Annonce
Ugeavisen Vejle

To affaldskampagner skal holde landet rent

Henkastning af affald forbudt. Det har mange svært ved at forstå. i hvert fald bliver der hvert år samlet adskillige tons affald ind - affald, som folk har smidt i naturen. Foto: Lars Saugbjerg
For tredje gang er Vejle Kommune også med i projektet "Ren Natur". På landsplan er små 500 foreninger tilmeldt. 15 ruter i Vejle skal dækkes ind.

Vejle: Affaldsindsamlinger er med til at skabe respekt for naturen.

År efter år deltager foreninger og private borgere, ofte "tordenskjolds soldater", trofaste indsamlere, i kampen for at få naturen til at ligne natur - og ikke en losseplads.

Danmarks Naturfredningsforening sætter fokus på fællesskabet ved den årlige affaldsindsamlingen. Men det er ikke landets eneste indsamlingskampagne. Måske har du også hørt om "Ren Natur".

Ren Natur affaldsindsamlingerne finder sted i perioden 1. maj til og med 24. oktober. Så foreninger, der ikke når at tilmelde sig naturfredningsforeningens indsamling inden fredag, kan nå at gøre en indsats senere på året - endda med en økonomisk gevinst. Foreninger, som ikke tidligere har deltaget i Ren Natur, scorer nemlig 3000 kroner på indsamlingen.

I skrivende stund er 468 foreninger i år med i Ren Natur, der er et koncept udviklet af Hold Danmark Rent.

- Jeg kan godt forstå, hvis folk bliver en smule forvirrede over, at der kører to koncepter, der faktisk lanceres på samme tid. Det kan være udfordrende, lyder det fra Dana Laura Cernat, der står som Vejle Kommunes koordinator på begge indsamlingsprojekter.

- Det er tredje år, vi prøver at være med. Vi har 15 ruter i Vejle Kommune, og otte foreninger står på venteliste fra sidste år, siger Dana Laura Cernat, der ikke tvivler på, at ruterne bliver dækket ind.

Første gang kommunen deltog i Ren Natur-regi gik i alt 124 indsamlere på gaden. De fyldte 84 sække og fandt 317 dåser med pant og 706 dåser uden pant.


Husk: Der findes faktisk en ret enkel løsning på problemet: Ryd op efter dig og smid dit affald i de dertil indrettede affaldsbeholdere eller tag det med hjem


Annonce

Lån udstyr til indsamling

Private borgere behøver såmænd ikke vente på en særlig indsamlingsdato. For affaldet flyder jo året rundt.

Hvert år indsamler Vejle Kommune mellem otte og 12 tons henkastet affald.

Dana Laura Cernat opfordrer folk til at give en hånd med - ellers kommer vi aldrig henkastet affald til livs.

- På Økolariet kan man låne en taske med grej til indsamling; handsker, tænger, affaldssække og veste. Og kommunens Materielgård kører gerne ud og henter det indsamlede affald, hvis borgerne vælger at bruge app'en "Giv et Praj", fortæller hun.

Eksempler på affald fundet sidste år

Et ildfast fad, skærm til lastbil, en BH, lyserød plasticlegetøjshåndgranat, et gebis – underkæben, en stor gymnastikmåtte, et løbehjul fordelt ud i mange stumper, et gammelt gulvtæppe, cykeldæk, en festivalstol, en kølerhjelm, et par underbukser, tusindvis af skodder, dåser, flasker - og misandten også et skilt hvor der stod ”Henkastning af affald forbudt”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce