Annonce
Ugeavisen Vejle

Skærmarbejde kan give dig tørre øjne

Apoteket kan give dig gode råd, hvis du døjer med tørre øjne. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Udover langvarigt skærmbrug, kan der være andre grunde til tørre øjne. For eksempel alder og tørt indeklima. Apoteket giver dig råd.
Annonce

Vejle: Der er mange, der er begyndt at arbejde hjemmefra på grund af coronakrisen. En del er blevet opmærksomme på, at det ikke altid er lykken at sidde ved spisebordet med den bærbare og arbejde i otte timer. Arbejdsstillingen er ikke optimal, og nogle har fået problemer med ryg- og lændesmerter. Men øjnene kan også blive ramt.

Når man sidder og læser på en skærm, blinker man ikke så tit, som man ellers ville gøre, og det resulterer i tørre øjne. Når man så også sidder derhjemme, er lyset ved spisebordet måske også indstillet på hygge i stedet for arbejde, hvilket også kan overanstrenge synet.

Annonce

Hvad består tårerne af?

Tårerne er opdelt i tre lag:

Inde mod øjet er der et tyndt slimlag, bestående af proteiner. Slimlaget holder fast på vandet og spreder det ensartet over hele øjets overflade.

I midten er vandlaget. Det er det tykkeste lag, og består af vand og forskellige stoffer, der for eksempel har betydning for immunforsvaret.

Yderst er et tyndt fedtlag. Fedtet produceres i øjenlågene, og forhindrer at vandet fordamper.

Annonce

Når tårefilmen svigter

Du får tørre øjne, hvis du har for lidt tårevæske, eller hvis sammensætningen af tårevæsken er forkert. Der er to udbredte grunde til tørre øjne: At vandlaget er utilstrækkeligt, eller at laget af fedt er utilstrækkeligt. Symptomerne på tørre øjne er en følelse af ”sand” i øjnene samtidig med, at de kan klø, svie, brænde, løbe i vand og blive røde. Nogle oplever tilmed, at synet bliver sløret.

Annonce

Årsager til tørre øjne

Udover langvarigt skærmbrug, kan der være andre grunde til tørre øjne:

Først og fremmest kan tørre øjne være aldersbetinget. Det er sådan, at med alderen aftager menneskets produktion af tårer. Derfor oplever mange, at de pludselig begynder at få problemer med, at øjnene bliver tørre.

Opholder du dig mange timer dagligt i et rum med tørt indeklima? Hvis man opholder sig i et lokale eller bil med aircondition, vil det også virke udtørrende på kroppens slimhinder.

Allergi kan også være årsagen til dine tørre øjne, så vær opmærksom på, om problemet er sæsonbestemt eller opstår i konkrete situationer.

Visse typer medicin har den bivirkning, at øjnene bliver tørre. Fx noget så almindeligt som p-piller og beta-blokkere (blodtrykssænkende medicin), og også kemobehandling i forbindelse med kræftforløb kan give tørre slimhinder – og dermed øjne.

Annonce

Behandling

Der findes efterhånden mange forskellige typer øjendråber mod tørre øjne. Det mest enkle er almindeligt saltvand, som fugter kortvarigt. Andre øjendråber vil, udover at fugte, beskytter øjet og forbedrer det beskyttende fedtlag. Øjendråberne fås både i flasker, enkeltdosisbeholdere eller spray.

Det er muligt at du bliver nødt til at afprøve flere forskellige slags, inden du finder dem der passer til dig.

- Kom ind på apoteket, så skal vi nok hjælpe dig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce