Annonce
Ugeavisen Vejle

Tid til hygge og halloween

Du skal selvfølgelig lave en god halloweenkage her i slutningen af oktober.
I slutningen af oktober fejrer vi halloween. Men allerede nu er der masser af edderkoppespind, skeletter, gys og gru, ligesom de første (u)hyggelige græskarlygter er dukket på fortrapperne, hvor de lyser op i de mørke efterårsaftener
Annonce

Vejle: Halloween er en sammentrækning af ordene all hallow´s eve (allehelgens aften). Dagen har rødder helt tilbage til middelalderen, og var oprindeligt en hedensk fest blandt kelterne i Irland. Her fejrede man i slutningen af oktober overgangen imellem sommer og vinter med en form for taksigelsesfest ved navn samhein. En velkomst til vinteren og en tak til sommeren med ønsket om en frugtbar tilbagevenden.

Ved begyndelsen af vinterhalvåret mente man, at dødsrigets porte stod åbne. Man troede, at de døde kunne vende tilbage til livet på denne ene dag. Derfor satte man mad ud til de døde, ligesom man delte godter i form af mad, frugt og nødder ud til børnene. Desuden klædte man sig ud og tændte lys i lygter lavet af udhulede roer for at holde genfærd væk.

For at gøre op med de hedenske traditioner lagde den katolske kirke dagen for fejringen af kirkens helgener (allehelgensdag) den 1. november. Allehelgens aften faldt således den 31. oktober - præcis samme dag som samhein. Derved formåede kirken at ændre den hedenske fest til at symbolisere kristne værdier, og de to er sidenhen smeltet sammen. I dag fejrer man således allehelgensdag i USA, Mexico og i det meste af Europa. Også selvom man i Danmark flyttede allehelgensdag fra den 1. november til den første søndag i november under helligdagsreformen.

Annonce

Slik eller ballade

Den måde, som vi fejrer halloween på i dag, startede for ca 150 år siden i USA, hvor emigranter fra Irland og Skotland tog traditionerne med gys og gru, udklædning og udhulede lygter med sig. Om end der ikke fandtes roer i USA og de derfor var nødt til at bruge udhulede græskar i stedet.

Og præcis som i middelalderen er vi stadig ”bange” for, at de uhyggelige genfærd skal hjemsøge os, hvis ikke vi hoster op med nogle lækkerier, når de går fra dør til dør og råber: ”Slik eller ballade”.

Pga. risikoen for smittespredning, anbefaler Sundhedsstyrelsen i år, at man dropper større udklædningsfester samt at gå fra dør til dør og indsamle slik. Men der er jo ingen grund til, at man helt aflyser halloween, der som regel hører til årets helt store højdepunkter blandt familiens yngste.

Man kan sagtens arrangere en skattejagt hjemme i haven eller i skoven. Ligeledes kan man lave en hyggedag, hvor der udhules græskar, som kan tændes, når mørket faldet på. Og endelig, kan man bage en lækker og krydret græskarkage med flødeosteglasur på toppen.

Annonce

Squashkage med flødeosteglasur:

Kom sukker, brun farin, æg og olie i en skål og pisk det sammen. Sigt hvedemel sammen med natron, salt, kanel, ingefær og nellike og rør det i dejen.

Tilsæt hakkede valnødder til dejen sammen med revet græskar. Det er ikke nødvendigt at fjerne skrællen på græskarret, før det rives.

Vend dejen ud i en smurt springform (ca 22 cm). Læg evt. først et stykke bagepapir i klemme i bunden af formen.

Bag kagen i ovnen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 50-60 minutter, indtil kagen er gennembagt.

Afkøl kagen på bageristen.

Rør flødeost sammen med flormelis og revet citronskal. Tilsæt citronsaft efter smag. Rør et par dråber gul frugtfarve i glasuren, og fordel flødeosteglasuren på den afkølede kage.

Smelt forsigtigt chokoladen over vandbad eller i mikroovn og kom den i en fryse- eller sprøjtepose. Sprøjt øjne, næse og mund til græskarret ud på et stykke bagepapir og lad chokoladen stivne.

Pynt græskarret med chokoladen og opbevar kagen på køl til servering.

Ingredienser, 10-12 stk.

75 gr sukker

100 gr brun farin

2 æg

1,25 dl smagsneutral olie (fx solsikkeolie)

175 gr hvedemel

1 tsk natron

1 nip salt

1 tsk stødt kanel

½ tsk stødt ingefær

½ tsk stødt nellike

75 gr valnødder (hakkede)

200 gr græskar, fx hokkaido (revet)

Flødeosteglasur:

200 gr flødeost naturel

50-75 gr flormelis

revet skal af 1 usprøjtet citron

citronsaft efter smag

gul frugtfarve

50 gr mørk chokolade

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce