Annonce
Ugeavisen Vejle

Udstilling: Numser er ikke, hvad de har været

På Randbøldalmuseet kan man 31. oktober og 1. november opleve en humoristisk udstilling med det der passer på numserne, i fokus. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
På Randbøldalmuseet kan man 31. oktober og 1. november opleve en udstilling, der med "numseklæder" gennem tiden fortæller et stykke kulturhistorie og fortæller om håndværket gennem tiden.
Annonce

Randbøldal: "Numser er ikke, hvad de har været", sådan lyder den humoristiske titel på en ny og oplysende udstilling på Randbøldalmuseet. I udstillingen sættes der fokus på et stykke kulturhistorie og der sættes fokus på håndarbejdshåndværket gennem tiden. Udstillingen kan ses 31. oktober og 1. november i forbindelse med den årlige begivenhed "Håndarbejdets Dage" på museet.

Det er den tidligere folkeskole- og seminarielærer Gudrun Møller fra Jelling, som har undervist i håndarbejde siden 1964, der står bag udstillingens indhold med et udvalg af modeller af især underbukser og trusser fra tiden mellem 1920'erne og 1980'erne.

Annonce

Tid til forandring

- Jeg håber, at min udstilling måske kan vække nysgerrighed og give lidt udfordring, fortæller Gudrun Møller, der netop selv gennem tiden har været med til at præge udviklingen i forhold til, hvordan man i folkeskolen og på seminariet har opfattet undervisningen i håndarbejde.

Hvide hjemmesyede bukser. De er flot pyntede langs de nederste kanter. Det har været fint at lade kanterne titte frem. Enhver ung kvinde syede sit eget udstyr. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Jeg er ud af en lærerfamilie. Både min mormor og mor gik på seminariet. Og vi lærte gennem tre generationer faktisk ud fra de samme forevisningsmodeller, men det begyndte dog på et tidspunkt at udvikle sig, siger Gudrun Møller. Der op gennem 60'erne og 70'erne underviste i håndarbejde i folkeskolen.

Mona Sørensen og Jytte Johansen fra Randbøldal Væverlaug der har været kreative med ophængningen af Gudrun Møllers udstilling. Her ses rosa og grønne bukser med top, som er modeller fra 20'erne og 30'erne til undervisning i håndarbejde. På udstillingen kan man på nært hold se, hvordan såkaldte tungekanter på den rosa overdel er syet med knaphulssting rundt om tryklåse. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Da forberedelse af en ny lov for Folkeskolen gik i gang i 1970, foreslog hun eleverne, at de skulle indsende forslag til ministeriet om, hvordan de syntes, håndarbejde skulle være. Det resulterede i, at Gudrun Møller kom med i Folkeskolens Læseplansudvalg, som beskrev faget håndarbejde i forbindelse med lov om Folkeskolen af 1975.

I 1973 flyttede hun til Øvelsesskolen i Jelling, som var Jelling Statsseminariums faste øvelsesskole, hvor alle lærerstuderende kom i praktik på Øvelsesskolen.

Annonce

Forskellige numser, forskellige modeller, forskellige tider

Gudrun Møller fortæller videre, at da pædagoguddannelsen ved Jelling Seminarium blev oprettet i 1982, skulle alle studerende mænd og kvinder have værkstedsundervisning. Her blev tekstilværkstedet en spændende udfordring, hvor Gudrun Møller blev ansat.

- Uha, så var gode råd dyre, for det var obligatorisk for alle på seminariet, både for mænd og kvinder, at deltage i undervisningen i håndarbejde, så jeg måtte jo finde frem til noget indhold der kunne fange deres opmærksomhed og samtidig skulle det være noget der kunne give mening, siger Gudrun Møller.

Og hun fortsætter:

- Det viste sig, at en lille udstilling om numser og bukser gennem tiden var et godt udgangspunkt for samtale og diskussion om forskellige emner, som historie, traditioner, håndværk, motorik og forskellige målgrupper. Det var noget, som mange godt kunne se en mening med.


Det viste sig, at en lille udstilling om numser og bukser gennem tiden var et godt udgangspunkt for samtale og diskussion om forskellige emner

Gudrun Møller, udstiller


Gudrun Møller fortæller, at det med numserne godt kunne ses som en slags provokation, men det har også været et godt udgangspunkt for at vise udviklingen gennem tiden. Hvor meget plads fik numserne ikke 1920'erne i de store langbenede undergevanter, set i forhold til tætsiddende trusser syet i strækstof i 1960'erne.

Annonce

Inspiration

- Numser er jo egentligt, som de altid har været. Men forholdene omkring dem har ændret sig. De har vel egentligt fået mere plads end førhen, lyder det fra Gudrun Møller, der med sin udstilling håber at kunne inspirere andre til at arbejde kreativt med tekstil og håndarbejde, men også håber at kunne give et indblik i, hvordan moden og måden man udførte sit hånværk udviklede sig.

- Der er mange kreative vinkler og måder at arbejde på, og jeg håber, at der fremover vil være forståelse for, hvor vigtigt det er for mennesker at arbejde med hænderne. For det kan både give mulighed for ro og fordybelse, konstaterer hun.

Sådan så et par kraftige mørkeblå bukser ud, som blev syet af en elev på Brædstrup realskole i 1928. Pigen var 14 år. Bukserne skulle bruges i gymnastiktimerne. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Hvorfor Håndarbejdets Dag

1997 var start-året for en landsdækkende dag til synliggørelse af Håndarbejdets mange facetter.

Dronning Margrethe er protektor og håndarbejdets dag er hvert år den første torsdag i november. Vi har så valgt at det er den sidste weekend i Oktober.

Gennem alle tider har Håndarbejde været nødvendigt for at få tøj på kroppen, men da industrialiseringen tog over blev Håndarbejdet mere til udsmykning, design og kunsthåndværk.

Håndarbejde har haft sine op og nedture, men efter nogle år hvor håndarbejdet har været nedprioriteret, glemt og gammeldags, har det igen fået en opblomstring, hvor nytænkning af de traditionelle teknikker mikses og blandes, både i materiale og udtryk.

Man kan se udstillingen i forbindelse med åbent hus-arrangementet "Håndarbejdets Dage" på Randbøldalmuseet, Dalekildevej 1, Randbøldal. Lørdag 31. oktober og søndag 1. november klokken 10-16. Alle er velkomne, børn som voksne. Der vil være workshops med indfarvning af garn og der vil være arbejdende værksteder.

Der kan købes kaffe/the, brød og kage.

Man kan læse mere om dagen på www.facebook.com/vaevelaugetrandboldal/info

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce