Annonce
VEJLE

Se billederne: Show, sjov og sammenhold - cheerleaderne i Vejle har en fest og vil gerne dele den med publikum

Der er masser af energi og glæde i Triangle Razorbacks Cheerleadings show, der i pausen blandt andet har et hiphop-nummer. Foto: Mette Mørk
Cheerleading handler om at vise en dans, lave et show og sende en masse energi ud til publikum. Kig med ind i en verden, der har en masse amerikanske fordomme og forestillinger med i bagagen.

Artiklen er opdateret med flere billeder

Vejle: Endelig er der kamp. Det betyder showtime for de mere end 50 piger fra Triangle Razorbacks Cheerleading. Sæsonen er næsten lige startet for dem, men for de amerikanske fodboldspillere skal sæsonen nu slutte af.

Triangle Razorbacks spiller denne lørdag bronzekamp på sin hjemmebane i Nørreskoven i Vejle - som optakt til sæsonfinalen, der i denne sportsgren hedder Mermaid Bowl.

Annonce

Omkring 1000 tilskuere er med på tribunen i Vejle.

Showtime

Leonora Raundahl er cheerleader. Hun er sindssyg spændt.

- Har jeg glemt det hele? Ej, jeg kan ikke huske noget. Sådan er jeg virkelig nervøs hver gang, inden vi skal på, siger hun.

Efter at have optrådt oplever hun en glædesrus og véd, at det vil hun gerne gøre igen.

- Jeg glemmer, at jeg er nervøs, når jeg får øjenkontakt med publikum og kan mærke, at de bliver glade. Og det hele går så stærkt.

Katrine Bramvel og Leonora Raundahl gør sig klar til dagens danse. De har planer om at slutte dagen af med en tur i byen. Foto: Mette Mørk

En amerikansk fodboldkamp tager cirka tre timer, og det er ikke alle publikummer, der kender alle detaljerne i spillet på banen. Derfor kan det være godt med noget underholdning i de mange små og store pauser.

Leonora Raundahl har danset med Triangle Razorbacks Cheerleading i flere sæsoner og er også blevet hjælper på juniorholdet. Foto: Mette Mørk

- Spillerne er meget fokuserede på deres spil, så de har ikke kontakt med os cheerleadere undervejs i en kamp. Det er publikum, der er i fokus for os - og så sørger vi for, at der er noget at kigge på i pausen. Vi er her for at give et show - for drengene (spillerne, red.) og publikum, fortæller Leonora Raundahl.

Annonce

Vejle vs NFL

Der er på mange måder langt fra de beskedne forhold på Vejle Atletikstadion til NFL og den slags cheerleading, der er omkring football i USA. Det er instruktør Camilla Skovmose meget bevidst om.

- For mig har det hele tiden været vigtigt, at cheerleading hos os er for alle. Det skal være rart at være ude og lave shows, og det er meget bevidst, at vores uniform ikke udfordrer med for eksempel at vise maven. Vi vil gerne have det sjovt og skabe stemning, fortæller Camilla Skovmose, der har været med hele vejen i Triangle Razorbacks Cheerleading.

Der er ikke meget plads i det ene omklædningsrum, cheerleaderne har til rådighed på Vejle Atletikstadion, så alle møder op omklædt, og så skal seniorerne blot forbi spejlet til en gang læbestift. Foto: Mette Mørk
- Jeg får mange overraskede udtryk, når jeg fortæller, at jeg går til cheerleading: – Ejj, laver I sådan noget "giv mig et åååå og giv mig et kååå"? Kaster I med hinanden? Jeg tror ikke, folk forstår det, før de har set mig til et show, fortæller Leonora Raundahl. Foto: Mette Mørk

Leonora Raundahl ville heller ikke været interesseret i sporten, hvis det handlede om at flashe sin krop.

- Jeg var nok ikke hooked på samme måde, hvis det handlede om dét. Det er ikke vores krop, vi skal underholde med – hvordan vi ser ud, skal ikke tage fokus fra vores dans, siger Leonora Raundahl.

Annonce

Et liv med dans

Camilla Skovmose har danset, siden hun var tre år og har været elitedanser. Som 13-årig blev "cheer" også en del af repertoiret, for hun var altid klar til en ny dans.

