttehushaven. Tag høretelefoner og mobil med på turen.

Vejle: Nu åbner en ny vandrerute i Vejle, og den er ganske usædvanlig: Ruten er med lytteposter, som fører dig ind i Inger Christensens univers, hendes kunst og ud i digterens landskab.

Man kan gå to ruter, en kort på 4,4 kilometer og en lang på 7,3 kilometer.

Den lange digterrute begynder ved Himmelpind og tager dig op i Vejles bakker. Herfra hægter den sig på den korte rute, der begynder i Inger Christensens gamle kvarter ved Spinderihallerne, går gennem byen og slutter med udsigt til fjord og by.

Annonce

Digterruten i Vejle består af i alt ni stop med tilhørende lydfortællinger, som kan aflyttes på hjemmesiden danskedigterruter.dk. Med dem i øret på din vandring, kan du høre fortællingen om Inger Christensens barndom og ungdom i byen, du kan følge i de fodspor, hun satte her, fra hun kom til verden i 1935 til hun flyttede fra Vejle i 1954 efter gymnasietiden.

På hjemmesiden kan du også hente en digital folder over ruten.

Hvor end du starter på turen kan du lytte til alle lydfortællingerne.

Kærlighed til naturen

Tag høretelefoner og mobil med på turen.

I lydfortællingerne vil Helle Solvang, som har haft det kunstneriske ansvar for etableringen af ruten, guide dig fra sted til sted. Skuespiller Marie Tourell Søderberg fortolker digte af Inger Christensen, og tre sange bliver sunget af sanger Julie Maria.

Og hjertet er helt i skygge, Og hjertet er næsten hørt op, Til nogen begynder at bygge En by, der er blød som en krop

Fra Inger Christensens "Det" (1969)

- Inger Christensens poesi taler lige ind i vor tids klima-og biodiversitetskrise. Bag ordene formidler Inger Christensen en dyb kærlighed til naturen og en tvivl på menneskenes evne til at passe på den. Hun retter en appel om at vågne op til det faktum, at vi er forbundne med hinanden og naturen, siger Helle Solvang i en pressemeddelelse.

Inger Christensen. Foto: Erik Petersen/Ritzau Scanpix

Det er paradoksalt nok ikke særlig kendt uden for byen, at Inger Christensen voksede op i Vestbyen i Vejle. Ruten formidler både hendes tilknytning til konkrete steder og natur og hendes enorme kunstneriske vingefang, der førte til flere indstillinger til Nobels litteraturpris.

Inger Christensen og projektet

Inger Christensen (1935-2009) er en af Danmarks største lyrikere nogen sinde. Samlinger som 'det' (1969), 'alfabet' (1981) og 'Sommerfugledalen' (1991) er hovedværker i moderne dansk litteratur, men også internationalt berømmede.

Projektet Danske Digterruter er et net af landsdækkende ruter, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen. Det sker i samarbejde mellem forskere fra SDU og digterhjem, museer, foreninger og selskaber. Idémanden bag projektet er prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU. Nordea-fonden har støttet projektet med 5,7 millioner kroner.

Projektet "Danske Digterruter" markerer rutens åbning ved et arrangement i Spinderihallerne fredag 6. maj klokken 15.30, hvor Vejle Bibliotekerne er vært.

Læs mere på www.danskedigterruter.dk.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendte erhvervsfolk har holdt på hemmelighed i flere måneder: Nu afslører de planerne om at give Vejle et varigt Tour de France-minde

Annonce
Ugeavisen Vejle

Fie har en dyster side i sig: Hendes krop har netop fået den 12. fortælling om det "mørke" i livet - 'Men jeg er stadig en smilende og mild kvinde'

Annonce
Ugeavisen Vejle

Se kortet over Vejles bedste strande: Her kan du bade i rent badevand

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Vejlensere har strikket over 10.000 gule lapper: Sådan skal de nu syes sammen til en gigantisk Tour de France-førertrøje

Ugeavisen Vejle

De græssende dyr hjælper naturen på vej

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Videnskab i børnehøjde

Ugeavisen Vejle

De har mere end 25 års erfaring med skønhed: Tager også mændene under kærlig behandling

Ugeavisen Vejle

Færre unge søger mod de gymnasiale uddannelser i Vejle: På ét gymnasium er rektor dog 'lettet og meget tilfreds'

Ugeavisen Vejle

En billig by- og pendlerbil: Hyundai Bayon er et frisk pust i gadebilledet

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Vi maler byen gul

Ugeavisen Vejle

Vejle-restaurant i midtbyen er lukket: 'Jeg lavede danske mad, som mor ville have serveret den, men det var ikke nok'

Ugeavisen Vejle

Charlotte sagde sit job op og brød med kæresten: 'Nu gider jeg simpelthen ikke mere'

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Forårsstemning på Nørretorv

Annonce