Annonce
Ugeavisen Vejle

Se billederne: Vejles gamle teater skal rumme lidt af det hele

Jørgen Andersen foran BS Invest's seneste investering, Vejles tidligere teater. Nu skal vejlenserne være med til at bestemme, hvad huset skal bruges til. Foto Michael Svenningsen

Der dufter fortsat af fortidens storhed i byens gamle teater, der har rummet teaterforestillinger, filmfremvisninger og maskerader. Husets nye ejere holder to åbent hus-arrangementer, hvor vejlenserne kan komme med bud på teatrets fremtid.

Annonce

Vejle: Lukker man øjnene et øjeblik foran Vejles gamle teater på Banegårdspladsen, kan man fornemme det.Stemningen.Da byens aristokrater nød eftermiddagskaffen med kage til ved de små borde på pladsen foran teatret, mens der blev lettet på hatten af herrerne, og fruerne i selskabskjoler nikkede anerkendende.Jørgen Andersen, direktør i BS Invest, fortæller med begejstring i stemmen om det over 100 år gamle teater, mens vi går rundt i det godt 3000 kvadratmeter store hus.Kvadratmeterne er fordelt på tre etager, og hver etage har sin egen historie.

Vejle Teater

Fremtrædende borgere i Vejle besluttede i 1880'erne, at byen skulle have et nyt teater.

Et aktieselskab blev dannet, og 23. november 1882 blev grundstenen lagt til teaterbygningen på Banegårdspladsen. Knap to år senere, 16. september 1884, var der indvielse af den imposante bygning. Teatret havde dog sine mangler - især var det uheldigt, at man havde glemt at tænke på skuespillergarderober, så de måtte indrettes efterfølgende. Det gik ud over publikumsfoyeren. Teatersalens akustik var i øvrigt heller ikke særlig god.

Teatret blev først og fremmest benyttet af omrejsende selskaber, dem var der mange af, af en meget svingende kvalitet, men også til koncerter, de første filmfremvisninger og maskerader.

Det kneb med at holde bygningen i stand. Forskellige forsøg på at afhænde bygningen strandede, og i 1919 måtte selskabet bag Vejle Teater likvidere.

Hestehandler Carl Sørensen, Knabberup, trådte til og bekostede en indvendig restaurering. Der blev derefter dannet et nyt aktieselskab, så vejlenserne kunne beholde deres teater.

Under besættelsen beslaglagde tyskerne teatret. Efter krigen forfaldt teaterbygningen mere og mere, og i 1960 købte amtslæge Jakob Jakobsen bygningen og gennemførte en gennemgribende ombygning af den.

5. januar 1963 åbnede teatret igen, men tiden var ikke til teaterdramatikken. Først filmmediet og siden tv overhalede teatret, og der blev spillet færre og færre skuespil på scenen i teatersalen.

Derudover har den markante bygning også rummet Theater Hotellet.

I 1974 overtog Vejles olie- og benzinkonge Olaf Haahr bygningen.

kilde: Vejle Stads Arkiv

I dag står der Haahr på den markante bygning. Tidligere har der stået Vejle Teater og Theater Hotellet. Foto Michael Svenningsen
Annonce

Skal genskabes

- Det er nogle af de historier, vi gerne vil være med til at genskabe. Det er derfor, vi har investeret i denne fantastiske bygning. Vi har tidligere investeret i Vejle Nord. Nu investerer vi i midtbyen, i byens gamle teater, fordi vi gerne vil give noget tilbage til Vejle. Og derfor vil vi med hjælp fra vejlenserne gerne have nogle bud på, hvad bygningen kan bruges til, forklarer Jørgen Andersen, mens han viser os en papkasse.

Ikke en hvilken som helst papkasse.

I papkassen ligger der nogle af de originale tegninger og nogle af historierne.

- Det er en del af husets dna. Jeg har lige fået papkassen overrakt, det er da spændende, siger Jørgen Andersen, mens han ruller nogle af tegningerne ud og læser noget af korrespondancen mellem ejer og bygherren.

Nogle af tegningerne viser, at teateret har haft balkoner på førstesalen. Her kostede billetten lidt mere, men udsigten var også bedre.

Balkonen er i dag bygget om til kontorer, der ligger i forlængelse af Olaf Haahrs nu tidligere kontor.

Hvad Vejles tidligere teater skal bruges til blæser endnu i luften. Foto Michael Svenningsen
Annonce

Fortæl os din historie - kom med en idé

Kulturelt har byens gamle teater været spillevende.

- Det er dét, vi gerne vil genskabe. Jeg vil ikke love, at vi kan opfylde alle ønskerne fra vejlenserne om, hvad huset fremadrettet skal bruges til. Det kan være, der kommer 25 gode idéer, siger Jørgen Andersen.

Han stopper op på førstesalen. I Olaf Haahrs tidligere kontor og igen i kontorerne lige ved siden af og tager os også med helt op under taget, hvor Vejles nu tidligere karismatiske erhvervsmand havde sit eget tog kørende på hundredvis af skinner.

- Jeg forestiller mig, at mange har en historien om byens gamle teater. Den vil vi gerne høre, samtidig med at man også er velkommen til at komme med en idé eller to til, hvad et af Vejles mest markante bygninger kan bruges til, siger Jørgen Andersen.

Han nævner, at huset måske igen skal åbnes op ud til selve Banegårdspladsen.

Sammen med Vejle Amts Folkeblad holder BS Invest to åbent hus-arrangementer, på lørdag 1. juli fra klokken 14.00 til 16.00 og igen tirsdag 8. august fra klokken 15.00.

- Det kunne da være sjovt, hvis der igen blev serveret kaffe med kage til foran teatret, siger Jørgensen Andersen.

BS Invest har i øvrigt lavet en Facebook-side, Vejle Teater, hvor man også er velkommen med bidrag.

Når man går rundt i Haahr-bygninger støder man på mange minder. Foto Michael Svenningsen
Denne tegning af et tog, et par mennesker, et par huse og med Olaf Haahrs jernbane på bagsiden var et af mange minder. Foto Michael Svenningsen
Vejles tidligere teater er en markant ejendom, både ude og inde. Foto Michael Svenningsen
Når man går rundt i Haahr-bygninger støder man på mange minder. Foto Michael Svenningsen
Den over 100 år gamle bygning med dets markante kobbertag. Foto: Michael Svenningsen
Her havde Vejles olie- og benzinkonge Olaf Haahr engang kontor. Foto Michael Svenningsen
Mange af husets fantastiske detaljer er heldigvis bevaret. Foto Michael Svenningsen
Mange af husets fantastiske detaljer er heldigvis bevaret. Foto Michael Svenningsen
Mange af husets fantastiske detaljer er heldigvis bevaret. Foto Michael Svenningsen
Bygningen er på godt 3000 kvadratmeter fordelt på tre etager. Så der er plads til mange idéer. Foto: Michael Svenningsen
Helt oppe under taget havde Olaf Haahr engang sin egen jernbane kørende på skinner. Foto: Michael Svenningsen
Mange af husets fantastiske detaljer er heldigvis bevaret. Foto Michael Svenningsen
Madværket i Vejle har allerede været på gæstevisit. Et par af ordene for fremtiden er kultur, samvær og transport. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bliv klogere på kramsfugle

Ugeavisen Vejle

Kvindens stille Gærning

Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce