Annonce
Ugeavisen Vejle

Tør du tage en bid af fremtidens mad: Stjernekok serverer ord om spacefood på Nørretorv

Stjernekokken Thorsten Schmidt er også kendt for sin rolle som dommer i "Årets Østersfestival". Hans rolle her er at smage Vadehavets dna i deltagernes retter. Foto: Søren Gammelmark
Fredagens kulturnat i Vejle bliver en kulinarisk rejse til månen sammen med stjernekokken Thorsten Schmidt, den eneste kok i verden som har udviklet et gourmetmåltid til ESA. Der skal også printes 3D mad og laserskæres kage.

Vejle: Der stod ikke stjerneskud på menuen, da den danske astronaut, Andreas Mogensen, kunne  byde sine kollegaer på Rumstationen ISS på dansk retter. Som den eneste kok i verden har Thorsten Schmidt udviklet et gourmetmåltid til ESA, European Space Agency.

Stjernekokken har nemlig fremstillet de måske dyreste gourmetretter nogensinde.

Det kan man høre om i forbindelse med kulturnatten, når Thorsten Schmidt gæster Vejle for at fortælle historien bag.

Annonce

Det stod der på menuen

Andreas Mogensen havde såkaldt bonusmad med på sin kortvarige rumrejse, udtænkt af kok og maddesigner Thorsten Schmidt og chokoladedesigner Palle Sørensen.

Måltidet var sprængt oksespidsbryst med kål og løg, karamelrand med vanilje og rabarber – og så Space Rocks som det søde punktum til kaffen.

Én af Andreas Mogensens rejsekammerater, kosmonauten Aidyn Aimbetov fra Kasakhstan, havde også bonusmad – det vil sige mad, der har traditioner i hjemlandet eller regionen - med til rumstationen.

Hans madpakke indeholdt hoppemælk, og to slags syrnede mælkeprodukter samt en oksesuppe med valnødder.

Spørgsmålene er blandt andet: Hvilke udfordringer,  han stod over for? Hvordan spiser man i rummet? Hvordan smager man i rummet? Og hvordan får man en god smagsoplevelse, når man er i rummet?

Maden blev udviklet hen over seks uger, og alt skulle godkendes af de russiske myndigheder og Andreas Mogensens egen arbejdsgiver ESA og USA's rumorganisation, NASA.

Der bliver to foredrag, et i børnehøjde og et for voksne. Foredraget for børnene finder sted klokken 12, og her er emnet "Fremtidens mad i rummet". Emnet for de voksne er lidt mere abstrakt, nemlig "Mad til folk på Mars". Her står der spirulinaalger, en form for blå-grøn alge, der vokser i både ferskvand og saltvand, på menuen.

Spirulinaalger betragtes som den mest næringsfyldte fødevare i verden.

Thorsten Schmidt, Restaurant Barr, og Per Mandrup, der er leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, fortæller om fremtidens mad, blandt andet tang. PR-foto

Blå bog, Thorsten Schmidt

Thorsten Schmidt, der er tidligere kok og ejer af restaurant Malling & Schmidt i Aarhus, rykkede for nyligt teltpælene op og flyttede til København for at udforske de uprætentioøse men indbydende retter, han husker fra sin barndom. Han voksede op på grænsen mellem Danmark og Tyskland, og opvæksten i Norderuopa danner baggrund for den stemning, han bringer til restaurant Barr.

Kilde Brr's hjemmeside

Udover inspiration og foredrag med Thorsten Schmidt, er FabLab i Spinderihallerne også en del af arrangementet på Nørretorv.

- Vi vil gerne hele vejen rundt om fremtidens gastronomi. Derfor kan man få laserskåret sin kagedej til småkager, ligesom der også kan vil blive scannet et par ansigter, som så vil blive printet i chokolade, fortæller Per Mandrup, der er leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejlenser kørte ikke stærkt nok: Kevin levede ikke op til egne forventninger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Sandwich og fritter som du sjældent har smagt dem: Ny bod fylder street food helt op

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jeg er åbenbart for gammel til T-shirts: Sandheden er ilde hørt

Ugeavisen Vejle

Tillykke til Betty og Kirsten: Her er årets frivillige ildsjæle

Ugeavisen Vejle

Nu kan du opleve en bæredygtig bydel: Vejle har haft fokus på Arkitekturens dag siden 1972

Ugeavisen Vejle

Spænding udløst: To unge forfattere får hver 50.000 kroner

Ugeavisen Vejle

Bøn fra Vejle-restauratører: Lad os holde jul i oktober på en hverdag

Ugeavisen Vejle

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Ugeavisen Vejle

Nye rækkehuse i hastigt voksende landsby er klar til udlejning

Ugeavisen Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Frede og Selma sætter spot på børns følelser og hverdagsliv

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Han kaldte mig en møgkælling

Ugeavisen Vejle

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Her har du opskriften på en lækker sæsonbetonet ret

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Larm og ræs på Nørremarken

Ugeavisen Vejle

Ny vandrerute på 170 kilometer har et budskab: Gå fra bøvlet by til den lette løsning

Ugeavisen Vejle

Ford Mustang er en spændende elbil: Lidt for meget vrinsk, men med lidt for lidt lyd

Ugeavisen Vejle

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Ugeavisen Vejle

80 år er ingen alder: Helt anderledes end alle de andre

Ugeavisen Vejle

Japanske skønheder med flotte former: Svenn fra Vejle solgte for millioner af kroner af dem, og der var blomster til fruerne

Ugeavisen Vejle

Skoleelever med til at redde restaurationsbranchen: Det er megafedt at lave mad, siger Liv Kynde, og hun har ikke noget imod skæve arbejdstider

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Her er der plads til alle

Ugeavisen Vejle

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Annonce