Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan falder Michelin-stjernerne: Madanmeldere har spist sig mætte i Trekantområdet - nu er deres dom over restauranterne lige om hjørnet

Mandag uddeles de eftertragtede Michelin-stjerner - og her er Vejle for alvor i spil. Det skal også blive spændende at se, om nogle af byens gourmet-restauranter får mere end én stjerne.
Flere restauranter er i spil i Trekantområdet, når der uddeles Michelin-stjerner mandag. Bevarer Restaurant MeMu i Vejle og Restaurant Ti Trin Ned i Fredericia deres stjerner? Og er der stjerner på vej til Restaurant Lyst på Vejle Lystbådehavn og Treetop Restauranten på Munkebjerg Hotel?

Vejle: Hvor mange stjerner lander der i Trekantområdet fra Stavanger i Norge, når der mandag 13. september deles Michelin-stjerner ud?

I Trekantområdet har to restauranter allerede en enkelt stjerne, nemlig Restaurant MeMu i Vejle og Restaurant Ti Trin Ned i Fredericia. Og her op til prisuddelingen er der især to spørgsmål, som er interessante:

Bliver det til en ekstra stjerne til enten Restaurant MeMu eller Restaurant Ti Trin Ned, eller står de to restauranter til at miste deres stjerner?

Annonce

Og måske mere interessant: Bliver det til stjerner til gourmet-restauranterne Treetop Restauranten på Munkebjerg Hotel og Restaurant Lyst, der ligger i Fjordenhus på Vejle Lystbådehavn.

Det går madanmelderne efter

De prestigefulde stjerner bliver uddelt efter helt særlige kriterier, og det er udelukkende de såkaldte Michelin-inspektører, der beslutter hvilke restauranter, der fortjener en eller flere stjerner.

Stjernerne uddeles kun på baggrund af den mad, der serveres, og inspektørerne vurderer hverken indretning eller betjening. Ifølge Michelin selv bedømmes maden ud fra disse fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarerne
  2. Håndværket - smagen og tilberedningen
  3. Personligheden - kokkens eget udtryk
  4. Noget for pengene
  5. Kvalitet over tid - oplevelsen må ikke afhænge af, hvornår restauranten besøges.

Store forventninger

De seneste par år har madanmelderne fra Michelin haft fokus på især det innovative køkken, og derfor har blikket været rettet mod især køkkencheferne Nicolaj Møller og Daniel McBurnie fra henholdsvis Treetop Restauranten og Restaurant Lyst.

To navne man skal holde øje med i fremtiden, da deres kundskaber kan gøre dem til to af top-kokkene i Danmark, deres navne er allerede alment kendt - og med god grund.

Da de trådte deres barnesko inden for kokkefaget, var noget af det, de fandt interessant i branchen, den hårde tone og de konsekvenser, der fulgte efter, hvis maden ikke var i orden.

Det har for begge været vigtigt,  at maden altid skulle blive bedre, og kundskaber konstant skulle højnes.

Annonce

Fire Michelin-restauranter

Møllers og McBurnies høje ambitionsniveau - både på det kulinariske plan og på det personlige plan - bør efter min mening kunne veksles til en stjerne til dem hver.

I 2020 opnåede Treetop Restaurantens tidligere køkkenchef Rasmus Munk, der sammen med sit team står bag Alchemist i København, to stjerner i første hug. Det er dog for optimistisk at tro, at det vil komme til at ske for Restaurant Lyst eller Treetop Restauranten.

Bent Cristensen fra Den Danske Spiseguide, der betragtes som gastronomiens godfather, har tidligere overrækker priser til Daniel Mcburnie, køkkenchef på Restaurant Lyst. Foto: Mette Mørk

Går det det som jeg forventer, vil Trekantområdet pludselig have fire Michelin-restauranter.

Spørgsmålet er, om der politisk - set med Michelins briller - er plads til så mange Michelin-restauranter i et forholdsvist lille område som Trekantområdet.

Og dog....

For som en kollega på redaktionen udtrykte det: Man skal jo tænke på, at Vejle er startby for Tour de France i 2022 - og at Michelin er lige så fransk som cykelløbet.

Betragtningerne om antallet af Michelin-restauranter og det politiske spil, er madanmelder og indehaver af Den Danske Spiseguide, gastronomiens godfather Bent Christensen, enig i.

- Køkkencheferne i både Treetop Restauranten og i Restaurant Lyst er innovative. Og ser man på prisuddelingen de seneste to år, er det i den retning Michelin er gået. Derfor kan man i værste fald godt frygte, at der er restauranter i jeres område, der vil miste deres stjerne, siger Bent Christensen.

Annonce

En ramt branche

En ting er sikkert: I kølvandet på svære tider for hele fødevarebranchen under pandemien ser Michelin Guiden frem til at præsentere 2021-udgaven af Michelin Guide Nordic Countries.

Ifølge Gwendal Poullennec, international direktør for Michelin Guide, har Michelins inspektører og alle bag årets præsentation fulgt restauranterne i det tempo, de har kunnet genåbne. Og har gjort alt for at opretholde den grundighed og konsistens, der altid har været i deres metodik og tilgang til udvælgelsen og uddelingen af stjernerne.

Så derfor skal det blive spændende at se, om den norske skuespiller Line Verndal som vært - og den som vil præsentere især alle de nye stjernerestauranter, vil kigge flere gang i Vejles retning.

Det betyder stjernerne

inspektørerne uddeler mellem en og tre stjerner:

  1. En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  2. To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  3. Tre stjerner betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".

Sådan blev stjernerne fordelt i 2020

TRE STJERNER:

Geranium, København

TO STJERNER:

Alchemist, København (NY)

Jordnær, Gentofte (tidligere en stjerne)

AOC, København

Henne Kirkeby Kro, Henne

Kadeau, København

Noma, København

Koks, Færøerne

EN STJERNE:

108, København

Kong Hans Kælder, København

Clou, København

Formel B, København

Kiin Kiin, København

Kokkeriet, København

Marchal, København

Relæ, København

Søllerød Kro, Holte

Alouette, København

MeMu, Vejle

Kadeau, Bornholm

Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve

Ti Trin Ned, Fredericia

Domestic, Aarhus

Restaurant Frederikshøj, Aarhus

Gastromé, Aarhus

Hotel Frederiksminde, Præstø

Michelin-guiden

  1. Michelinguiden er udgivet af den franske dækproducent Michelin.
  2. Guiden, som første gang kom for 114 år siden, havde til formål at guide de franske bilister om, hvordan man skiftede dæk, glødelamper og gav tips til, hvor man med fordel kunne spise og overnatte.
  3. Guide Michelin, som den hedder på fransk, er en af de ældste restaurantguider og regnes som den største autoritet inden for gastronomi.
  4. I 2019 fik hele 28 danske restauranter én eller flere Michelinstjerner.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejlenser kørte ikke stærkt nok: Kevin levede ikke op til egne forventninger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Sandwich og fritter som du sjældent har smagt dem: Ny bod fylder street food helt op

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jeg er åbenbart for gammel til T-shirts: Sandheden er ilde hørt

Ugeavisen Vejle

Tillykke til Betty og Kirsten: Her er årets frivillige ildsjæle

Ugeavisen Vejle

Nu kan du opleve en bæredygtig bydel: Vejle har haft fokus på Arkitekturens dag siden 1972

Ugeavisen Vejle

Spænding udløst: To unge forfattere får hver 50.000 kroner

Ugeavisen Vejle

Bøn fra Vejle-restauratører: Lad os holde jul i oktober på en hverdag

Ugeavisen Vejle

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Ugeavisen Vejle

Nye rækkehuse i hastigt voksende landsby er klar til udlejning

Ugeavisen Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Frede og Selma sætter spot på børns følelser og hverdagsliv

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Han kaldte mig en møgkælling

Ugeavisen Vejle

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Her har du opskriften på en lækker sæsonbetonet ret

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Larm og ræs på Nørremarken

Ugeavisen Vejle

Ny vandrerute på 170 kilometer har et budskab: Gå fra bøvlet by til den lette løsning

Ugeavisen Vejle

Ford Mustang er en spændende elbil: Lidt for meget vrinsk, men med lidt for lidt lyd

Ugeavisen Vejle

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Ugeavisen Vejle

80 år er ingen alder: Helt anderledes end alle de andre

Ugeavisen Vejle

Japanske skønheder med flotte former: Svenn fra Vejle solgte for millioner af kroner af dem, og der var blomster til fruerne

Ugeavisen Vejle

Skoleelever med til at redde restaurationsbranchen: Det er megafedt at lave mad, siger Liv Kynde, og hun har ikke noget imod skæve arbejdstider

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Her er der plads til alle

Ugeavisen Vejle

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Annonce