Vejle: Lige imellem de to veje Østerled og Dyrskuevej ligger Klimaparken. Og det er her, at billedhuggeren Flemming Jarle netop har rejst et telt. Ikke et helt almindeligt telt. Det er Vejles nye skulptur "Camping".
Forbipasserende kaster nysgerrige blikke, og da en flok unger kommer forbi på grusstien, kan de slet ikke lade være med at spæne hen til teltet og det detaljerede bronzebord med skamler, som er opstillet på plænen.
Solen blinker i teltets "kobber-dug", og ved synet er det let at lade tankerne eller ordene flyde.
- Jeg kommer til at tænke på et telt fra Asterix og Obelix, lyder det med et smil fra en af ØsterBOs beboere, Marie Genefke.
Alle er lige
Klimaparken snor sig gennem ØsterBOs karakteristiske røde boligbyggeri i den østlige del af Vejle. Udearealet indbyder til aktiviteter eller blot et møde med en, du kender - eller ikke kender.
Byens nye kunstværk drager paralleller mellem de tilfældige, sociale møder og fællesskaber, der opstår i parken og campinglivet.
- Camping har som udgangspunkt den styrke, at alle er lige.
Flemming Jarle, BilledhuggerKunst er ikke kun æstetik. Det er også mødet mellem mennesker.
På støberi
I samarbejde med ØsterBO udbød kommunen opgaven med kunstnerisk udsmykning af Klimaparken. Og Flemming Jarle føler, at beboerne undervejs i processen er blevet integreret i værket.
- For eksempel har beboerne haft mulighed for at komme på bronzestøbningskursus i mit støberi i Kølholt vest for Vejle.
En af deltagerne var Marie Genefke.
- Det var fantastisk. Og jeg synes, at det er fedt, at vi nu har denne skulptur stående. Kunst er jo noget, der kan samle os; vi kan tale om kunsten. Jeg kunne da godt finde på at sætte mig herned med en kop kaffe - bare for at se, hvad der sker. Nogle vil bare gå forbi, men andre stopper måske op for at snakke, lyder det fra Marie Genefke.
Netop 'mødet mellem mennesker' er en del af værkets formål.
- Bare den korte tid, jeg har været her, har der virkelig været gang i dialogen - og folk har jo hver deres tolkning, siger Flemming Jarle.
Camping kan noget særligt
Den 52-årige billedhugger har taget udgangspunkt i fotografier af retro-telte.
- Det er jo næsten et 60'er-telt som det så ud, da antropologerne tog ud i verden, smiler Flemming Jarle.
Marie Genefke tænker tilbage på campingture i 70'erne sammen med sine forældre.
- Vi havde et kæmpestort 40 kvadratmeter spejdertelt-oversejl. Og alle de andre på campingpladsen samledes hos os - fordi teltet var lidt anderledes. Man kunne altid få en snak med nogen, eller lege med nogen. Teltet her i parken er også lidt anderledes, så det vil man sikkert også samle sig om, siger Marie Genefke.
Camping er fællesskab og samspil mellem alle typer mennesker, et lille samfund, hvor man er en del af hinandens kultur, vaner og rutiner.
- Campinglivet har jo været hele essensen for værket. På en campingplads har du tid til at tale med folk, hengive dig - og du skelner ikke mellem rig og fattig.
- Man kan heller ikke se, om du har noget med i bagagen. Hvis du har, kan du måske lette dit hjerte, når du er på camping. Camping - også værket - kan bidrage til samtale, siger Flemming Jarle.
I sin tale ved værkets indvielse slog han fast:
- Picnic-bordet indbyder til den gode samtale. Her skal man selv bidrage for at kunne modtage. Ordet skal være frit, og man må gerne blande sig med mennesker, som ikke ligner en selv.
Dialog med beboerne
Vejle Kommune har i samarbejde med ØsterBO udbudt opgaven med kunstnerisk udsmykning af Klimaparken i Østbykvarteret.
Som en del af udsmykningen i Klimaparken har kunstneren Flemming Jarle, efter dialog med brugerne af parken, skabt kunstværket Camping. Kunstværket drager paralleller mellem de tilfældige, sociale møder og fællesskaber der opstår i parken og campinglivet.
Værket har kostet cirka 580.000 kroner.
Ud over den dialog, kunstneren har haft med brugerne af parken, har der desuden været afholdt en workshop, hvor beboere fra ØsterBO har haft muligheden for at prøve kræfter med bronzestøbning.
Flemming Jarle er 52 år og uddannet billedhugger. Han dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunst-akademi i 2005 fra billedhuggerskolen, Charlottenborg.