Annonce
Ugeavisen Vejle

Toyota bliver elektrisk: Sætter navn og ansigt på ny elbil og nyt elbilsmærke

Toyotas øvrige modeller har måtte vige pladsen til fordel for en helt nydesignet model, blandt andet med en markant front. PR-foto
Toyota har netop afsløret sin kommende fuldt elektriske, firehjulstrukne SUV i mellemklassen, der får navnet Toyota bZ4X.

Motor: Toyota er blevet elektrisk. Den japanske bilimportør har netop løftet sløret for en firehjulstrukket SUV i mellemklassen med navnet Toyota bZ4X Concept – der samtidig bliver den første elbil i en større serie af kommende elbiler under Toyotas nye elbilsmærke, bZ.

Det sker få dage efter at Toyota løftede sløret for sin første elektriske bil, Proace Electric som varebil og personbil.

bZ er en forkortelse af ”beyond Zero”, der på dansk betyder ”ud over nul”.

Annonce

Den nye elbil, Toyota bZ4X Concept, er udviklet af Toyota i samarbejde med Subaru og har taget udgangspunkt i de to virksomheders erfaringer inden for både høj driftssikkerhed, firehjulstræk og elektrificering.

Skarpt hammerhaj-design

Biler kan som regel ofte kendes på fronten. Her har det store frontgitter fra flere af Toyotas øvrige modeller måtte vige pladsen til fordel for en helt nydesignet markant front, der gemmer på sensorer, lys og strømlinede elementer og kan minde om udseendet på en hammerhaj, der i modsætning til de fleste andre hajers spidse hoveder har et bredt og fladere hoved.

Toyota bZ4X Concept er bygget på Toyotas nye  platform, e-TNGA, der er udviklet til elektriske biler. Platformen er fleksibel og let at tilpasse til en lang række af forskellige biltyper og bilstørrelser. En lang akselafstand og det forholdsvis korte udhæng både for og bag på konceptbilen bidrager til en rummelig og åben kabine med benplads på bagsædet.

Foran sørger et lavt placeret instrumentpanel for et godt udsyn. De fleste kontrolfunktioner er placeret ved midterkonsollen. Instrumenteringen er digital og placeret over rattet, så man skal flytte øjnene minimalt fra vejen for at aflæse informationen.

Annonce

Rattet skiller sig ud

Modellens rat skiller sig også ud, og minder mest af alt om et flyrat. Toyota bZ4X Concept byder samtidig på verdens første kombination af det særligt udformede rat og såkaldt ”steer-by-wire”-teknik, også kendt fra fly, i en masseproduceret bil.

Rattets udformning bidrager desuden til, at føreren ikke behøver at løfte hænderne fra rattet for at dreje og gør køreoplevelsen endnu sjovere. PR-foto

Det er en teknologi, der giver føreren bedre kontrol over bilen, og som fjerner forstyrrelser i rattet fra for eksempel ujævnheder i vejen eller i forbindelse med nedbremsning, da rattet ikke er mekanisk forbundet med hjulene. Rattets udformning bidrager desuden til, at føreren ikke behøver at løfte hænderne fra rattet for at dreje og gør køreoplevelsen endnu sjovere.

Den endelige produktionsudgave af Toyotas fuldt elektriske SUV i mellemklassen, Toyota bZ4X, forventes introduceret i midten af 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Skyttehuset får livvagt

Annonce