Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag med på tur: Heden skal opleves, når lyngen blomstrer

Hedelyngen er ikke kun køn at kigge på, den er også en god nektar-plante, som mange insekter besøger for at finde føde. Her er det en blåfugl, der har stukket snablen ned i de duftende lyngblomster. Foto: Finn Lillethorup
Annonce

Vejle: Heden blomstrer i august. Den største hede vi har i Vejle Kommune er Randbøl Hede, så det er her turen går hen, når naturvejleder Finn Lillethorup, Økolariet inviterer med på tur for at opleve heden, hedelyngen og de andre specielle planter, der vokser derude.

Arrangementet er den 4. august. Detaljer om naturturen kan man som altid, finde på Økolariets hjemmeside, hvor man også skal tilmelde sig til arrangementet - det er gratis at deltage.

- Randbøl Hede blev fredet i 1932 for at beskytte den specielle natur på heden, og heden er en af de største sammenhængende hedearealer i Danmark. Selv om heden er fredet, så har heden som naturtype svært ved at holde sig i god form. Hede er en naturtype, der ofte kun kan overleve, hvis den er under kontant pres og udpining, fx fordi man høster og fjerner lyng eller fordi hedearealerne græsses af eller brændes af med jævne mellemrum. Og igennem de sidste mange år har Naturstyrelsen, som forvalter heden, da også haft græssende dyr på heden og de har med jævne mellemrum brændt dele af heden af - alt sammen for at give gode vækstforhold for hedelyng, tyttebær, revling, blåbær og de andre typiske hedeplanter.

- I forsommeren 2018 var der en stor natur-brand på Randbøl Hede, hvor mere end 500 ha af den store hede brændte af ved et uheld. Heldigvis er der også store dele af området, der ikke blev berørt af branden. På turen skal vi blandt andet kigge på hvordan det går med naturen på de afbrændte arealer, hvor hedeplanter efterhånden er begyndt at indvandre igen. Måske var det slet ikke så skidt, at heden brændte af? Det tager vi et kig på undervejs på turen. Og mon ikke vi også kan være heldige at finde lidt tyttebær eller blåbær og få en lille smagsprøve?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce