Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

I Egtved kan man nærmest samle sammen til en hel tapas med vin, ost, brød, spegepølser, kage, øl og mjød - der altsammen har referencer til Egtvedpigen. Foto: Christina M. Mosegaard
Spegepølse, kage, ost, vin - og mere til. På Egtved-egnen kan man godt spise sig mæt i lokale produkter, der alle har forbindelse til historien om Egtvedpigen.

Egtved: I foråret åbnede vandrestien Egtvedpigens Fodspor, som dog efter en rum tid druknede i så meget succes, at sporet måtte lukkes for en tid. Det er endnu ikke blevet åbnet.

Men der er faktisk også et andet spor at følge, når vi taler om Egtvedpigen, som jo fejres ekstra meget i 2021, hvor det er 100 år siden, hun blev fundet i en egekiste ved Egtved Holt.

Det her spor er ikke et, der kræver motion. Og dog, måske efter indtagelse et par gåture ville gøre godt.

Annonce

På sporet her kan både øjne, mave, mund og næse sendes på eventyr tilbage i tiden. Avisen har valgt at kalde dem I Egtvedpigens kulinariske fodspor.

Lokale producenter - og også producenter langvejs fra, plus forhandlere, lokale aktører og specialister har nemlig i Egtvedpigens navn - og med hendes særlige historie in mente, valgt at give liv til både ost, vin, brød, kage, spegepølse, øl og mjød. Og alle disse kulinariske fristelser kan man naturligvis finde i Egtved.

Følg med her, og bliv klogere på det, som du kan komme indenbords i Egtvedpigens navn.

1 Osten

Osten har navnet Egtvedpigen. Foto: Christina M. Mosegaard

“Egtvedpigen” er navnet på den danske skæreost med traditionel ostesmag fra virksomheden Ulvedal, som er beliggende i Egtved.

Osten er lavet af mælk fra køer, der græsser i Vejle Ådal på Egtved-egnen, og så er det Nørup Mejeri, der fremstiller osten efter en gammel opskrift med stolte traditioner.

“Egtvedpigen” fås også i en ekstra stærk variant, hvor osten har lagret i mindst seks år.

Ulvedal, der har eksisteret siden 1986, har en nær tilknytning til Egtved-egnen og ånden omkring Egtvedpigen. Oprindeligt boede indehaveren af virksomheden på ejendommen, der bærer navnet Ulvedal, og Ulvedal er beliggende få hundrede meter fra Egtvedpigens grav ved Egtved Holt.

Osten kan blandt andet købes hos Røgeriet Egtved, i SuperBrugsen Egtved og via Ulvedals egen hjemmeside. Den sælges også rundt omkring i Danmark hos forskellige forhandlere, så det er ikke kun på Egtved-egnen, at man kan få fingrene i osten.

2 Kagen

Bagermester Dan Mejsner fra Egtved Bageri By Mejsner har skabt Egtvedpigens kage, som blev lanceret på Egtvedpigens dag 12. juni. Foto: Christina M. Mosegaard

Kagen her er helt ny på markedet. Den blev lanceret i forbindelse med Egtvedpigens Dag 12. juni og er skabt af bagermesteren Dan Mejsner, Egtved Bageri By Mejsner i samarbejde med foreningen Egtvedpigens Venner. Navnet er ganske simpelt Egtvedpigens kage.

Og det har taget næsten et år at udvikle kagen. Egtvedpigekagen består af en saftig browniekage med lag af mælkecreme og appelsin, omgivet af marcipan og kakao.

- Smagen, synes jeg, er blevet perfekt med både sødme, syrlighed og noget frisk, siger Dan Mejsner og tilføjer, at kagens indre kan sammenlignes med en luksusvariant af en mælkesnitte.

Kagen kan købes hos Egtved Bageri By Mejsner.

3 Spegepølsen

Hos Røgeriet Egtved har de fremstillet to varianter af Egtvedpigen spegepølse. I den ene er der et såkaldt jægermix, og den anden har et strejf af chili. Foto: Christina M. Mosegaard

Fyldt med velsmag og godt med krydderier. Sådan lyder det, når der tales om Egtvedpigens Spegepølser. Og ja, der er to af dem. Begge på base af oksekød, skabt af Røgeriet Egtved.

Pølserne har et enkelt udtryk i forhold til servering på et spækbræt med det sorte beskyttende lag af omslag, hvor der med guld er et tryk af Egtveds nyeste logo og byens motto "Egtved... pigens by".

Spegepølsen kan købes i butikken hos Røgeriet Egtved.

4 Vinen

Etiketterne til vinen er designet af «Egtvedpigen» Heidi Søgaard Sloth, hvor illustrationen af Egtvedpigen har samme udtryk som de figurer af cortenstål og messing, som står ved indfaldsvejene ved Egtved. Foto: Christina M. Mosegaard

Gennem de senere år har flere handlende i samarbejde med blandt andet lokale ildsjæle, handelsforeningen og Egtvedpigens Venner stået bag Egtved Vinen, som gerne skulle være med til at fortælle historien om, at her levede Egtvedpigen engang, og her holdes historierne omkring hende i live. Byens darling er Egtvedpigen, og naturligvis skal hun "vise ansigt" på vinflasker.

