Annonce
Ugeavisen Vejle

Tove Ditlevsens lille danmarkshistorie

I bogen kan man blive klogere på et liv, der blevet levet engang. PR Foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler fagbogsformidler Paul Brasso et interessant tilbageblik på en stor forfatters bibeskæftigelse som brevkasseredaktør.
Annonce

Vejle: Dagbladene har det med at skrive, hvad de synes, at folk bør læse. Ugebladene skriver det, de ved, at folk gerne vil læse. Derfor rummer de fleste ugeblade brevkasser med velmente råd om dette og hint. I dag er også ugebladene trængt af sociale medier, bloggere osv., men de havde en storhedstid, dengang danskerne fik rystet krigens skygge af sig og oplevede blomstrende fremskridt. Forfatterinden Tove Ditlevsen tog den gode periode fra 1956 til 1976 som brevkasseredaktør på familien Allers flagskib, Familie Journalen.

Samtlige spørgsmål og svar fra perioden er samlet i et digert værk, ”Små Hverdagsproblemer”, med Tove Ditlevsens råd til hverdagsdanskernes – det vil stort set sige den kvindelige halvdels – små og store trakasserier. Det bliver en hel lille danmarkshistorie set med almindelige danskere øjne.

Læst med dagens øjne fremstår brevkasseredaktøren nok ikke så ligefrem og fremme i skoene, som hun var dengang. Tiden var en anden. Få kvinder var på arbejdsmarkedet og økonomisk selvstændige. Så nogle svar prøver at få det bedste ud af familiesituationen, fordi alternativet; at hustruen bare tog sit gode arbejde og sit gode tøj (og børnene i en syv-syv ordning) og gik sin vej, eksisterede ganske enkelt ikke.

I dag ville en kur mod døtre med ”en underlig omgangskreds” næppe heller afføde svaret: at få en plads i et år i hjemmet hos en god familie.

Dengang var man naturligvis mest Des og underskrev sig Deres hengivne. Brevskriverne hed Svigerdatteren, Pusser, Den Ulykkelige, fru Jytte, Stedmor eller Tungsindige. Brevkasseskrivere kan sikkert stadig underskrive sig ”piger på 15 og 16 år” og vil sikkert blive ved med at spørge om ”en sugende fornemmelse i mellemgulvet, når man tænker på den, man kommer sammen med”.

”Det betyder, at I er forelskede simpelt hen,” forsikrer brevkassen, hvor Tove Ditlevsen strør om sig med fyndige replikker: ”De overdriver Deres klagesang”, ”De er underbetalt og kuet husassistent i Deres eget hjem”, ”det er mindre Dem end Deres mand, der er noget i vejen med” og ”Kære Bibsen – smid underkjolen, vær frisk – og hav det dejligt”.

Og ”Den rådvilde” får naturligvis også et opløftende svar på det ofte brugte ekstraspørgsmål ”Hvad synes De om min skrift?

Såvel pensionisten, hvis puddel skal have hvalpe, som hustruen, hvis mand får et barn med lillesøsteren får et ordentligt svar. For det er deres problem, og det fortjener at blive taget alvorligt - eller blive begrundet bagatelliseret af en forfatter, der udsatte sig selv for mere end de fleste, med et ”Det var da noget underligt noget at gøre til sit livs ulykke”.

Annonce

Tog ikke sin egen medicin

”Små Hverdagsproblemer” giver et kig ind i en svunden tid og sætter stemmer, livserfaring og følelser på de udstillinger af danskenes liv, vi kan finde i form af ting og sager på museer.

Tove Ditlevsen er i 1974 citeret for: Dengang jeg fik den brevkasse, tænkte jeg ”det kan du da aldrig klare”. Jeg havde allerede svært nok ved at klare mine egne problemer, hvordan skulle jeg så kunne klare andres? Men så opdagede jeg, at det gik egentlig meget godt, netop fordi jeg ikke selv var gået den lige, slagne landevej fra vugge til grav.

Naturligvis krævede det én, der selv var faret vild i tilværelsen at kunne leve sig ind i andres problemer og give dem de råd, hun ikke magtede at give sig selv. Brevkassen sluttede brat i 1976, da Tove Ditlevsen valgte at tage en stor dosis sovemedicin i stedet for at tage sine egne, mange gode råd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce