Annonce
Ugeavisen Vejle

Slut med at vente. Flertal uden om Venstre vil have nyt bibliotek nu

Seks af byrådets syv partier samlet foran Vejles nedslidte betonbibliotek fra 1970. Nu skal der ske noget med årtiers nak om et nyt kulturhus og musikskolen skal tænkes med. Partierne uden om Venstre har sendt forslag til næste byrådsdagsorden om, at der skal komme til forslag til efterårets budgetforhandlinger, og at processen skal starte sidst på året. Der er tidligere år afsat næsten 30 millioner som en start. Foto: Leif Baun
Biblioteket ligger, hvor det ligger. Der bliver det, og nu skal der gang i at omdanne det til et nyt kulturhus og musikskole. Byrådets næste møde sætter arbejdet i gang. Indtil nu er alle partier med - bortset fra borgmesterpartiet Venstre.
Annonce

Vejle: Nu skal vi have det bibliotek.

Det mener et flertal uden om borgmesterpartiet Venstre. Seks af Vejle Byråds syv partier præsenterede tirsdag eftermiddag en aftale, der sætter emnet på næste byrådsmøde. Det sker med et forslag til principbeslutning, der blandt andet indebærer, at der skal startes en proces med borgerne inden udgangen af i år for at samle ideer til, hvad "Vejle Kulturhus og Musikskole" skal indeholde.

Aftalen mellem partierne Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti ved et pressemøde foran Vejle Bibliotek, hvor repræsentanter fra alle partierne var med.

Annonce

Slidte kultursteder

- Man behøver bare at se på huset bag os, så behøver man ikke flere argumenter. Vejle Bibliotek er slidt. Musikskolen trænger også til nye lokaler. Nu skal vi have hul på den kulturelle ketchupflaske. Bibliotekets nuværende placering er den rigtige. Det ligger mellem Rosborg, Campus og midtbyen, konstaterede Dan Arløv Jørgensen (K).

- Vejles borgere og bibliotekets brugere, ja hele regionen fortjener det. Nu skaber vi rammerne for en arkitektkonkurrence. Jeg har været med til at snakke om det her siden før år 2000. Socialdemokratiet har store ambitioner med dette projekt, sagde Johnny Bech (S).

- Vi er glade for, at det nu endelig kommer på dagsordenen. Dansk folkeparti har længe kæmpet for en ny musikskole. Der har været mange projekter for, hvor et nyt bibliotek kunne ligge. Nu sætter vi en stopper for den spekulation, sagde Kenneth Fredslund (DF).

- Der er gået en tid med at modne disse tanker. Nu glæder vi os til at høre, hvad borgerne siger. Vi tror, det kan blive godt for både by og kommune. Vi håber, Venstre vil være med. Det har de hidtil ikke vist vilje til, og det er derfor, partiet ikke er med i dag, sagde Morten Kristensen (SF).

Annonce

Evig diskussion skal slutte

- Placeringen her er den rigtige. Nu får vi lukket diskussionen om, at biblioteket skal ligge alle mulige steder for at løfte andre projekter, sagde Anja Daugaard (LA).

- Det er tredje byrådsperiode, jeg er med til at snakke om nyt bibliotek. For de radikale er det vigtigt, at biblioteket revitaliseres og med en ny bygning kan være et moderne bibliotek, der fokuserer på vidensformidling, leg og læring. Vi skæver lidt til Dokk1 i Aarhus. Sådan noget får vi måske ikke, men det er tilladt at lade sig inspirere. Placeringen er ikke så vigtig for os. Det kunne godt have været i midtbyen, men nu var tiden kommet til at beslutte os, og der er flertal for det her, konstaterede Torben Elsig-Pedersen (R).

Der er afsat over 28 millioner kroner til formålet i tidligere budgetter og en million kroner til projektering. Der skal selvfølgelig mere til, så biblioteket bliver et emne i efterårets budgetforhandlinger. Det nye kulturhus ved åen kan blive et vigtigt element i fremtidens Vejle og minde bydele sammen.

Annonce

Flertal vil finde flere penge

Vejle Centralbibliotek er fra 1970 og forældet. Musikskolen ligger i Domus, et gammelt ostelager, der blev indrettet som midlertidigt kulturhus. I 1986.

Biblioteket og DGI Huset er naboer med mange gæster. Biblioteket i Vejle har 302.000 gæster og DGI Huset mellem 800.000 og 1.000.000. Udvidelser bør derfor sammentænkes. I forslaget lægges op til, at det skal undersøges, om biblioteket og DGI Huset kan bygges sammen, og om der via en bro over åen kan skabes forbindelse til et byggefelt syd for åen.

Forslaget, som altså er forhåndssikret et flertal, siger, at forvaltningen unden budgetforhandlingerne for budget 2021 kommer med et oplæg til politisk behandling. Det skal indeholde en arkitektkonkurrence og flere forskelige økonomiske ambitionsniveauer. Der er vilje til at finde flere penge end de allerede afsatte.

Inden udgangen af 2020 skal der startes en proces, hvor borgere og brugere inddrages i udviklingen af kulturhuset ved åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce