Annonce
Ugeavisen Vejle

Teknologien lyver ikke: Sådan er dit golfsving

Michael Paugan slår bolden afsted. Den nye simulator fortæller dig alt om dit sving. Foto: Lars Saugbjerg
Fun Sport i Vejle har investeret i en golfsimulator. Nu kan alle golfspillere få analyseret deres slag og dermed være i stand til at vælge det rette udstyr.
Annonce

Vejle: Michael Paugan fra Fun Sport kigger ud på banen - og retter blikket ned på golfbolden. Der lyder et hårdt "klonk", da slaget kommer. Bolden farer afsted og fortsætter ind i en kunstig verden bag det hvide lærred, som hænger ned fra loftet. Frem med en ny golfbold. Nyt slag.

Vi befinder os i forretningen Fun Sport i Sjællandsgade, hvor indehaver Henning Mathiasen netop har installeret en golfsimulator i verdensklasse. Det er ikke, fordi medarbejderne har tid til at gå 18 huller - selvom det kunne friste. Investeringen på omkring 200.000 kroner handler om at kunne vejlede kunderne bedst muligt. Kort fortalt: Teknologien giver dig mulighed for at vælge det rette udstyr.

Simulatoren fungerer ved, at golfspilleren slår en rigtig golfbold ind mod et projiceret billede. I samme øjeblik bliver slaget analyseret.

Du forbedrer dit spil ved at vælge det rigtige skaft. Golfsimulatoren hjælper os med at træffe det rigtige valg.

Henning Mathiasen, Fun Sport

Annonce

Stål eller grafit?

- Det er et anerkendt system, som også professionelle golfspillere benytter. For os er det et super værktøj, hvor vi meget hurtigt kan analysere folks sving og behov, fortæller Henning Mathiasen.

De fleste golfere er ganske almindelige "hygge-spillere", som for eksempel kan være i tvivl om, hvilken type golfkølle de skal vælge. Stål- eller glasfiber/grafitskaft.

- Det kommer meget an på, hvilken hastighed man svinger med - og hvor præcist man rammer bolden. Analysen viser, om man rammer lige eller skævt. Forskellige jerntyper passer til forskellige golfspillere, siger Henning Mathiasen - og bliver afbrudt af Michael Paugans sving. Klonk!

- Du kan se hans slag på den store skærm, boldkurven er den hvide streg. Bolden lander og triller ind på greenen. Computeren viser, hvor hårdt Michael slår, "club speed", han fløj 134 meter, fem meter skævt. Tallene viser, om han slår ned eller op i bolden - og flere andre detaljer.

Annonce

Test dit sving

Det kan være ganske kompliceret at vælge skaft og hoved på golfkøllen ud fra sin egen eller andres fornemmelse. Simulatoren lyver ikke om dit sving.

- Dataene er 100 procent præcise; det er det fineste anlæg, du kan få i verden, fastslår Henning Mathiasen.

- Ud fra slaget og simulatorens analyse kan vi se, hvad der passer bedst til den enkelte spiller. Michael er ung og slår hårdere, end jeg gør, så han bruger stålskafter, hvorimod jeg skal have glasfiber, som passer bedre til min svinghastighed og fysik.

Golfsimulatoren er tændt hele dagen, og alle golfspillere er velkomne til at teste deres sving, inden de eventuelt køber nyt udstyr. Ældre golfspillere skal ifølge Hennings Mathiasen være opmærksomme på, at krop, muskelstyrke og udholdenhed er under forandring.

- Det udstyr, man havde som 62-årig, passer måske ikke, når man bliver 70. Man kan med fordel få noget udstyr, som er nemmere at slå længere og højere med.

- Vi anbefaler, at folk kommer ind med sit eget udstyr, for eksempel et syv-jern. Så kan vedkommende lynhurtigt tage fem slag, hvorefter vi tilpasser et andet jern ud fra simulatorens analyse. På den måde kan man sammenligne, om det giver mening med et skifte, lyder det fra Michael Paugan.

Hovederne er vigtige, og det samme er skafterne. Efter en tur i simulatoren får du en idé om, hvilke du skal vælge. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce

Ikke som træning

Mange af analysens detaljer kan bruges i trænings-øjemed. Det er dog på ingen måde tanken hos Fun Sport.

- Vi er ikke trænere, og vi er ikke ude på at lære folk at spille golf. Vi kan bare ud fra nogle matematiske data fastslå, hvilket jern eller driver, der er bedst for netop dig, siger Henning Mathiesen.

- Vi fortæller ikke, at vedkommende skal slå mere indefra eller ud, men vi vælger udstyr til dig, som passer til dit sving, supplerer Micahel Paugan.

Tidligere har Fun Sport opereret med en anden type golfsimulator, som var placeret udendørs. Den var ikke nær så avanceret, og hvem gider i øvrigt også teste udstyr i regnvejr...

Golfsimulatoren kan også bruges som legetøj, hvor man spiller baner på den.

- Til vinter, hvor vi fokuserer på skiudstyr, flytter vi anlægget ovenpå, hvor vi har vi planer om, at folk kan leje sig ind. Men primært skal simulatoren bruges i forbindelse med tilpasning af udstyr.

Boldene ligger klar til at blivet slået op mod lærredet. Foto: Lars Saugbjerg
Slaget bliver analyseret på kryds og tværs. Data lyver ikke, og måske slår du ikke så hårdt, som du tror. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce