Annonce
Ugeavisen Vejle

Send en besked til fremtiden

En gang i timen skulle der sprittes af alle steder på Vejle Banegård, så Morten Pedersen havde en anderledes men travl vagt fredag den 13. marts. Foto: Mette Mørk
Du kan være med til at give et retvisende og nuanceret billede af, hvordan det var at være en del af den mest omfattende pandemi i 100 år.
Annonce

Vejle: Vi har været bekymrede, frustrerede og irritable. Nogle er det stadig. Corona har vendt op og ned på vores hverdag, og pandemien har skubbet mange ud i stressfyldte situationer. Hjemmearbejde, hjemmeskoling, arbejdsløshed, ensomhed og tomhed. Sygdom, smitte og død.

Om 100 år er det hele glemt. Eller er det? Vejle Museerne og Vejle Stadsarkiv samler ind til fremtiden, og du kan være en stor hjælp, når et af verdenshistoriens centrale øjeblikke skal dokumenteres. Hvordan er livet i Vejle Kommune lige nu? Hvordan oplevede du det, da landet lukkede ned? Vejle Museerne indsamler bland andet genstande, der fortæller historien - og Vejle Stadsarkiv har netop sat gang i en indsamling af billeder.

Tjek din fotomappe på mobilen. Ligger du inde med billeder, der på en eller anden måde fortæller noget om coronasituationen, så få dem skudt afsted til Vejle Stadsarkiv. Støder du på motiver i bybilledet, der kan dokumentere hverdagen i et coronapræget Vejle, så tag et billede.

Indsend dit billede

Hjemmearbejdsplads, ændrede bybilleder, afstands-afmærkninger på fortove, butiksopslag eller alternative måder at være sammen på – alt ændrede sig med nedlukningen af Danmark i midten af marts.

Er du en af dem, der har fastholdt corona-relaterede motiver med dit kamera, så er Vejle Stadsarkiv meget interesseret i at tage imod dine billeder.

Du kan kontakte arkivar Karin Conradsen på mailen karco@vejle.dk hvis du vil aflevere billeder eller har spørgsmål til indsamlingen.

Annonce

Interviews

- Vi har selv været ude for at foto-dokumentere det, vi lige er faldet over, men borgerne er vores vigtigste ambassadører. De ser jo gennem deres egne personlige briller, og de færdes steder, vi ikke gør. Vi vil meget gerne opfordre til, at man får sendt billeder til os, lyder det fra arkivar Karin Conradsen.

Vejles Stadsarkivs fotodokumentation kan naturligvis ikke stå alene, når det gælder om at beskrive byen og indbyggernes oplevelser af corona.

- Vi har lagt en strategi for, hvordan Vejle Stadsarkiv skal agere, og fotodokumentationen er første del; den må folk rigtig gerne bare gå i gang med. Næste step bliver noget, vi ikke har gjort i meget lang tid, nemlig at interviewe folk. Det bliver et kæmpe projekt, og tidskrævende, fastslår Karin Conradsen.

I forbindelse med interview-delen vil Vejle Stadsarkiv håndplukke en række personer - omkring 50-75 - som vil dele deres corona-oplevelser med eftertiden. Projektet går formentlig i gang til efteråret.

Annonce

Den spanske syge

Lige nu kan billeder af afspærringsbånd på en legeplads eller vaske-hænder skilte virke trivielle. Men det er faktisk data, som kan være en uvurderlig ressource for fremtidens historikere. I dag kunne vi godt ønske os flere oplysninger om den spanske syge, som fandt sted for omkring 100 år siden.

- Den spanske syge ramte også Vejle mega hårdt, men vi har ingen fotos, ingen interviews og fortællinger. Vi har taget udgangspunkt i, hvilke oplysninger, vi mangler fra den periode - og overført ønskerne til coronatiden. Vi vil gerne sikre, at oplevelserne bliver bevaret, blandt andet gennem fotos. Alt tyder heldigvis på, at vi ikke bliver så hårdt ramt som først antaget, men vi er vist alle enige om, at situationen er helt unik, lyder det fra Karin Conradsen.

- I min tid på arkivet er det første gang, hvor jeg har følt, at vi er i en situation, hvor det er nødvendigt at gøre noget fuldstændig ekstraordinært, tilføjer hun.

I øvrigt er medarbejderne på arkivet meget opmærksomme på at få dokumenteret deres egne oplevelser - med hjemmearbejdspladser og digitale møder.

Mange butikker lukkede ned. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce