Annonce
Ugeavisen Vejle

Transkønnet og fra Vejle: Nu er May med i stor Netflix-serie

Model og skuespiller May Simon Lifschitz fra Vejle er netop nu aktuel i Netflix-serien Warrior Nun. Foto: Anja Ekstrøm
May Simón Lifschitz er lige nu aktuel i Netflix-serien "Warrior Nun", som er optaget langt væk fra barndomshjemmet ved Vejle.
Annonce

Vejle/København: 25-årige May Simón Lifschitz er vokset op i Kærbølling, arbejder som model for de store modehuse, og så spiller hun Chanel i en af Netflix' nyeste serier, Warrior Nun, der lige nu ligger på en andenplads over de mest sete serier på streamingtjenesten Netflix i Danmark.

Siden de spæde teenageår har en model- og skuespillerkarriere været et mål for May Simón Lifschitz, og ambitionerne har ført hende gennem en modelkarriere, der for alvor tog fart i New York, da hun var 16 år og siden er blevet efterfulgt af jobs for blandt andre Gucci og undertøjsmærket Victoria's Secret.

Siden er det også blevet til flere film- og serieroller for et dansk publikum i blandt andet "Vildheks", "Christian IV" og nu for et internationalt publikum, der får hende at se i selskab med gruppen af dæmonjagende nonner med superkræfter.

- Det er en megafed oplevelse at komme ud på så stort et set og møde så mange dygtige mennesker, der samtidig også er så gode ved hinanden, siger May Simón Lifschitz om optagelserne i Malaga.

Annonce

Ikke altid blevet forstået

Men hverdagen har ikke altid været fyldt med lutter succesoplevelser. May Simón Lifschitz er transkønnet, og omverdenen har ikke altid forstået hende. Hun har heller ikke altid følt, at der var plads til, at hun kunne være sig selv.

May Lifschitz kom til verden i Argentina. Familien flyttede til bedsteforældrenes by Kærbølling, da hun var syv år gammel. Skiftet fra Sydamerikansk varme til Nordeuropæisk kulde var en stor omvæltning.

May Lifschitz ses her i rollen som Chanel (tv.) i Netflix-serien Warrior Nun. Foto: Netflix

- I starten var det lidt svært at forstå, at det hele var så trygt, og at der ikke var noget at frygte, og at vi ikke behøvede at låse alting konstant og have forskellige tyverialarmer, for det var jeg vant til. Men jeg blev også utrolig glad for trygheden, lyder det fra May Simón Lifschitz på en telefon i en pause på settet til optagelserne på sæson 2 af Viaplay-serien "Friheden", der udkommer senere på året.

Annonce

Længsel efter noget større

Hun gik på Balle Friskole, Grejsdalens Skole og Langelinie Skole, og det var ikke altid lige nemt ikke at være, som andre forventede.

- Jeg havde det svært i min skoletid. Det er som om børn lynhurtigt opfanger, hvis man er anderledes, siger hun.

Hun begyndte på Rødkilde Gymnasium, men skiftede til Rosborg efter kort tid, fordi alle hendes venner gik der. Tiden der blev bedre end tiden i folkeskolen, men der manglede stadig noget.

- Jeg elskede Vejle, men jeg havde en længsel efter noget større, og jeg følte hele tiden et stort pres for at passe ind og ikke være den mærkelige, siger hun om flytningen til Aarhus, der dog viste sig heller ikke at være helt stor nok.

Privatfoto.
Annonce

Hvorfor passer jeg ikke ind

Når man taler med May Simón Lifschitz, så kan man nemt få et indtryk af, at hun har reflekteret over mange livsaspekter, og er nået frem til livskonklusioner, som de færreste 25-årige eller måske 50-årige er nået frem til endnu. Det er et vilkår ved at være anderledes, mener hun.

- Som minoritet bliver man tidligt i sit liv stillet over for nogle spørgsmål, som andre ikke får, og som folk føler, at de har ret til at få svar på, og man lærer lynhurtigt altid at scanne et rum og læse folk, siger May Lifschitz, der dog også oplever, at der er færre intimiderende spørgsmål, fordi flere lærer om transkønnede, men at der stadig er lang vej endnu.


Jeg har tidligt skullet forstå hvorfor, og hvordan jeg ikke passer ind, og til sidst har jeg bare opgivet at passe ind.

May Simón Lifschitz


- Jeg har tidligt skullet forstå hvorfor, og hvordan jeg ikke passer ind, og til sidst har jeg bare opgivet at passe ind, men jeg har skullet kæmpe for at få lov til bare at være til på lige fod med alle andre, som jo ikke får alle de her intime spørgsmål.

- Hvis man aldrig har mødt en transkønnet person, så bygger ens forestilling på det, man ser og hører, og det billede vil jeg gerne være med til at nuancere, siger hun.

Annonce

Valgt for talent

Hendes rolle i Warrior Nun er også transkønnet, men det er slet ikke noget, der fylder, og det har May Simón Lifschitz det godt med.

May Lifschitz er transkønnet, og det står hun ved, men hun ønsker ikke, at det skal fylde alt. Glæden er derfor også stor hver gang hun har fået et job som kvindelig model og ikke androgyn model, eller når hun bliver castet til roller, hvor transkønnetheden ikke er det bærende for rollen, for først og fremmest er hun et menneske. Så kan hun fokusere på rollens mange styrker.

- Chanel er utrolig selvsikker og omsorgsfuld, og hun viser, at hun kan tage ansvar, rumme andre mennesker og bruge sin egen livserfaring til at hjælpe andre. Hun er i hvert fald meget mere selvsikker, end jeg er eller tør være. Og hun tør være sårbar, og det ser jeg som en kæmpestor styrke, siger hun om rollen i serien, der i forskellige fora for dedikerede fans bliver sammenlignet med 1990'ernes vampyrhitserie "Buffy".

May Simón Lifschitz jonglerer konstant mellem model- og skuespillerjobs og studiet i et højt tempo.

- Jeg indsamler hele tiden ny viden, og jeg læser også en kandidat i moderne kultur og kulturformidling, fordi jeg er sulten efter mere viden og vil gerne vide lidt om alting, siger hun.

May Lifschitz karriere som model og skuespiller lader til at buldre derudad, og det kræver mulighed for at trække sig tilbage med mormor i Kærbølling, på yoga-retreat med mor eller vennerne.

- Jeg har et rigtig godt bagland i mine venner og min familie, og det holder mig nede på jorden. Jeg er så heldig, at jeg har så forbandet mange dejlige mennesker i mit liv, siger hun.

Når man er skuespiller på et stort set, så får man også sin egen stol med navn på. Privatfoto.
Annonce

Vendepunktet

May Lifschitz forsøgte at balancere mellem at passe ind og samtidig være sig selv. En umulig kamp hun aldrig kunne vinde. Følelsen af at blive nødt til at være tro mod sig selv fyldte mere og mere.

På et tidspunkt fik May Lifschitz nok af at skulle forsøge at passe ind og være den person, som omverdenen forventede af hende. Vendepunktet blev et fotoshoot, hvor alle modellerne var transkønnede. Dét vækkede en erkendelse i hende.

- Det var på et job i New York med en Barneys-kampagne med kun transkønnede modeller, og der tænkte jeg, "At nu er der ingen vej tilbage. Nu skal jeg leve mit liv, som jeg har lyst til," siger hun.

May Lifschitz ses her i rollen som Chanel (th.) i Netflix-serien Warrior Nun. Foto: Netflix
Annonce

At kunne tilgive andres fejl

Undertøjsfirmaet Victorias Secret har ikke altid scoret særlig højt på diversitetskontoen med højtstående personers udtalelser om blandt andet transkønnede personer. Firmaet forsøgte dog at vende imaget med "Love Yourself"- kampagnen, hvor flere forskellige kvindekroppe var med. Heriblandt også May Simón Lifschitz. Hun er slet ikke bange for, at de udnytter hende for profittens skyld.

- Jeg er ligeglad med, om de bruger mig for profit. Så længe jeg kører efter min plan, og det er givende for mig, så er jeg med.

- Man må gerne fejle, hvis man sidenhen kan lære af sine fejl og vil ændre adfærd, når man opdager, at man har opført sig forkert. Der er mange, der har opført sig upassende, men vi skal ændre det, når vi fejler og tage ansvar for vores handlinger istedet, siger hun.

- Nu er jeg stolt af at være transkvinde og har set, hvordan min usikkerhed kan vendes til styrke, og at jeg bliver nødt til at stå ved den, jeg er, og fundet frem til, at jeg ikke behøver at være noget, jeg ikke er.

Seks favoritter

Hvad er din livret?

- Jeg elsker alt helse soulfood, som både er lækkert og har en masse næring. Der er et sted på Christiania som hedder Morgenstedet, hvor de laver en bagt grøntsagsret med forskellige salater til. Det er nok min yndlingsspise.

Hvilken app har du senest downloadet?

Jeg har senest downloadet Twitter, fordi vi lige lavede en live-tweet session med resten af holdet fra Warrior Nun, hvor vi svarede på spørgsmål fra fans. Man kan følge på may_lifschitz

Hvilken bog læser du lige nu?

Jeg er mellem bøger lige nu, fordi jeg har en del arbejde, men skal igang med Sapiens af Yuval Noah Harari

Hvilken musik lytter du til?

Jeg har lige været til en lille koncert med Bremer Mccoy, som jeg er ret vild med for tiden.

Hvilken kendt person vil du gerne spise middag med?

Jeg vil gerne have nået at spise middag med David Bowie.

Hvilket sted i området vil du fremvise for gæster?

Jeg er ret vild med Fjordenhus, som jeg fik at se for første gang i sidste uge. Så kunne man tage op i Dyrehaven bagefter, som er mit gamle yndlingssted i Vejle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Mød de to forfatteren bag bogen om Albert Bertelsen: Museumslederen og kulturjournalisten har tilbragt mange timer sammen med Vejles store maler

Ugeavisen Vejle

To hovedroller ved Kaffe-koncert

Annonce