Det skal være rart at lave shows, og det er meget bevidst, at vores uniform ikke udfordrer med for eksempel at vise maven.

Camilla Skovmose

- Men cheerleading er sin helt egen stil. For mig er det livsglæde. Det giver mig energi i hverdagen, og det er, når jeg er her, at jeg ”bare” er Camilla. Det her er mit dna. Det er mit frirum fra arbejde og familie, fortæller den 30-årige speditør.

Cheerleading er mit frirum, fortæller instruktør Camilla Skovmose, der har været tovholder for sporten, siden den blev en del af Triangle Razorbacks. Foto: Mette Mørk

For år tilbage ringede Triangle Razorbacks' formand til den danseskole, hvor Camilla Skovmose var en del af cheerleadingholdet. Og siden 2017 blev cheerleading en del af samme forening som fodbolden - og så blev det nemmere at arbejde sammen om at skabe stemning ved de amerikanske fodboldkampe og få de bedste forhold for cheerleading-sporten for danserne.

Annonce

Sidder fast

Leonora Raundahl var egentlig ikke særlig god til at danse, da hun startede til cheerleading for fire år siden, men nu er hun klar til endnu en sæson på holdet.

- Når man først er faldet ind i det, så kommer man ikke ud af det. Det er, som om den ene sæson tager den anden. Det føles meget familiært at være her. Og så er det fedt, at man arbejder en dans op over en hel sæson. Du får lov til at vise, hvad du kan, når der er kampdage, og når vi er ude at optræde, fortæller den 18-årige vejlenser.

Katrine Bramvel og Leonora Raundahl lærte hinanden at kende for et år siden, da Katrine startede til cheerleading. De er blevet gode venner og både danser og går i byen sammen. Foto: Mette Mørk

Der er masser af sammenhold i klubben, og derfor har Leonora Raundahl lært en masse mennesker at kende. Både de andre cheerleadere, men også spillerne på dame- og herreholdene.

Torsdag var pigerne samlet til træning på Vejle Atletikstadion for lige at placere øvelserne og gå det hele igennem. Men der var også tid til hygge og sjov, som er en stor del af sporten. Foto: Mette Mørk

I dag har cheerleading-afdelingen hele fem hold. De yngste kan starte fra seks år, og det ældste hold hedder Razor Cheer og består af en fast trup, der nu er omkring 25 år, men også nye dansere, der må være med fra 15 år.

-Vi har brug for både de robuste piger, der skal danne base, når vi laver stunts og løft, og for de spinkle piger, som vi skal kunne løfte og kaste med, fortæller Camilla Skovmose.

Annonce

Penge til klubben

Triangle Razorbacks Cheerleading deltager ikke i konkurrencer. Men danserne har arbejdet med performance shows, hvor de optræder til små og store begivenheder. Seniorholdet har ud over football-kampene blandt andet været til EM i kørestolsrugby og Venstres landsmøde.

- Det kan noget andet, end når man står på et stadion. Man får lov at opvise, uden at du skal vurderes, siger Leonora Raundahl.

Triangle Razorbacks Cheerleading optræder ved Mermaid Bowls' bronzekamp. Foto: Mette Mørk

Instruktør Camilla Skovmose tilføjer, at showene både er et frirum, hvor man kan give den fuld gas - og en måde at tjene penge til klubben på.

Annonce

Efterspørgelsel på stunts

Camilla Skovmose har dansebaggrund, så derfor har det også være dans, der har fyldt mest i den vejlensiske cheerleading-trup. Men der er efterspørgsel på mere stunt, der vil give mere højde og hastighed på dansernes show, når de kan lave kast og formationer sammen. Derfor har klubben fået tilknyttet en mandlig instruktør, der underviser hver anden søndag.

Under den cirka tre timer lange kamp er der også tid til at øve stunts. Foto: Mette Mørk

Det kræver dog nogle andre forhold, da sikkerheden fortsat skal være i top. I et samarbejde med Campus Vejle og med penge fra Spar Nord er der nu blevet indrettet et lokale med det rigtige faldunderlag, som danserne kan træne sikkert på, som også bruges af elitedanserne på Boulevarden.

Der er ingen piveri, når opvarmningen også er udstrækning på asfalten. Danserne er vant til at være ude i al slags vejr. Bare en langærmet trøje under uniformen, så er det godt. Og så får man jo varmen, når man danser. - Lige fra en varm dag med 28 grader og ingen skygge. Og selvom der er regn, vil man gerne give det bedste show, og så kommer man til at se ud over sig selv, siger Lenora Raundahl i den lysegrå trøje. Foto: Mette Mørk
De to læbestifte går på omgang på seniorholdet, inden alle er klar til at danse. Foto: Mette Mørk
Showtime. Camilla Skovmose og Katarina Thesbjerg er sammen med resten af holdet klar. Foto: Mette Mørk
De fleste på seniorholdet har været med i flere år og kender mange af herrespillerne, så der bliver også oprigtigt heppet fra sidelinjen, da bronzekampen ender med at være ret tæt mod slutningen. Foto: Mette Mørk
Der er fælles opvarmning for alle Triangle Razorbacks Cheerleading-hold, inden Mermaid Bowl starter. Foto: Mette Mørk
Efter første kamp spiser en del af pigerne sammen, og samtidig ser de et par klip fra dagens første optræden. Foto: Mette Mørk
Triangle Razorbacks Cheerleading er med til at sætte rammen, når hjemmeholdet løber på banen til bronzekamp. Foto: Mette Mørk
Katarina Thesbjerg på 16 år har været cheerleader i flere år og træner også et af de yngre hold. Foto: Mette Mørk
Publikum hepper på forskellige måder. Foto: Mette Mørk
Triangle Razorbacks Cheerleading, Mermaid Bowl, bronzekamp. Foto: Mette Mørk
Triangle Razorbacks Cheerleading, Mermaid Bowl, bronzekamp. Foto: Mette Mørk
Træningsaften på Vejle Atletikstadion. Foto: Mette Mørk
Træningsaften på Vejle Atletikstadion. Foto: Mette Mørk
Træningsaften på Vejle Atletikstadion. Foto: Mette Mørk
Torsdag blev banen kridtet op til lørdagens Mermaid Bowl. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Stort overblik: Her kan du gå til julemarked i Vejle og omegn

Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Ugeavisen Vejle

Køber du julegaver i genbrugsbutikken? Brugte ting kan være unikke - og du får meget for pengene

Ugeavisen Vejle

Nu kan du også bytte dine brugte julegaver: Genbrugsforretning indfører bytteservice

Ugeavisen Vejle

Kast et kritisk blik på din ønskeseddel

Ugeavisen Vejle

Kan du lide julehygge med veterantog: Så er det her sidste chance

Ugeavisen Vejle

Optiker i Bredballe under tvangsopløsning: Butikken er allerede lukket

Ugeavisen Vejle

Her handler det om livskvalitet: Ny klinik i Vejle med fokus på underlivet

Ugeavisen Vejle

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Ugeavisen Vejle

Se de mange billeder: Ingen stress eller klemte børn - Julemanden kom hele tre gange og fik nøglen til alle byens huse

Ugeavisen Vejle

Ny restaurant åbnet: Allan tænder op i den originale stenovn

Ugeavisen Vejle

Herremagasin indsamler sækkevis af tøj til hjemløse og misbrugere: Kom gerne forbi med det du har, lyder opfordringen

Ugeavisen Vejle

26-årig åbnede ny butik i oktober, men han mangler allerede varer: 'Jeg skulle være hurtig, inden andre fik ideen'

Ugeavisen Vejle

25-års jubilæum i Vestjysk Bank Vejle

Ugeavisen Vejle

Spillede quarterback i klubbens aller første kamp: Nu - 30 år senere - skal Peter Worm være træner for Razorbacks

Ugeavisen Vejle

Vejle har fået ny økonomichef: Bor i Bredsten - og spiller musik i fritiden

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Eksport af oste fra DOFO

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Konen drikker alt for meget

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En rigtig julehistorie for hele familien

Ugeavisen Vejle

Hed december med sexlegetøj og blid bondage: De er pivfrække i Vejle Ø

Ugeavisen Vejle

Hver tredje vejlenser har en i omgangskredsen: Det bør være en pligt at hjælpe, og man får det godt med sig selv

Annonce