Annonce
Ugeavisen Vejle

Se videoen med hårdkogte Tim: 'Jeg har fået knust de øverste otte centimeter af min venstre overarm, og min skulder har været rykket af led otte gange'

Tim Munch Sørensen er bidt af en gal middelalder-hund. Han dyrker en særlig form for kampsport med Hanse Tropperne. Foto: Lars Saugbjerg
Tim Munch Sørensen er en del af hårdkogt gruppe, der dyrker en særlig form for kampsport. Iklædt rustning og hjelm tæver de hinanden med sværd, økser og andre våben. Det går ikke stille for sig.

Vejle: Den store mand med en kampvægt på 120 kilo - uden rustning - tager imod avisens udsendte med et hårdt, fast håndtryk.

Tim Munch Sørensen dyrker middelalder-kampsport. Han er ikke bange for noget. Han ved, at en kamp kræver hans fulde koncentration.

- Turneringerne er det ultimative. Når der står 10 mænd i den anden ende - og det eneste, de gerne vil, er at banke dig - så er man helt oppe at køre.

Annonce

Adrenalin-delen er en del af Tim Munch Sørensens liv. Måske ikke i hans job som murerarbejdsmand, men i foreningslivet. Han er næstformand i Hanse Tropperne fra Vejle, en forening, hvor medlemmerne svinger sværd, økser, stridskøller og andre middelaldervåben - mod hinanden.

Lørdag kan du møde foreningen på Rådhustorvet i Vejle.

Brug hjernen

Når middelalderkrigerne skal træne, foregår det i en gammel svinestald, der er ombygget til kamparena. På programmet er der blandt andet styrketræning, crossfit, parader, slag, teknik, balance og koncentration. Mentalt skal medlemmerne være klar til kamp.

Hvis du hidser dig op, og drøner derudaf for at tæve alle, så dør du. Du skal være koldblodig. Den bedste kæmper er en kæmper, der tænker.

Tim Munch Sørensen

- Den dygtige kæmper slår ikke hjernen fra, men formår at hvile i sig selv. Han skaber et overblik og er klar til det, der skal ske.

- Hvis du hidser dig op, og drøner derudaf for at tæve alle, så dør du. Du skal være koldblodig. Den bedste kæmper er en kæmper, der tænker, lyder det fra Tim Munch Sørensen.

Hos Hanse Tropperne træner de alle kampsituationer.

- Også undertalssituationer. Når du er midt i kampen og synes, at det er træls, så skal du finde roen i dig selv, kamp-roen, og først da kan du handle.

Får du modstanderen nedlagt, slået i gulvet, har du vundet.

Annonce

Av min arm

I kampens hede kan det gå hårdt for sig, og selvfølgelig er der risiko for at komme til skade.

- Vi har allesammen prøvet at få tæsk. Men de gængse skader er forvredne fodled, en forslået finger eller andet. Generelt har vi færre skader end fodboldspillere, bedyrer Tim Munch Sørensen.

Ved turneringer er det vigtigt, at kæmperne har det rigtige udstyr på, også selv det er varmt. I en kamp kan man tabe flere liter væske. Arkivoto: Mette Mørk

Han erkender dog, at skaderne også kan være ret voldsomme.

- Jeg har fået knust de øverste otte centimeter af min venstre overarm. Min skulder har været rykket af led otte gange. Til VM i 2015 brækkede jeg to ribben, da jeg blev ramt af en økse, hvor jeg ikke var beskyttet af min rustning.

Annonce

Danmarksmester

39-årige Tim Munch Sørensen er landets bedste. Han har vundet danmarksmesterskabet seks år i træk i kategorien sværd og skjold, én mod én.

- Jeg kalder den kongedisciplinen, men ude i den store verden er kongedisciplinen fem mod fem. Man kan også kæmpe 10 mod 10 osv.

Man skal ikke være sart, hvis man dyrker middelalder-kampsport, for der bliver slået igennem. Arkivfoto: Mette Mørk

Ved VM er der 36 nationer med.

- Jeg har deltaget i VM. Fire år i træk er jeg havnet på en sjetteplads - nedlagt af den samme polak hver gang. Jeg er så træt af det! Nu har jeg fået en lidt lettere rustning og et lidt længere sværd, så jeg håber at tæve ham i Finland i maj 2022.

Annonce

Rustningen

Hanse Tropperne, der har rødder i Vejle Middelalderlaug, opstod i 2014. Foreningen tæller 26 medlemmer, hvor 10 er aktive kæmpere.

- Vi træner to gange om ugen, mandag og onsdag. Vi har også én weekendtræning om måneden. Så mødes vi lørdag klokken 10 - og slåsser til klokken 22.

En middelalder-slåskamp kræver udstyr. Ved træning er sværd og skjolde i et let materiale og belagt med skum.

- Man er i gang med et sæt til omkring 1500 kroner, fortæller Tim Munch Sørensen.

Skal man derimod kæmpe i turneringer, skal man have tungene våben og en rustning.

- Efter et besøg hos en smed, har jeg lavet min egen rustning. Jeg kæmper én mod én, så jeg skal helst ikke veje for meget; min rustning er i 0,8 millimeter titanium, så den er forholdsvis let. Det er en såkaldt brigandine med mange små plader. I alt vejer det hele - inklusive sværd, skjold og hjelm - kun 14 kilo. I gruppekamp vejer mit udstyr 30 kilo.

Tim Munch Sørensens hjelm er lavet af det hårdeste stål, der findes. Det er nødvendigt, hvis en kæmper får et øksehug ind mod hovedet. Foto: Lars Saugbjerg

- Vores hjelme er specielle. Jeg bruger det hårdeste stål, der findes, og indeni er den polstret cirka tre en halv centimeter, siger kæmperen, der beskriver handsker, skulder, albue- og knæbeskyttere som mere komplicerede dele.

- Er tingene ikke i orden, risikerer man at brække noget.

Typisk varer en hel kamp 9 til 12 minutter, så der er god tid at "nyde" slagene. Måske oplever du, at din træning har båret frugt, måske smager du sejrens sødme, måske må du bide i gulvet. Under alle omstændigheder kan du regne med at høre adrenalinets susen i kroppen.

Foreningsliv på Rådhustorvet

På Rådhustorvet 3. september kan de besøgende mærke stemningen af foreningsliv. Ni forskellige foreninger viser, hvad de laver, og hvad deres foreningsliv går ud på.

Mød Idræt i Dagtimerne, Bredballe IF Jumping Fitness, Voltigeklubben Thommysminde, Vejle Taekwondo Klub, Dartklubben Royal, Vejle Roklub, Vejle Bridge Center, Vejle Håndbold Klub og Hanse Tropperne.

Hanse Tropperne møder op på Rådhustorvet med udstyr, klar til at fortælle om deres store interesse. Medlemmerne trækker også i deres rustninger - og kæmper mod hinanden.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejlenser kørte ikke stærkt nok: Kevin levede ikke op til egne forventninger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Sandwich og fritter som du sjældent har smagt dem: Ny bod fylder street food helt op

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jeg er åbenbart for gammel til T-shirts: Sandheden er ilde hørt

Ugeavisen Vejle

Tillykke til Betty og Kirsten: Her er årets frivillige ildsjæle

Ugeavisen Vejle

Nu kan du opleve en bæredygtig bydel: Vejle har haft fokus på Arkitekturens dag siden 1972

Ugeavisen Vejle

Spænding udløst: To unge forfattere får hver 50.000 kroner

Ugeavisen Vejle

Bøn fra Vejle-restauratører: Lad os holde jul i oktober på en hverdag

Ugeavisen Vejle

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Ugeavisen Vejle

Nye rækkehuse i hastigt voksende landsby er klar til udlejning

Ugeavisen Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Frede og Selma sætter spot på børns følelser og hverdagsliv

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Han kaldte mig en møgkælling

Ugeavisen Vejle

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Her har du opskriften på en lækker sæsonbetonet ret

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Larm og ræs på Nørremarken

Ugeavisen Vejle

Ny vandrerute på 170 kilometer har et budskab: Gå fra bøvlet by til den lette løsning

Ugeavisen Vejle

Ford Mustang er en spændende elbil: Lidt for meget vrinsk, men med lidt for lidt lyd

Ugeavisen Vejle

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Ugeavisen Vejle

80 år er ingen alder: Helt anderledes end alle de andre

Ugeavisen Vejle

Japanske skønheder med flotte former: Svenn fra Vejle solgte for millioner af kroner af dem, og der var blomster til fruerne

Ugeavisen Vejle

Skoleelever med til at redde restaurationsbranchen: Det er megafedt at lave mad, siger Liv Kynde, og hun har ikke noget imod skæve arbejdstider

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Her er der plads til alle

Ugeavisen Vejle

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Annonce