Annonce
Ugeavisen Vejle

Sygehuset spørger dig: Drikker du for meget?

Mange danskere har et skadeligt alkoholforbrug. For eksempel kan knap 3.000 dødsfald om året relateres til alkohol, ligesom alkohol er årsag til mere end 60 forskellige sygdomme. Og ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2018 overskrider i alt 15,4 procent af borgerne i Region Syddanmark Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse for alkoholforbrug. Arkivfoto: Michael Erhardsson
Sygehus Lillebælt er med i et projekt, som betyder, at alle patienter - i første omgang på tre afdelinger - spørges ind til deres alkoholvaner.
Annonce

Vejle: Hvis du er indlagt på Sygehus Lillebælt, vil du blive spurgt ind til dine alkoholvaner - i første omgang på tre afdelinger.

Og hvis du drikker for meget og gerne vil gøre noget ved dit forbrug, sender sygehuset en henvisning til din kommune. I Vejle Kommune bliver du henvist til sundhedsafdelingen til en forebyggende alkoholsamtale. Hvis I sammen vurderer, at det er nødvendigt med behandling, bliver du henvist til ambulant behandling i RusmiddelCenter Vejle - eventuelt ledsaget af en sundhedsmedarbejder for at skabe tryghed.

Projektet bygger på de erfaringer med rygestop, hvor Sygehus Lillebælt siden 2018 har spurgt ind til patienternes rygevaner og har lavet 4.000 henvisninger til kommunerne. Nu skal der så også sættes fokus på patienternes alkoholvaner.

- Det er oplagt at tage en snak med patienterne om alkohol, når de alligevel er indlagte og motiverede til at ændre livsstil, siger Peter Bloch-Sørensen, centerleder i RusmiddelCenter Vejle, i en pressemeddelelse.

- I gennemsnit går der 11 år, før en person med et alkoholproblem søger hjælp. Det er alt for længe og har alt har store konsekvenser. Det gælder sundhedsmæssigt og økonomisk, men også for de familier, der bliver ramt. For børnene og for ægtefællen. Men også for den, der drikker så meget, at vedkommende risikerer at miste familie og job. Derfor er det så uhyre vigtigt at få hjælp i tide, tilføjer Peter Bloch-Sørensen.

Som borger i Vejle Kommune har man ret til professionel hjælp til egne eller pårørendes alkoholproblemer - gratis og anonymt. Tilbuddene omfatter både ambulant behandling, døgnbehandling og forskellige former for rådgivning.

- Og henvender man sig, kan man komme i behandling inden for 14 dage, siger Peter Bloch-Sørensen.

Projektet kører i første omgang på tre afdelinger: "Kvindesygdomme og Fødsler", "Medicinsk afdeling" og "Organkirurgisk afdeling" på Kolding Sygehus. Projektet kører i 14 uger, hvorefter det skal udbredes til de øvrige afdelinger på Sygehus Lillebælt. /lasau

De spørgsmål, som sygehuset stiller, er:

1. Har du inden for det seneste år følt, at du burde nedsætte dit alkoholforbrug?

2. Ved du, at en sundhedssamtale kan hjælpe dig med at reducere dit forbrug?

3. Må jeg henvise dig til en samtale i din kommune?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce