Annonce
Ugeavisen Vejle

Skam, frygt, kærlighed og had: To unge Vejle-kunstnere skaber udstilling med kroppen i fokus

Værket her er en kommentar til den vold, nogle kvinder oplever - mere specifikt vold mod kvinder i parforhold. Foto og kunstner: Freja Kronholm
Laura Lissau og Freja Kronholm fra ArtLab ved Xeneriet udstiller egne kroppe på Nørretorv i april. Udstillingen er en undersøgelse af kroppens betydning i både det ydre og det indre, og så handler det om at sætte fokus på ung kunst i Vejle.

Vejle: På otte, næsten to meter høje fotografier, kan man fra 7. april frem til 28. april blive konfronteret med nøgne sandheder, tanker og udtryk, hvor kroppen og "jeg’et" er i fokus. Det sker på Nørretorv i Vejle, hvor to unge kunststuderende ved ArtLab/Xeneriet, 19-årige Laura Lissau og 21-årige Freja Kronholm, står bag udstillingen, der bærer titlen “Ung fotografi, undersøgelse af krop”.

Den unge fotokunstner Laura Lissau arbejder blandt andet med tankerne om at kunne både hade og elske sig selv. Foto: Laura Lissau

- Det har været grænseoverskridende at bruge min egen krop til mine værker, især fordi, jeg ikke lige passer ind i skønhedsidealerne, men det har også været en spændende proces, hvor jeg har undersøgt, hvordan vores forhold til os selv er… - hvem er jeg egentligt, hvem er min krop og er jeg min krop, eller er min krop mig. Og hvem er jeg som helhed… er jeg mig selv, lyder det filosoferende fra Laura Lissau.

Annonce

Vi er alle værdige

“Hvorfor kan det være så svært, at acceptere kroppen som den er. Hvordan påvirker samfundets idealer os, og hvordan formår man, som menneske, at acceptere sig selv som “et hele”.

Det er nogle af de spørgsmål, som den anden af de to unge kunstnere, Freja Kronholm, stiller med sine værker. Hun fortæller videre, at det kan være en svær proces at finde frem til at acceptere sin egen krop, som den er, men at hendes største ønske er, at der ikke er nogen, der føler sig forkerte eller skammer sig over deres kroppe.

- Vi er allesammen værdige, fastslår den unge fotokunstner.

Ansigtet er ikke en del af hendes værker, for godt nok bruger hun sig selv som objekt, men samtidig ønsker hun også at distancere sig selv.

- Det skal være historier, der skal kunne ramme alle, så derfor skaber jeg en karakter med min egen krop. Det er ikke mig som person, der skal være i fokus.

Freja Kronholms værker beskæftiger sig også med det pres, der ligger på kvinder i samfundet med idealer og forventninger. Hun mener, at det derfor måske kan være nemmere for nogle, at dele tingene op i "mig" og "min krop", altså at distancere sig selv fra kroppen.

Annonce

Skam, frygt, kærlighed og had

Laura Lissaus værker handler om store emner som skam, frygt, kærlighed og had, og om, hvordan disse modsætninger alle kan være en del af dem, vi er, på én og samme tid. "Kan vi virkelig elske os selv, uden også at hade os selv?", spørger hun blandt andet.


Jeg har prøvet i mine værker at give en lidt ambivalent følelse af både frygt og magt, for jeg vil gerne have, at beskueren skal have en følelse af at blive trukket med ind i billedet, og at man skal forholde sig til sin egen krop

Laura Lissau, ung fotokunstner


Og udover at ville åbne op for emner som skam, kærlighed og had, håber hun at med sine værker at kunne åbne op for følelser som frygt og magt.

- Jeg har prøvet i mine værker at give en lidt ambivalent følelse af både frygt og magt, for jeg vil gerne have, at beskueren skal have en følelse af at blive trukket med ind i billedet, og at man skal forholde sig til sin egen krop, forklarer Laura Lissau.

At skulle betragte sin egen krop, kan for nogle nemlig forbindes med en form for frygt - for at man kommer til at se, hvordan man virkelig ser ud.

Annonce

Læring og fokus på ung kunst

Udstillingen er blevet til i samarbejde med kulturpuljen Skaberværket, City Vejle, Xeneriet og ArtLab, og udover at være et kunstnerisk projekt, er udstillingen også med til at sætte fokus på ung kunst i Vejle.

- Der er ikke meget i Vejle lige nu, sådan i forhold til ung kunst, så derfor er det mega fedt, at vi nu kan gøre noget ved det med vores udstilling, siger Freja Kronholm, der samtidig fremhæver, hvor meget hun som studerende på ArtLab har lært om, hvordan man som kunstner i dag skal kunne mestre alt fra sin egen kunstneriske proces til samarbejde med andre kunstnere, kulturarrangører, udstillingssteder, fonde og meget mere.

Både hun og Laura Lissau er også enige om, at de via deres underviser på ArtLab, Stine Ofelia Kildevang, ikke alene er blevet bedre til at sætte ord på deres egen kunst, men også er blevet mere bevidste om kunstens rolle i samfundet i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce