Annonce
Ugeavisen Vejle

Sjippehobby blev en virksomhed: Kathrineberg producerer sjippetove til hold i hele landet

Katja Ramsing har i en gammel staldbygning fået indrettet et lille værksted, hvor hun producerer sjippetove. Her har hun udviklet en meget lavpraktisk måde at producere dem på, men det fungerer fint, så hvorfor overtænke det, mener hun. Foto: Mette Mørk
Siden 2003 har Katja Ramsing haft sin lille hobbyvirksomhed, hvor hun producerer sjippetove, som hun først og fremmest sælger til de danske "rope skipping"-hold rundt i hele landet.
Annonce

Nørup: Katja Ramsing trækker i den hvide plasticsnor, der er bundet om en stor tromle, fører den hen langs det bræt på bordet, der markerer længden, snoren skal have.

Da den rigtige længde er fundet, klipper hun den til på en næsten hel Storm P'sk vis med en saks, der er forbundet til en fodpedal, så hun ikke skal slippe snoren.

Så skal der blot et par små metalskiver og et håndtag på i begge ender. Og voila, så hun fremstillet et sjippetov. Klar til brug.

- Det er et meget simpelt setup, men det fungerer, siger hun med et lille grin.

Annonce

Sælger til alle danske hold

Katja Ramsing har selv været meget aktiv inden for sjippe-sporten i Danmark, siden den rigtig kom til landet i 1991. Hun har selv sjippet på højt plan i en årrække og har gennem årene været med til at brede sporten ud gennem undervisning og kurser på landsplan.

I klubben hun sjippede i, mens hun boede i Ishøj, producerede man selv sjippetovene. Men da Katja Ramsing i 2003 flyttede til Nørup, gik holdet i opløsning, og ingen ønskede at fortsætte med at producere sjippetove. Eller jo, det havde Katja Ramsing.

- Det var i forvejen mig, der opbevarede alle tingene, og jeg syntes, det var hyggeligt, så jeg fortsatte, fortæller hun.

For mange er at sjippe måske bare at svinge sjippetovet og så hoppe over det. Men hvis man som Katja Ramsing går op i sporten, opdager man, at det er meget mere end det. Blandt andet kan man med træning lære at danse "cancan", mens man sjipper, lave dobbelt- eller trippelsving med tovet, svinge under benet eller meget andet - og vil man øge sværhedsgraden endnu mere, kan man prøve de mange tricks baglæns. Foto: Mette Mørk

Det blev startskuddet for hendes lille virksomhed Kathrineberg, som i dag producerer og sælger sjippetove til både "rope skipping" og konditionstræning.

- Jeg er, hvad jeg ved af, den eneste i Danmark, der producerer sjippetove i Danmark, og jeg sælger, så vidt vides, sjippetove til samtlige "rope skipping"-klubber i Danmark. Den eneste anden konkurrent, der var, opkøbte jeg for nogle år siden, da han gerne ville sælge, forklarer Katja Ramsing.


Jeg er, hvad jeg ved af, den eneste i Danmark, der producerer sjippetove i Danmark, og jeg sælger, så vidt vides, sjippetove til samtlige "rope skipping"-klubber i Danmark.

Katja Ramsing


- Da jeg startede, solgte jeg måske 10-15 sjippetove hist og pist. Men nu har jeg en fast aftale med klubberne, og det betyder eksempelvis, at klubben i Gug gerne køber måske 100 ad gangen, siger hun.

Men også SFO'er, skoler og private køber sjippetove hos Kathrineberg, oplyser hun.

Annonce

Kun på hobbybasis

Men der er stadig kun tale om en virksomhed på hobbybasis.

- Jeg gør det først og fremmest, fordi jeg gerne vil være med til at holde gang i sjippesporten herhjemme i Danmark. Det er en sport, jeg brænder for og har gjort i mange år, fortæller Katja Ramsing, der blandt andet underviser på tre sjippehold i Jelling.

De seneste år har hun solgt mellem godt 2100 og godt 3500 sjippetove.

- De sidste par år har omsætningen været på omkring 60.000 kroner. Det er ikke i nærheden af at være noget, jeg kan leve af. Men det gør mig ikke noget, siger hun.

Til gengæld passer det hende fint med sådan en lille hobbyvirksomhed ved siden af sit daglige job som projektleder i en virksomhed i Billund.

Det er næsten 30 år siden, Katja Ramsing blev bidt af sjippesporten, og kærligheden til sporten har holdt ved lige siden. Gennem en årrække var hun selv aktiv udøver af sporten, og i dag underviser hun andre på hold og kurser, foruden at producere tovene til sporten i sin lille virksomhed. Foto: Mette Mørk

Hendes børn nyder også at kunne tjene en lille skilling i ny og næ, hvis de hjælper med sjippetovsproduktionen.

- Det er blevet et helt, lille familieprojekt. Det er hyggeligt, når børnene er med mig herhenne. Det gør det dels nemmere at klippe snorene til, når man er flere, men vi hygger os også med at stå her og lave sjippetove sammen, siger hun.

Gæster, der besøger Katja Ramsing, synes også, det er sjovt at komme ud og se det lille, primitive værksted og se, hvordan hun hurtigt kan fremtrylle et nyt sjippetov.

Annonce

Kan holde længe

Det nyproducerede sjippetov bliver rullet sammen og hængt på en krog på væggen. Der hænger i forvejen nogle stykker.

- De er tænkt til indendørs brug, men det kan også bruges udendørs, men så bliver de naturligvis hurtigere slidt, forklarer hun og tilføjer:

- Men hvis de bruges indendørs, så kan de holde længe. Jeg har stadig et, jeg havde med herover, da jeg flyttede fra Ishøj, som jeg stadig bruger.

Det er tid til næste sjippetov. Hen til rullen med plasticsnor igen og starte forfra. Ganske kort efter har hun fremtryllet endnu et tov, klar til at blive hængt op og senere pakket, når der kommer en ny bestilling.

Den hvide plastsnor køber Katja Ramsing separat hos en dansk virksomhed, så hun ved, det har den rigtige kvalitet. Til håndtagene har hun fået fremstillet sit eget støbeværktøj, så håndtagene har den rigtige form og kvalitet. Håndtagene bliver støbt lokalt. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce