Annonce
Ugeavisen Vejle

Udstillingen Datakraft: Her er der nostalgi for digitale generationer

Udstillingen fortæller blandt andet om Vejles første computer og firmaet Jydsk Data Center.
Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller historien om computerens indtog i både fritiden og arbejdstiden. Glæd dig til retro-konsoller, hulledamer, MySpace og Vejles første computer.
Annonce

Vejle: Der er langt fra Atari til Astralis. Og langt fra Dos til Dropbox. Men alligevel har mange af os oplevet det hele i vores levetid.

Den nye særudstilling i Spinderihallerne, "Datakraft", sætter fokus på den moderne teknologis påvirkning af nutidens mennesker.

- Når vi historikere taler om nyere tid, er det normalt hele perioden fra reformationen og frem. Det har været rigtig spændende at dykke ned i et felt, der helt bogstaveligt er nyere tid, og se hvordan få års alderforskel markant ændrer, hvilke computere folk er vokset op med, fortæller Rasmus Skovgaard Jakobsen, museumsinspektør, i en pressemeddelelse.

- Bare blandt mine kollegaer er der tydelig forskel på Amiga-generationen og Playstation-generationen. Det er en historisk periode, som få forskere har beskæftiget sig med, fordi det simplethen er for nyt. Men heldigvis har vi fået stor hjælp af private retrokonsol-samlere, Dansk Datahistorisk Forening, JDC's seniorklub og mange flere.


Bare blandt mine kollegaer er der tydelig forskel på Amiga-generationen og Playstation-generationen

Rasmus Skovgaard Jakobsen, museumsinspektør


Et hjørne af udstillingens spil og gaming-del er dedikeret til det danske eSportshold Astralis, der er blandt verdens bedste til Counter-Strike: Global Offensive. En af holdets centrale spillere, Nikolaj "Dev1ce" Reedtz er fra Vejle, og museet udstiller en række af deres vundne trofæer og andre effekter.

Museet udstiller en række trofæer og andre effekter.

Du kan også slå dig ned i retrogamer-loungen og banke dine forældre, venner eller børn i spil på Atari 2600, Commodore 64 eller Playstation 1.

Som optakt til udstillingen blev der på Kulturmuseets hjemmeside og Facebook indsamlet fortællinger om folks første møde med computere. Det overvældende antal fortællinger, der kom ind, er en god indikator for, hvad publikum kan forvente sig af udstillingen: Nostalgiske tilbageblik og en forundring over, hvor hurtigt udviklingen er sket.

Som optakt til udstillingen blev der på museets hjemmeside og Facebook indsamlet fortællinger om folks første møde med computerspil.

Annonce

Jydsk Data Center

Udstillingen fortæller også om Vejles første computer og firmaet Jydsk Data Center, der om nogen var med til at lægge grundlaget for det IT-iværksætteri, som Vejle i dag kan bryste sig af.

JDC Data, som firmaet senere ændrede navn til, uddannede en række IT-medarbejdere, som startede andre virksomheder op, der igen var med til at skabe grobund for yderligere vækst i den vejlensiske IT-branche.

I løbet af 1970'erne og 1980'erne udviklede Vejle sig fra at være et industricentrum til i stedet at blive et begyndende regionalt centrum for IT-branchen, godt hjulpet på vej af kommunen, der investerede kraftigt i bredbånd, erhvervspleje og en lokal EDB-uddannelse. /lasau

Info om udstilling

  • Særudstilling: Datakraft
  • Sted: Kulturmuseet Spinderihallerne, Spinderigade 11, 7100 Vejle
  • Åbner: Fredag 10. juli 2020
  • Periode: 10.07.20 - 22.02.21
  • Gratis adgang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce