Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Brand i bomuldsspinderierne

I 1924 var der brand i De Danske Bomuldsspinderier (Arkivnummer B60553). Fotograf ukendt/Vejle Stadsarkiv
I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod "de gamle dage". I denne artikel skal vi tilbage til 1924.

Vejle: En stor brand hærgede De Danske Bomuldsspinderier 11. juli 1924. På ugens foto ser vi den voldsomme røgudvikling bag husene i Aagade.

Fabrikken var noget af en brandfælde. Der var masser af bomuldsfnug over det hele, og bygningens tag var af træ. Til sammen gav det branden gode muligheder for at udvikle sig.

Omkring 200 kvindelige spinderiarbejdere blev med ét slag arbejdsløse på grund af branden. De omkring 20 mandlige arbejdere kunne bruges ved oprydningsarbejdet, skriver Vejles Historie, bind 3.

Annonce

Bomuldsspinderiet i den vestlige del af Vejle blev opført i 1896, men store dele af fabrikken er genopbygget efter branden i 1924. Faktisk er anlægget udvidet og ombygget flere gange, blandt andet med to haller fra 1951. Bygningsmassen fra 1924 står dog intakt.

Stor arbejdsplads

Bomuldsspinderierne havde stor betydning for byens udvikling. Blandt andet opstod der arbejderkvarterer i Vestbyen, hvor nogle af beboelsesejendommene var opført af bomuldsspinderiet.

Vejle var i første halvdel af 1900-tallet centrum for bomuldsindustrien i Danmark. Byen var endda kendt som "Danmarks Manchester" på grund af sine mange tekstilindustrier.

I 20'erne stod De Danske Bomuldsspinderier for to tredjedele af den danske produktion af bomuldsgarn. Det var byens største arbejdsplads, der i 1933 beskæftigede omkring 1.000 personer.

Annonce

Lukkede i 1993

Efter faldende produktion i 1950'erne og 60'erne og flere ejerskifter blev bomuldsspinderierne i 1978 solgt til forretningsmanden Jan Bonde-Nielsen. Efter hans konkurs i 1980 overlevede virksomheden som en division under den københavnske tekstilkoncern B.W. Wernerfelt-Hansens-aktieselskab, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Spinderiet ved Vardevej (Spinderigade) lukkede i 1993, mens virksomhedens andet spinderi på Havnegade i Vejle fortsatte til år 2000 – og blev Danmarks sidste.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Annonce