Indtil i år har aktørerne bag vinen hvert år valgt at indkøbe nye vine og få produceret nye etiketter til byens egen vin.

Det er dog anderledes nu. Der er nemlig taget en beslutning om, at Egtved Vinens etiketter fremover skal være med samme illustration, år for år, skabt af den lokale Egtved-borger Heidi Søgaard Sloth, der også står bag designet af seks nyere Egtvedpigefigurer af cortenstål og messing, som står ved indfaldsvejene til Egtved.

- Jeg har forsøgt at gøre udtrykket på etiketten så enkelt, som muligt og så er der jo en klar reference til figurerne ved indfaldsvejene, siger Heidi Sloth Søgaard.

Egtved Vinen, der findes som både rødvin, hvidvin og rosé med navnene Italia Appasionat, Australia Chardonnay og Italia Rosato, kan købes hos SuperBrugsen Egtved, ABC-Lavpris Egtved og Egtved Blomster.

5 Brødet

Egtvedpigens brød er blevet Egtveds signaturbrød. Foto: Christina M. Mosegaard

I februar udskrev foreningen Egtvedpigens Venner og Egtved Bageri By Mejsner en brødkonkurrence om at skabe det bedste bronzealderbrød i anledningen af 100-året for fundet af Egtvedpigen. Blandt kriterierne var, at brødet skulle indeholde ingredienser, som også var tilgængelige i bronzealderen. Vinderen af brødet blev en ung kvinde fra Egtved, Lotte Brunbjerg.

I dag er Egtvedpigebrødet blevet byens signaturbrød, og der sælges dagligt omkring 100 af dem fra bagerbutikken.

Brødet har en fin sødme fra æble og honning, som giver det en fugtig, blød krumme. Rugkerne giver lidt ekstra at tygge i. Spelt- og bygmelet giver brødet en lidt nøddeagtig duft, og hirsen sammen med afbagningen giver brødet en god skorpe fuld af smag, som samtidig holder på fugten, så brødet ikke bliver tørt. Det er samtidig et brød med masser af smag, sødme, lethed og flere gode næringsstoffer fra meltyperne og surdejen.

Egtvedpigebrødet kan udelukkende købes hos Egtved Bageri By Mejsner.

6 Øl

Egtvedpigens Bryg er skabt i samarbejde med Nationalmuseet. Foto: Christina M. Mosegaard

I kisten hos Egtvedpigen fandt man en barkspand, som indeholdt et brunt bundfald. Det lignede rester af øl. Analytikere blev sat på opgaven at finde ud af, hvad bundfaldet består af. Her fandt man rester af hvede, porse, lindepollen, der stammer fra honning og tyttebær eller tranebær.

Med udgangspunkt i disse ingredienser satte Nationalmuseet sig for i samarbejde med bryggeriet Skands at udvikle en øl, der kunne være et godt bud på det, som Egtvedpigen fik med sig. Og det blev så til Egtvedpigens Bryg.

Egtvedpigens Bryg er en hvedeagtig øl med en skøn, frugtig syrlighed og en karakteristisk porse eftersmag. Den holder en alkoholprocent på 5,5 % og kommer i to størrelser; 25 cl. og 50 cl.

Egtvedpigens Bryg kan blandt andet købes hos SuperBrugsen Egtved og på Nationalmuseet.

7 Mjød

Egtved Mjød. En koncentreret smag af bronzealderens urter og bær. Foto: Christina M. Mosegaard

Også Bryggeriet Snoremark ved Roskilde har kastet sig ud i at skabe en alkoholisk drik ud fra fundet af ingredienserne i barkspanden hos Egtvedpigen.

I 2019 skabte de med udgangspunkt i de fundne ingredienser og mjødtraditioner Egtved Mjød.

Det skete efter, at de på Snoremark i samarbejde med Nationalmuseet havde genskabt det ældste fund af mjød, der alene er gæret på lindehonning og planten mjødurt, Snoremark bronzemjød.

I deres maltmjød/braggot er cirka en tredjedel af startsødmen fra maltningen, mens den resterende del kommer fra honning og tyttebær. Kravet til en braggot er, at hovedparten af det sukker, der gæres på, kommer fra honning, og at sukkeret i malten maksimalt udgør 50 procent af det samlede sukkerniveau.

Historisk indeholder al mjød en eller flere bitterurter, og Egtvedpigens mjød adskiller sig ikke fra traditionen. Hendes drik indeholder porse.

Lokalt kan man købe Egtved Mjød hos Røgeriet Egtved.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

Annonce
VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Annonce
Ugeavisen Vejle

Ny forretning i Vestergade: Her er stilen helt anderledes end dansk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tag med til Mellemøsten i Vejle: Fem stærke bud på ting til boligen - udvalgt af Nader Hassan Ibrahim

Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Ugeavisen Vejle

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Ugeavisen Vejle

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Ugeavisen Vejle

Hun blev kaldt container-rotten: Dorit åbner forretning på Ternevej

Ugeavisen Vejle

Nu er det officielt: Guldskat er skrumpet men slår alligevel en verdensrekord

Annonce