Annonce
Ugeavisen Vejle

Sognepræst: En anderledes konfirmationsundervisning

Sognepræst Karsten Højrup Petersen oplever, at de fleste konfirmander involverer sig, selv om undervisningen i år foregår på en alternativ måde. Foto: Lars Saugbjerg  
Landets største kirkesamfund har taget online undervisning af konfirmander i brug. Ved online undervisning udebliver dialogen mere eller mindre, men til gengæld bliver der tilført noget andet.
Annonce

Vejle: Det kan være svært at træde ind i de voksnes rækker, og covid-19 gør det bestemt ikke lettere. I de fleste sogne er der nu sat ekstra konfirmationdatoer i kalenderen, til stor lettelse for de unge og deres forældre. Nu kan de nemlig tage en beslutning - komme usikkerheden om den store fest til livs - og udskyde konfirmationsdagen til for eksempel august.

Vejle Provsti har 26 sogne. I Sct. Nicolai Sogn er der tre kirker, hvor der i alt skal konfirmeres fem hold, omkring 100 konfirmander.

Ifølge sognepræst Karsten Højrup Petersen er konfirmanderne glade for, at der nu er meldt ekstra konfirmationsdatoer ud.

- For mange er det en lettelse, fastslår han.

Forsamlingsforbud og andre restriktioner skabte en usikkerhed, som var svær at håndtere.

- Det er min klare fornemmelse, at alle vælger at flytte deres konfirmationsdato. Også for at kunne blive konfirmeret som et samlet hold. Det betyder en del for dem, siger sognepræsten.

I Sct. Nicolai Sogn har konfirmanderne fået en række nye datoer søndage i juni og august. I andre sogne er lørdage også taget i brug - med risiko for at kollidere med for eksempel bryllupper.

Annonce

Tidskrævende undervisning

Konfirmationsundervisningen har i 2021 været helt anderledes end den plejer. Heldigvis var efteråret forholdsvis normalt.

- Da vi startede, syntes jeg det var møgtræls med håndsprit og afstand. Men vi mødtes. Vi så hinanden. Når vi i dag sidder på nettet, tænker vi tilbage på "de gode gamle dage" i efteråret, smiler Karsten Højrup Petersen.

I efteråret blev de unge undervist i store, væsentlige emner.

- To tredjedele af undervisningen lå i efteråret, hvor vi beskæftigede os med de lidt tunge temaer. Og ellers har vi så forsøgt os med let online undervisning i det nye år, siger sognepræsten.


Der er ting, man skal vide som konfirmand, men vigtigst er det, at de skal finde ud af, hvem de selv er. Og den mulighed er stadig til stede ved online undervisning

Karsten Højrup Petersen


Han erkender, at onlineundervisningen ikke giver den samme dialog, men til gengæld kan den tilføre noget andet.

- Vi plejer at se filmen Narnia fælles, men i år skulle konfirmanderne se den selv. Og bagefter skulle de så skrive til mig, hvad de syntes, den indeholdt. Dem, der er åbne over for det, får virkelig noget ud af det. Her i januar har jeg dog brugt mere tid på konfirmander end jeg plejer, for det tager jo tid at læse og svare på 38 mails. Men det er jo glædeligt, lyder det fra Karsten Højrup Petersen.

I online undervisningen udebliver de kritiske spørgsmål. Men årets konfirmander er ikke ringere forberedt på den store dag.

- Der er ting, man skal vide som konfirmand, men vigtigst er det, at de skal finde ud af, hvem de selv er. Og den mulighed er stadig til stede ved online undervisning.

Annonce

Referat af prædiken

Trosbekendelsen og fadervor skal man kunne udenad.

- Det er udfordrende på nettet. Jeg prøvede med åbne mikrofoner, men det virkede altså ikke - lyden snurrede rundt. Så desværre, ingen fællessang og fadervor i kor. Uden lyd kunne jeg dog se, at mundene bevægede sig - hvis kameraerne var tændt.

Regelmæssig kirkegang er også en del af konfirmationsforberedelsen. De unge skal deltage i gudstjenester et vist antal gange.

- Mange var gode til at gå i kirke i efteråret, hvor der jo var fri adgang. Det er stadig muligt at gå i kirke, men det er også tilladt at gøre det via nettet. Man skal skrive hvilken dag, hvilken præst, hvilke salmer - og give et kort referat af prædiken. Så det er noget mere udfordrende end at gå i kirke.

- Og nogle af de kommentarer, jeg har fået på prædiker, er simpelthen fantastiske, siger Karsten Højrup Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce