Annonce
Ugeavisen Vejle

Sig ja til at hjælpe: Voldsramte kvinder har brug for dig

Susanne Nielsen sørger for at matche de frivillige med de voldsramte kvinder. Kontakt hende, hvis du ønsker oplysninger om det frivillige arbejde. Foto: Lars Saugbjerg

Q-Net i Vejle søger kvinder med hjertet på rette sted. Du kan være med til at hjælpe kvinder og børn, som har oplevet vold i hjemmet.

Annonce

Vejle: Q-Net, der hører under Røde Kors, har brug for flere frivillige i Vejle. Frivillige, som tager hånd om voldsramte kvinder, der står i en udsat livssituation og har behov for nærvær og netværk.

Der findes 19 Q-Net i Danmark, og de henvender sig til kvinder og børn, der har været udsat for vold i familien. I Q-Net har de mulighed for at møde andre kvinder i samme situation; det kan være vigtigt og befriende at mærke, at man ikke er den eneste, der har været udsat for vold.

- Som frivillig er man med til at hjælpe de voldsramte kvinder, typisk når de forlader krisecenteret. Ofte har de været isoleret fra venner og familie, har lavt selvværd og skal finde fodfæste i livet igen. Måske i en ny by. Vores frivillige hjælper dem på vej, fortæller aktivitetsleder i Q-Net Vejle, Susanne Nielsen.

De frivillige, som vi har brug for, har hjertet på rette sted.

Susanne Nielsen, Q-Net

Bliv frivillig

Q-Net er en en-til-en støtte, som er en mentorordning med en frivillig, som blandt andet hjælper voldsramte kvinder med at netværke, anskaffe nye møbler, være bididder over for offentlige myndigheder og meget mere. Er du interessereret i flere oplysninger om det frivillige arbejde, kan du kontakte aktivitetsleder Susanne Nielsen på 41 19 94 33. Email: vejle.gnet@rodekors.dk

Som frivillig er man med til at hjælpe de voldsramte kvinder, typisk når de forlader krisecenteret. De skal finde fodfæste i et nyt liv, og de frivillige rækker dem en hjælpende hånd. Arkivfoto
Annonce

Medmenneskelighed

Der er tale om 1-1 støtte, en slags hjælp til selvhjælp. En af de vigtigste værdier er medmenneskelighed.

- Vi lytter til dem, og hjælper dem, men vi yder ikke det samme som en socialrådgiver. Vi hjælper med at danne netværk, hjælper med praktiske ting, bisidder ved kommune- eller lægebesøg, flytning, etablering i lejlighed og meget andet, siger Susanne Nielsen.

En gang om måneden mødes alle om nogle sociale aktiviteter, og de voldsramte er med til at bestemme indholdet.

- Vi har for eksempel været i biografen og taget på udflugter, men ofte betyder det nære mest for dem. Så laver vi mad sammen, hækler eller strikker og deler historier med hinanden, siger aktivitetslederen.

Annonce

Kvinde med overskud

Susanne Nielsen sørger for at matche de frivillige med kvinderne, som har brug for hjælp. Ved første møde er hun til stede, ofte sammen med en socialrådgiver.

Et typisk forløb, hvor der er fundet et match, varer mellem tre måneder og et år.

- De frivillige, som vi har brug for, har hjertet på rette sted. Man hjælper et par timer om ugen, i opstartsfasen måske lidt mere. Nogle frivillige arbejder i forvejen inden for det sociale område, men det er absolut ikke et krav. Lige nu har vi for eksempel også en tandplejer og en lærerstuderende, fortæller Susanne Nielsen, der tilføjer, at den rette frivillige er en kvinde med overskud og lyst til at give noget videre.

To-tre gange om året får Q-Net rådgivning af en psykolog i forhold til nogle af de tunge problematikker, de frivillige sidder med. Susanne Nielsen understreger i den sammenhæng, at sparring foregår løbende, og at ingen frivillige i øvrigt har været involveret i voldlige episoder.

Annonce

Røde Kors-veninde

Som frivillig bliver som udgangspunkt ikke venner med de voldsramte. Det er ikke en venskabelig, men en professionel relation.

- Lidt groft sagt, kan vi måske være Røde Kors-veninder, men vi oplyser ikke, hvor vi bor, siger Susanne Nielsen, der har været frivillig i Q-Net i tre et halvt år.

- Jeg så faktisk en annonce i Ugeavisen, hvor Q-Net søgte hjælp. Den reflekterede jeg på. De seneste to et halvt år har jeg været aktivitetsleder, og det frivillige arbejde har givet mig en masse. Jeg har mødt mange mennesker, og blandt andet fået indsigt i, hvor godt jeg selv har det. Og jeg tænker også på, at alle kan komme ud i en sårbar situation, hvor man er taknemmelig, når nogle står klar med hjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tid til hygge og halloween

Ugeavisen Vejle

Spil Dansk: Dansktoppens kendte solister står på scenen i Restaurant Skyttehuset

Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Annonce