Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Bygningen er netop fyldt 100 år

Arbejdernes Forsamlingsbygning blev opført i 1920 med C. Hess-Petersen og S.M. Alrøe som arkitekter. Billedet er taget i cirka 1925. Fotograf ukendt. (Vejle Stadsarkiv)
Hver uge bringer avisen et foto fra Vejle Stadsarkiv. I denne uge markerer vi Bygningens 100 års fødselsdag.
Annonce

Vejle: Bygningen, Ved Anlæget i Vejle, blev opført for 100 år siden. Gennem årene har den blandt andet fungeret som "Arbejdernes Forsamlingsbygning".

Der er blevet holdt utallige møder, fester og foreningsaktiviteter.

Bygningen blev opført med Vejles faglige foreninger som bygherrer. Bygningens historie begyndte faktisk i Nørrebrogade 5, som arbejderbevægelsen købte i 1897. Lokalerne blev dog for små, så efter 1. Verdenskrig blev jorden på den nuværende adresse købt, og 24. oktober 1920 blev Bygningen indviet.

Der var blevet stiftet et bygningsselskab, som stod for økonomien. Man skaffede penge til jorden og byggeriet ved at folk købte anparter. De forskellige fagbevægelser supplerede så op for at få økonomien til at hænge sammen.

Annonce

Besatte Bygningen

Bygningen fungerede som et slags forsamlingshus for medlemmerne. Alt, der havde med fagbevægelse at gøre, foregik i Bygningen. Næsten. For under krigen - fra 1940 til 1945 - var Bygningen besat.

Sodaterne tog ikke vare på Bygningen, så fagbevægelsen brugte efterfølgende en hel del penge på restaurering.

Den første fest efter besættelsen fandt sted ved Bygningens 25 års jubilæum, oktober 1945. Helt frem til 1960'erne var Bygningen hjemsted for kongresser, storforsamlinger og politiske møder.

Efterhånden begyndte de faglige organisationer at få egne mødelokaler rundt om i byen, og dermed faldt behovet for forsamlingsbygningen.

Tiden var løbet fra stedet, som fagforeningerne i 1990'erne solgte til en lokal forretningsmand. I 2001 overtog Vejle Kommune Bygningen, og i 2010 kom den på nye hænder, da fonden Vejle Kulturservice, der har Jelling Musikfestival som hovedaktør, overtog driften.

I dag fremstår Bygningen som Vejles medborgerhus - blandt andet som spillested for kendte og ukendte musikere.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce