Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Esso-stationen i Fredericiagade

Benzinstationen Esso lå i Fredericiagade (Arkivnummer B78268). Foto: Oskar Jensen
Hver uge bringer avisen et foto fra Vejle Stadsarkiv. I denne uge skal vi tilbage til 1969.
Annonce

Vejle: Billedet her af Esso benzinstationen, Fredericiagade 1 i Vejle, er fra 1969. Året efter blev tanken nedlagt, og senere blev den nedrevet.

På billedet kan man se en stor gavlreklame. Dem var der mange af i Vejle. "Firestone", "Tempo", "Stimorol", "Tulip", "Top Øl", "Vejle Øl", "Flügger", "Rutana Rugbrød" og Caltix Service er blot nogle få eksempler på navne, der prægede bybilledet.

I Danmark dukker gavlmalerier op første gang som en blanding af kunst og reklame, da der i begyndelsen af 1950'erne og 1960'erne var en reklamekampagne for mælk i København.

I Vejle kan man stadig opleve kunsten i Fredericiagade 35, hvor Søren Bjælde i 1999 udsmykkede en stor gavl med titlen "Manden på trappen".

Udsmykningen blev støttet af Vejle Amt, Vejle Kommune og Vejle Amts Folkeblad. Søren Bjælde var en måned om at male det store gavlmaleri.

Annonce

Blodfoderfabrik

En markant fabrik, Vejle Blodfoderfabrik, tog i øvrigt fart fra netop Fredericiagade. Fabrikationen, som var enestående i hele verden, begyndte i Fredericiagade i 1896, hvor man omdannede blod fra slagterier til et foderstof, som blev kaldt blodfoder.

Det nye produkt var fremstillet til landbruget, først og fremmest til kvæg og svin. Man udskilte blodets æggehvidestoffer og blandede det med melasse og formalet korn. Det var meget nærende, sundt og smittefrit, og det viste sig at have en stærkt mælkedrivende virkning hos køerne. Desuden var det billigt i forhold til andre foderstoffer.

Allerede i 1898 var efterspørgslen så stor, at virksomheden måtte flytte fra Fredericiagade til Nørrebrogade. Næsten alle danske slagterier leverede blod, og for at dække efterspørgslen blev der importeret råvarer fra Sverige og Tyskland. I 1900 blev firmaet aktieselskab, og i 1905 byggede man ny fabrik på Vejle Havn.

De Danske Blodfoderfabrikker A/S på Vejle Havn nævnes sidste gang i telefonbogen 1969, oplyser VejleWiki.dk.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce