Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: En duft af bacon

Bacon-sliceriet på Vejle og Omegns Andels-Svineslagteri. I baggrunden til højre slagtermester Chr. Hansen. Foto: ukendt
I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod "de gamle dage". I denne artikel er fotoet fra slutningen af 1950'erne.

Vejle: Som man kan se på ugens foto var der brug for mange hænder i bacon-sliceriet på Vejle og Omegns Andels-Svineslagteri, der lå i Havnegade 24. Billedet er fra omkring 1958.

Vejle Amts Svineslagteri var et privat slagteri - og forløber for Vejle og Omegns Andels-Svineslagteri, der åbnede i 1910. En gruppe svineproducenter købte i 1909 det private slagteri i Havnegade for 300.000 kroner.

Der var fra begyndelsen tegnet 2.251 andelshavere, der var forpligtede til at levere deres produktion til det nye andelsslagteri. Det første år nåede antallet af slagtede svin op på 35.543, oplyser Vejles Historie, bind 3.

Annonce

Ifølge bogen var det dog meget vanskeligt at få slagteriet til at fungere tilfredsstillende i de første år. Der var blandt andet stærk kritik af, at svindet på slagteriet var for stort. Andelshaverne blev betalt efter slagtet vægt, og kunne ikke acceptere at alt for meget af grisen forsvandt inden vejningen.

Desuden gav Første Verdenskrig problemer, det absolutte lavpunkt kom i 1918, hvor kun godt 5.000 svin blev slagtet.

I 20'erne gik det frem, og det blev nødvendigt at udvide slagteribygningen.

1930'ernes krise ramte svineproducenterne hårdt, men selvom antallet af slagtninger faldt, var omsætningstilbagegangen ikke tilsvarende stor.

I 1960'erne blev slagteriet byens største arbejdsplads, efter at man var begyndte at oparbejde til konserves og anden forædling. Her skete også store udvidelser af slagteriet, og man begyndte at markedsføre sig under navnet Tulip.

I 1971 indgik slagteriet i en fusion med slagterierne i Horsens, Odder, Hammel og Grindsted. Dermed var landets største slagterivirksomhed dannet.

Ved årsskiftet 1984-85 fusionerede Tulip med Expo-Fyn og i 1986 med Danish Crowns Slagterierne.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendt Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission'. Salonen får nyt navn og flytter

Annonce
Ugeavisen Vejle

I et 'tiny house' kan du bo småt, men godt: Kommunen fortæller og serverer gratis aftensmad til dem, der kommer først

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Her er gaden, som de forretningsdrivende vil gøre gul: 'Vi må ikke undervurdere tourens Vejle-besøg'

Ugeavisen Vejle

Annette vil sælge butikken i Foldegade: Tiden er kommet til, at hun selv skal være skabende - på to forskellige måder

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: På opdagelse i grænselandet

Ugeavisen Vejle

Stort hotel i Vejle udvider for tocifret millionbeløb: 'Det kunne ikke have ladet sig gøre uden vores medarbejdere'

Ugeavisen Vejle

Hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Ugeavisen Vejle

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: 'Vildt at kombinere moderne japansk stål med gamle romfade' - Stjernekok kiggede forbi og skar lækker menu til

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Postdiligencen foran Vejle Posthus

Ugeavisen Vejle

En fed bybil: Jeg er helt elektrisk over modellen fra MG - det trods vognens mangel på udholdenhed, når det gælder rækkeviden

Annonce